Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė DELFI pasakojo, kad dėl bendrovės „Jormeta“ darbo skelbimo tarnyba gavo skundą. Skelbime, šalia kitų reikalavimų, nurodytas ir toks – „Be mažamečių vaikų“.

Jos vertinimu, tai vienas iš tų pavyzdžių, kai darbdaviai diskriminuoja ne tik vyrus, bet ir potencialius kompetentingus kandidatus, turinčių mažamečių vaikų.

„Teisininkė susisiekė su įmone, mano žiniomis, skelbimas jau nebėra aktyvus. Nors įstatyme nėra uždrausta diskriminacija šeiminės padėties atžvilgiu, paaiškinome, kas tai vis tiek diskriminuoja žmones“, – aiškino A Skardžiuvienė.

A. Skardžiuvienės žiniomis, įmonės atstovai ilgai nesuprato, kame problema. Jos teigimu, vis dar įsivaizduojama, kad tam tikros profesijos skirtos tik tam tikros lyties asmenims. Tai, sako kontrolierė, klaidinga stereotipinė nuostata. Štai kartą į tarnybą kreipėsi darbo ieškojęs vyras, kuris Klaipėdoje negalėjo įsidarbinti valytoju, nes buvo ieškoma valytojos moters.

„Kalbėkime apie tai, kad mūsų visuomenė skurdžiai gyvena ir vyrai, neabejoju, puikiai moka dirbti valytojo darbą. Mes didiname darbdavių sąmoningumą apeliuodami į tai, kad reikia orientuotis į kompetenciją, o ne į lytį ir ne į amžių“, – teigė A. Skardžiuvienė.

Tuo metu „Jormetos“ vadovas Vaidotas Milašius stebėjosi, kodėl kilo susidomėjimas skelbimu. „Man labai įdomu, iš kur tas skelbimas, kas ten per tekstas. Skelbimas nebuvo įdėtas, jei ten kažkokie šablonai, tai vėl...“, – nieko apie skelbimą nežinantis gynėsi V. Milašius.

Tačiau jis patvirtino, kad darbuotojos bendrovė ieškojo ir kad skelbimas galėjo būti patalpintas be jo žinios. Pažadėjęs pasiaiškinti situaciją ir pakomentuoti po poros dienų, įmonės vadovas ir vėliau nelabai ką galėjo pasakyti.

„Aš nelabai domėjausi, bet bus paėmę iš šablonų, žiūrėjo, nedažiūrėjo, metė, įmetė. Vienas dalykas, aš to skelbimo nemačiau, tai negaliu pakomentuoti. Aš nelabai į tai gilinuosi, nėra čia kažkoks didelis kriminalas, kad visus sukelti ant kojų“, – dėstė jis.

Tačiau kodėl įmonei prireikė buhalterės be mažamečių vaikų? „Pagrindas gal dėl to, kad žmogus būtų arčiau pensinio amžiaus, nes darbas sėdimas“, – mykė V. Milašius.

Patikslinus, kad visos buhalterės, nepaisant amžiaus, dirbdamos sėdi, jis aiškino, kad monotonija patinka ne visoms.

Beje, buhalterės įmonė iki šiol nerado.

Reikalavimas turėti automobilį – iegi diskriminacija

Lygių galimybių kontrolierė pastebi, kad pastaruoju metu darbo skelbimuose reikalavimų dėl vaikų gerokai mažiau, tačiau diskriminacijos dėl lyties, negalios, amžiaus, socialinės padėties vis dar daug. Jos manymu, prie teigiamų pokyčių prisidėjo feisbuke vykdyta tarnybos kampanija „Už kompetenciją“.

Agneta Skardžiuvienė
A. Skurdžiuvienė pastebi, kad kartais vis dar pasitaiko reikalavimas turėti nuosavą automobilį. Tai prilyginama diskriminacijai dėl socialinės padėties, nes ir studentai, ir jaunimas, ir vyresni, kurie negyvena pasiturinčiai – ne visi gali įsigyti automobilį ir jį išlaikyti. Pašnekovės teigimu, kaip darbdavys aprūpina rašomuoju stalu, darbo priemonėmis, taip turėtų aprūpinti ir automobiliu.

Skundų dėl šeiminės padėties tarnyba gauna dažnai – vienas paskutiniųjų – kreipimasis dėl mamadienių ir tėvadienių. Dabar viena diena per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems du vaikus, tačiau jau ne kartą į tarnybą kreipėsi vieną vaiką auginanti vieniša mama. Jai laisvadienis nepriklauso ir ji jaučiasi diskriminuojama. Vieniši tėvai tokios galimybės neturi.

„Čia nėra šeiminės padėties pagrindo, čia ir Darbo kodekso nuostatos, bet tokius klausimus irgi reikia spręsti. Nes kuo toliau, tuo labiau darbas ir asmeninis gyvenimas tampa neatsiejamas ir labai svarbus aspektas“, – aiškino A. Skardžiuvienė

Parengtame įstatymo projekte Lygių galimybų kontrolieriaus tarnyba teiks siūlymą į draudžiamų diskriminacijos pagrindų sąrašą įtraukti ir šeiminę padėtį.