„Mano vaikas serga. Penktadienį mano biuletenį uždarė, o jo pratęsė. Sakau: „ką daryti“? Man sako: „Jums apmoka valstybė tik 10 darbo dienų“, toliau daryk, ką nori. Klausiu - kaip man eiti į darbą? Sako: „galiu parašyti pateisinamą lapelį, ir toliau slaugai vaiką nemokamai“, - pasakojo Ramunė.

Antrą vaiką auginanti moteris teigė su tokia situacija susidūrusi pirmą kartą. Jos 2,5 metų sūnus susirgo ūminiu laringitu, šis komplikavosi į bronchitą. Dabar vaikui medikai įtaria plaučių uždegimą.

„Jis jau tris savaites serga ir nepraeina“, - pasakojo Ramunė.

Tvarka nesikeičia beveik nuo nepriklausomybės atgavimo

Iš „Sodros“ gautame atsakyme DELFI aiškinama, kiek laiko konkrečiu atveju gali būti mokama ligos išmoka nustato Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas. „Sodra“ ligos išmokas skiria ir moka vadovaudamasi šiuo dokumentu. Laikas, kiek gali būti slaugomas vaikas, nėra ribojamas, tiesiog ligos išmoka mokama tiek, kiek numato įstatymas.

„Labai svarbu suprasti, kad valstybinio socialinio draudimo išmokoms skirti pinigai yra ne kas kita, kaip dirbančiųjų – kiekvieno iš mūsų – sumokėtos šio draudimo įmokos, ir naudojami šie pinigai turi būti labai atsakingai. Socialinio draudimo esmė yra, visų pirma, užtikrinti pragyvenimą ir pagalbą žmogui, susidūrusiam su gyvenimo rizika – darbo netektimi, savo ar šeimos nario liga, dėl kurios jis negali dirbti, trauma ar maloniu, bet finansinių iššūkių keliančiu įvykiu, – šeimos pagausėjimu, kai dėl vaiko priežiūros vienas iš šeimos narių negali dirbti“, - rašoma atsakyme DELFI.

„Sodros“ atstovai pažymi, kad įvertinus situacijos sudėtingumą ir slaugos ypatingomis situacijomis poreikį nuo 2018 m. buvo pailginti terminai, kiek gali būti mokama ligos išmoka ypač sunkiomis ir sunkiomis ligomis sergančių vaikų slaugai – atitinkamai 364 k. d. ir 180 k. d. Pasibaigus šiam terminui nedarbingumo pažymėjimas dėl to paties vaiko slaugymo išduodamas ne daugiau kaip 120 kalendorinių dienų per kalendorinius metus.

Kai slaugomas vaikas neserga sunkia ar ypač sunkia liga, ligos išmoka, kaip tai nustato teisės aktai, mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų (ši tvarka galioja nuo 1991 m.). Tuo atveju, jei vaikas serga ilgiau nei numatyta slaugymo trukmė, ilgesniam slaugymo laikotarpiui gali būti išduodama medicininė pažyma. Tai medicininė pažyma dėl neatvykimo į darbą. Pateikus pažymą darbovietėje pateisinamas darbuotojo neatvykimas į darbą, bet ligos išmoka nėra mokama.

Vaiko sveikatos būklę – serga jis ar pasveiko – nustato, reikalingus tyrimus ir procedūras skiria gydytojas. Jeigu jis, įvertinęs vaiko būklę, nusprendžia, kad ką tik pasveikęs vaikas po dienos susirgo ir išduoda nedarbingumo pažymėjimą jį slaugančiam vienam iš tėvų ar senelių, „Sodra“ mokės priklausančią ligos išmoką. Ribojimo, kiek laiko per kalendorinius metus mokama ligos išmoka dėl ligų, nesančių ypač sunkių ir sunkių ligų sąrašuose, nėra. Šiuos ligų sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras ir socialinės apsaugos ir darbo ministras, aiškina „Sodra“.