Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėjos Vidos Ralienės teigimu, šalyje atšils nuo trečiadienio – balandžio 4-osios.

Vyraus 10-ies laipsnių šiluma

„Vadovaujantis turima informacija, nuo kito trečiadienio orai turėtų pradėti šilti. Naktimis temperatūra vis rečiau kris žemiau nulio, o dienomis turėtų vyrauti 10 laipsnių šiluma ir dar šilčiau gali būti“, – džiugino ji.

Maža to, palyginus su Velykų dienomis, mažiau turėtų būti ir kritulių.

„Šilčiausia visuomet būna pietvakarių Lietuvoje. Ten ir tikėkimės pačių aukščiausių temperatūrų“, – paklausta, kur aptariamu metu šils labiausiai, sakė V. Ralienė.

Laikysis bent 10 dienų

Anot jos, bent jau dešimtadienį po minimo trečiadienio į Lietuvą neturėtų sugrįžti šalti orai.

„Tikėkimės, kad pavasaris pamažu po Velykų pradės užimti savo pozicijas“, – lūkesčiais dalijosi pašnekovė.

V. Ralienės teigimu, užklupsianti šiluma primins praėjusio savaitgalio orus.

„10 laipsnių, žvelgiant į pastarųjų dienų orus, atrodo tokia jau nemenka šiluma. Praėjusį savaitgalį panašiai vietomis buvo – pietiniuose rajonuose šilo iki 10-ies laipsnių. Tačiau, jei kalbėtume apie įprastus balandžio mėnesio orus, tai nėra išskirtinė šiluma. Yra buvę daug šiltesnių balandžio pradžių“, – prisiminė ji.

Velykų orai – kontrastingi

Savo ruožtu balandžio 1 ir 2 dienomis, kai Lietuvoje bus švenčiamos Velykos, šiluma šalies lepinti neturėtų.

„Situacija yra klastinga, sudėtinga, nes per Lietuvą turėtų keliauti žemo atmosferos slėgio sūkurys, jis atneš kontrastingus orus.

Vadovaujantis dabartiniais skaičiavimais, balandžio 1-oji pietrytinėje Lietuvos dalyje turėtų būti šilta ir lietinga – dieną žadama iki 7–12 laipsnių temperatūra, tačiau Žemaitijoje temperatūra turėtų siekti vos 1–6 laipsnius šilumos, ten ir šlapdriba gali iškristi“, – kalbėjo V. Ralienė.

Antrąją Velykų dieną, minėtam sūkuriui iš Lietuvos traukiantis, jau daugelyje šalies rajonų lietų pakeis šlapdriba, kai kur – net sniegas, pūs stiprus šiaurinių krypčių vėjas.

„Dieną temperatūra jau visoje šalyje bus vos 1–6 laipsniai šilumos, o naktį – artima nuliui, labiau į neigiamą pusę. Labai nepalankios sąlygos susidarys ir vairuotojams, turėtų būti slidu“, – minėjo pašnekovė.

Sniego yra tekę sulaukti ir gegužę

Tuoj po Velykų – antradienį ir trečiadienį (balandžio 2 ir 3 dienomis), sakė V. Ralienė, dar gali būti vėsu, tačiau kritulių tikimybė jau nedidelė, aptariamas sūkurys iš šalies pasitrauks, vėjas pamažu rims.

„Naktys šaltokos greičiausiai bus, o dienos – dar nešiltos. 5 laipsniai, šiek tiek daugiau gal“, – kalbėjo ji.

Sinoptikės teigimu, balandis klimatologų vadinamas vienu sausiausių mėnesių. Jei kritulių ir bus, esą turėtų vyrauti lietus.

„Turėtų vyrauti lietus, bet kad dar kažkur – gal aukštumose, trumpam gali pasirodyti ir šlapio sniego, stebėtis nereikėtų. Trumpalaikis sniegas Lietuvoje iškrinta iki pat pavasario pabaigos. Pernai dar gegužės pirmąjį dešimtadienį buvo susidariusi sniego danga – nereikia žiūrėti pernelyg toli, vyti tą žiemą, kad supykusi ji nesugrįžtų“, – šyptelėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)