Susitikime Kalvarijos savivaldybei buvo pristatytos galimybės siekti finansavimo iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, aptarta galimybė skirti lėšų iš Kultūros paveldo departamento.

Prieš kelerius metus LŽB buvo parengusi projektus sinagogų kompleksui tvarkyti, bendra darbų suma siekė beveik 2 mln. eurų, tačiau lėšų iki šiol nerasta.

2014 metais LŽB ir Kalvarijos savivaldybė pasirašė panaudos sutartį. Lietuvos žydų bendruomenės duomenimis, panaudos sutartimi Kalvarijos savivaldybė įsipareigojo pastatus saugoti ir tinkamai naudoti, o atsiradus finansinėms galimybėms pradėti pastatų restauravimą, siekiant pritaikyti juos kultūros, švietimo ir mokslo reikmėms, viešiesiems turizmo poreikiams bei kitai visuomeninei paskirčiai.

„Mes tokių pinigų tikrai neturime, maža savivaldybė ir tokių sumų negalime sutaupyti bei skirti sinagogoms“, – BNS sakė Kalvarijos savivaldybės meras Vincas Plikaitis.

Šių metų vasarį viešai pranešta, kad Kalvarijos savivaldybės administracija nori nutraukti panaudos sutartį, nes stinga lėšų pastatams restauruoti. Dabar meras teigia apsigalvojęs dėl pasiūlytų finansavimo galimybių.

„Dabar svarstomas toks variantas, kad pasiūlė gauti finansavimą per Kultūros ministeriją, iš kurio būtų galima sutvarkyti sinagogas“, – pranešė V. Plikaitis.

Naudojant Europos Sąjungos lėšas, pastatai turėtų būti ne tik renovuoti, bet ir įveiklinti.

Pasak LŽB pirmininkės Fainos Kukliansky, žydų bendruomenė sinagogomis naudotis negalėtų, nes žydų Kalvarijoje tiesiog nebelikę, todėl ji tikisi, kad Kalvarijos savivaldybė pastatus panaudos kultūrinei veiklai.

„Protingai naudojant sutvarkytus pastatus, manau, kad tai galėtų būti labai didelis traukos centras. Mes iš savo pusės tikrai padėsime vidaus darbais, su patarimais, turime savo dizainerį, nukreipsime turistinius maršrutus į tas vietas, kur iš tikrųjų yra įdomu pasižiūrėti“, – BNS sakė F. Kukliansky.

Kalvarijos sinagogų kompleksas – trijų istorinių pastatų ansamblis, jį sudaro XVIII amžiuje statyta vasarinė sinagoga, XIX amžiaus žieminė sinagoga ir XX amžiuje statyta Talmudo mokykla, kitaip vadinama rabino namu.

Meras svarsto, kad Talmudo mokykloje galėtų būti įrengtas muziejus, prasčiausios būklės esančią vasarinę sinagogą reiktų apkloti „sarkofagu“ ir pritaikyti turistų lankymui. Anot mero, žieminėje sinagogoje padėtis geriausia, joje svarbiausia sutvarkyti vidų.

Kultūros ministerija viliasi, kad Kalvarijoje bus pakartota Joniškio sinagogos sėkmės istorija, kai panašus žydų kultūros paveldo objektas virto visos savivaldybės traukos centru ir kultūrine erdve, tinkama vykdyti įvairiems renginiams.

Į valstybės saugomų kultūros vertybių sąrašą įtrauktas Kalvarijos sinagogų kompleksas pradėtas renovuoti 2001 metais, darbus tada finansavo vokiečių fondas „Zeit“, siekiantis išsaugoti žydų kultūros paminklus, ir Lietuvos kultūros paveldo departamentas.

LŽB duomenimis, restauruota mažiausiai nuniokota žieminė sinagoga. Atstatytos sienos, sudėti langai, įstatytos durys, iš vienos pusės aptverta teritorija, tačiau fondui nutraukus finansavimą, atnaujinimo darbai sustojo.

Lietuvos žydų bendruomenė buvo beveik visiškai sunaikinta per Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)