Du mėnesius Vilniaus paveikslų galerijoje eksponuotas dokumentas – Gedimino 1323 metų sausio 25 dieną pasirašyto laiško nuorašas, kuris buvo padarytas Rygoje prieš išsiunčiant laiško originalą į kitus Europos miestus.

Jis saugomas Latvijos valstybės istorijos archyve Rygoje.

Minėtu laišku krikščionys pirkliai, kariai, amatininkai, žemdirbiai ir dvasininkai iš viso pasaulio, ypač iš Liubeko, Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo ir Kelno, kviečiami atvykti ir apsigyventi Lietuvoje.

Atvykstantiesiems laiške Gediminas žadėjo lengvatas – žemdirbiams jis leido dirbti žemę dešimt metų ir nemokėti mokesčių. Prekiautojai taip pat buvo atleidžiami nuo bet kokių mokesčių.

Tuometinis Lietuvos didysis kunigaikštis taip pat pranešė ketinantis priimti krikštą.

Istorikai teigia, kad šiuo laišku Gediminas galėjo siekti santarvės su šalį alinusiu Kryžiuočių ordinu.

Laiško nuorašas į Vilnių atvežtas sostinės gimtadienio proga. Jis buvo parodos „Lietuvos valdovo žodis pasauliui: atveriame mūsų žemę ir valdas kiekvienam geros valios žmogui“ dalis.

Numatoma kasmet Vilniaus paveikslų galerijoje per miesto gimtadienio sausio 25-osios šventę pristatyti Lietuvos ir Vilniaus istorijai aktualią išskirtinės svarbos kultūros vertybę iš Europos šalių institucijų fondų.