Paliestas ir nacionalinio stadiono klausimas. Teismams sustabdžius konkursą, didėja grėsmė, kad šiam projektui numatytų ES lėšų gali būti nespėta panaudoti. Premjeras paragino merą ne aiškinti nesėkmių priežastis, o tinkamai dirbti savo darbą.

Nors šiemet Vilniaus savivaldybei išmokoms vaikams administruoti skirta daugiau nei milijonas eurų, spėta patenkinti tik kiek daugiau nei pusę pateiktų prašymų. Visoje Lietuvoje per tą patį laikotarpį spėta patenkinti 83 proc. prašymų „vaiko pinigams“ gauti.

Ministras Pirmininkas atkreipė dėmesį, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateikti skaičiai itin iškalbingi. Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriuje šiuo metu dirba 119 žmonių. Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybėje Socialinės paramos skyriuje dirba 49 darbuotojai. Statistiškai vienas darbuotojas Kauno miesto savivaldybė patenkina 528 prašymus, tuo tarpu analogišką darbą dirbantis darbuotojas Vilniaus savivaldybėje - vos 242. Kaune šiuo metu spėta patenkinti 90 proc. prašymų ir procesas netrukus bus baigtas. Tuo tarpu sostinėje jis tik įpusėjo.

Stebina ir tai, kad Vilniaus valdžia užsivertusi popieriais, nors nei Išmokų vaikams įstatymas, nei Išmokų vaikams skyrimo ir mokėjimo nuostatai nenumato reikalavimo formuoti popierinių išmokų gavėjų bylų. Kiekviena savivaldybė savo patvirtintoje tvarkoje nustato bylų archyvavimo procedūras.

„Man teko skaityti viešą Vilniaus mero kreipimąsi į Vyriausybę, matyti kitus pareiškimus. Tai labiau šou elementai, kurie niekaip nepaaiškina, kodėl dešimtys tūkstančių vilniečių šeimų iki šiol negali gauti „vaiko pinigų“. Vyriausybės vardu galiu pažadėti, kad pinigai niekur nedings ir bus išmokėti. Miesto vadovai turi tinkamai atlikti savo pareigas ir pasirūpinti, kad pinigai gyventojus pasiektų kuo greičiau. Prašymai „vaiko pinigams“ gauti pildomi vieną kartą, laiko pasiruošti buvo“, - teigė S.Skvernelis.

Ministro Pirmininko teigimu, sostinėje stringa ne tik „vaiko pinigų“ išmokėjimas. Ant žlugimo ribos atsidūrė ir Vilniuje ilgus metus įstrigęs futbolo stadiono statybos projektas.

Vėluoja visi daugiafunkcinio komplekso statybų projekto etapai, o šiuo metu procesams persikėlus į teismus darosi vis aiškiau, kad sutarties pasirašyti ir darbų laiku pradėti bus tiesiog nespėta. Visos iš ES fondų lėšų finansuojamos projektų sutartys turi būti pasirašytos iki 2020 m. gruodžio 31 d.

Atviras klausimas, kaip toliau klostysis pirkimo procedūros likus tik vienam dalyviui ir laukiant teismo sprendimo. Dar didesniu iššūkiu tampa spėti laiku investuoti ES fondų pinigus. Itin didelis pavojus kyla prarasti ES rezervines lėšas. Viso objekto vertė, be papildomos infrastruktūros, siekia 79 mln. eurų. Iš jų rezervuota 34 mln. eurų. Sutartį su koncesininku planuojama sudaryti tik 2019 m. trečią ketvirtį.

„Akivaizdu, kad šiam projektui iškilo labai reali grėsmė ir, matyt, jau ruošiami pasiteisinimai, kodėl miestiečiai ir toliau matys ne nacionalinį stadioną, o styrančius jo griaučius, į kuriuos investuoti milijonai. Kalbėti, kodėl Vilniuje nepavyksta laiku sutvarkyti įvairių procedūrų, galima ilgai, bet valdžia yra ne tam, kad aiškintų nesėkmių priežastis o tam, kad laiku rastų sprendimus ir tinkamai atliktų savo darbą“, - sakė S.Skvernelis.

Šimašius: Nacionalinio stadiono projektą gali sugadinti tik Vyriausybė

Premjerui Sauliui Skverneliui pareiškus, jog stringant Nacionalinio stadiono projektui Vilniuje, iškilo reali grėsmė prarasti Europos Sąjungos (ES) finansavimą, sostinės meras Remigijus Šimašius atkerta, jog projektą sugadinti gali tik pati Vyriausybė.

„Dėl stadiono galiu pasakyti vienareikšmiškai, kad yra viena rizika, susijusi su Nacionaliniu stadionu ir daugiafunkciniu kompleksu, ir tą riziką kaip tik premjerui ir išsakiau šiandien. Ta rizika yra, kad Vyriausybė nuspręs dėti ant stabdžių ir nuspręs perskirstyti europinius pinigus“, – prieš Vilniaus tarybos posėdį žurnalistams sakė R. Šimašius.

Jo teigimu, stadionas turėtų būti baigtas, kaip numatyta grafike.

„Šiai dienai viskas vyksta gana sklandžiai. Jeigu teismas laiku išnagrinės skundus, kaip ir buvo numatyta, tai galbūt greičiau negu pagal grafiką galime projektą realizuoti“, – teigė meras.

„Vyriausybė galbūt yra pagrindinis akcentas ir europinių pinigų skyrimas priklauso nuo Vyriausybės agentūrų. Čia viskas atsiremia į Vyriausybės veiksmus“, – pridūrė R. Šimašius.