Tokią situaciją pastebėjo ataskaitą gavę Širvintų rajono spaudos atstovai. Portalo „Krašto naujienos“ vyr. redaktorė Neringa Tuškevičienė pasakojo, kad pernai, rugsėjo pabaigoje, jie pasirašė memorandumą prieš savižudybes.

„Buvo pakviesti visi žiniasklaidos atstovai. Labai nustebome, nes įprastai merė mūsų nekviečia. Mes pasirašėme memorandumą, nusifotografavome. Per šventes gauname merės ataskaitą – 168 puslapių knygą, toje knygoje yra 228 merės nuotraukos (buvo smalsu, tai suskaičiavau), ir yra nuotrauka iš memorandumo pasirašymo. Matau, ir man kolegė iš „Širvio“ po to dar paskambino, irgi sako: „ar matei?“, ir pamatėme, kad kai kurių žmonių nėra“, – pasakojo N. Tuškevičienė.

Portalo vyriausioji redaktorė dar nebūtų kėlusi problemos, jei būtų nelikę tik jos ir, pavyzdžiui, „Širvintų krašto“ redaktoriaus, kurie stovėjo krašte.

„Sakytum, gal netilpome, bet kur yra iškirpti žmonės iš nuotraukos vidurio ir liko baltos dėmės, tai yra absurdas. Tai yra istorinė nuotrauka, tai yra įvykis, kuris buvo, ir gadinti, niokoti, taisyti istorijos taip, kaip tau patinka, galbūt, ir nederėtų“, – sakė N. Tuškevičienė.

Tuo labiau, kad, pasak vyr. redaktorės, leidinys buvo išleistas už mokesčių mokėtojų pinigus.

„Suprasčiau, jeigu tai būtų asmeninis merės albumas, išleistas už jos pinigus. Tada tegul ji daro, ką nori. Tačiau tai yra už mokesčių mokėtojų pinigus išleistas leidinys“, – sakė N. Tuškevičienė.

Pasak portalo vyr. redaktorės, toks nuotraukos redagavimo atvejis Širvintų rajone ne pirmas.

„Yra buvę tokių dalykų, kad nukerpami žmonės ar tarybos nariai ne tos pažiūros. Čia ne pirmas kartas. Labai seniai yra buvęs toks atvejis, prieš maždaug dešimt metų apdovanojo vienoje mokykloje pirmūnus, tarp jų buvo mano vaikas ir paskui buvo bendra nuotrauka, tai aš buvau nukirpta toje nuotraukoje irgi“, – sakė N. Tuškevičienė.

Pasak jos, tuo metu Ž. Pinskuvienė nebuvo rajono merė, bet tas laikraštis jai priklausė, dabar jis priklauso jos dukrai.

Neatsakė, kodėl paredagavo nuotrauką

Širvintų rajono savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius į klausimą, kodėl buvo redaguota nuotrauka, atsakė formaliai informuodama, kad ataskaita buvo pristatyta pagal Vietos savivaldos įstatymą. Esą joje paminėti pagrindiniai darbai ir veiklos momentai.

Širvintų rajono savivaldybė taip pat atsiuntė nuorodą į „Širvintų krašto“ tinklapio straipsnį, kuriame rašoma, kad N. Tuškevičienė turi būti iškeldinta iš tremtinių namų. Vyr. redaktorė patikslino, kad teismo sprendimu ji gali gyventi tuose namuose iki birželio 19 d.

„Labai tikiuosi, kad per šiuos metus pavyks išspręsti ir šią problemą. Galimai dėl tokių dalykų ir atsiranda besiskundžiančių, kad nepateko į kadrą“, – rašoma atsakyme DELFI.