Toks sprendimas priimtas išnagrinėjus Seimo nario Gabrieliaus Landsbergio š. m. kovo 6 d. pareiškimą. G. Landsbergis į prokuratūrą kreipėsi dėl "Info TV" laidoje "Info diena" pateiktos informacijos, kurioje Seimo nario Mykolo Majausko atžvilgiu buvo išsakyti kaltinimai seksualiniu priekabiavimu. Pareiškimu buvo prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 152 str. ir atsakyti į visus visuomenei kylančius klausimus.

Susipažinus su pareiškimu ir atlikus duomenų patikslinimą, prokuratūroje atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 3 str. 1 d. 1 p. (nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių).

Pareiškimo nagrinėjimo metu nustatyta, kad galimai nukentėjusių asmenų pareiškimai pradėti ikiteisminį tyrimą prokuratūroje ar ikiteisminio tyrimo įstaigose nebuvo gauti. Prokuroro reikalavimu ikiteisminis tyrimas nebuvo pradedamas, kadangi nenustatyta nusikalstamos veikos sudėties: pagal turimus duomenis, nenustatyta tarnybinio ar kitokio priklausomumo tarp M. Majausko ir redakcijai duomenis pateikusio asmens.

„Pastebėtina, kad prokuratūra ir ikiteisminio tyrimo įstaigos nesikiša į privačius asmenų santykius, nevertina etikos ir moralės klausimų, nekontroliuoja ir nesikiša į įstaigų ir organizacijų veiklą, tol, kol nenustatoma nusikalstamos veikos požymių. Dėl šios priežasties prokuratūra netyrė ir minimu nutarimu nepasisakė dėl kitų televizijos laidoje išsakytų teiginių tikrumo bei nevertino kitų joje nurodytų aplinkybių“, teigima prokuratūros pranešime.

G. Landsbergis: dabar jau jis turi atsakyti savo rinkėjams

G. Landsbergis BNS ketvirtadienį sakė, kad toks prokurorų sprendimas yra svarbus atsakymas susiklosčiusioje situacijoje.

„Aš pozityviai vertinu, tai yra svarbi informacija, kuri yra pateikta, kad prokuratūra įsigilino į situaciją ir tyrimo nepradeda dėl nesamos nusikaltimo sudėties. Tai yra svarbi žinia“, – sakė TS-LKD lyderis.

Jis teigė, kad po tokio prokurorų sprendimo, ši situacija tampa M. Majausko asmenine atsakomybe.

„Nuo šio atsakymo, tai yra jo atsakymų situacija. Dabar jau jis turi atsakyti savo rinkėjams“, – sakė G. Landsbergis.

Prokurorai pabrėžė, kad „galimai nukentėjusių asmenų pareiškimai pradėti ikiteisminį tyrimą prokuratūroje ar ikiteisminio tyrimo įstaigose nebuvo gauti“.

„Prokuratūra ir ikiteisminio tyrimo įstaigos nesikiša į privačius asmenų santykius, nevertina etikos ir moralės klausimų, nekontroliuoja ir nesikiša į įstaigų ir organizacijų veiklą, tol, kol nenustatoma nusikalstamos veikos požymių. Dėl šios priežasties prokuratūra netyrė ir minimu nutarimu nepasisakė dėl kitų televizijos laidoje išsakytų teiginių tikrumo bei nevertino kitų joje nurodytų aplinkybių“, – teigiama pranešime.

Pareiškime prokuratūrai G. Landsbergis buvo nurodęs, kad tokiu atveju, jeigu veika turi didelę visuomeninę reikšmę, baudžiamąjį procesą turi teisę pradėti ir prokuroras, nepriklausomai nuo to, ar yra nukentėjusiojo skundas.

Pats M. Majauskas yra kreipęsis į prokurorus dėl šmeižto, tačiau kreipimosi turinio nedetalizuoja.

Su juo BNS ketvirtadienį susisiekti nepavyko – politikas telefonu neatsiliepė.

Dėl mestų kaltinimų M. Majauskas sustabdė narystę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijoje, „kol bus išsklaidytos visos abejonės“. Jis taip pat pareiškė, jog traukiasi iš Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininko pareigų.

Mergina, kurios tapatybė neskelbiama, televizijai „Info TV“ pasakojo su M. Majausku susipažinusi daugiau nei prieš penkerius metus, jam einant tuometinio premjero Andriaus Kubiliaus patarėjo finansų klausimais pareigas. Pasak merginos, ji tuomet jau buvo pilnametė. Mergina pasakojo, kad politikas, būdamas neblaivus, ją pasikvietė į butą sostinės senamiestyje, ją nurenginėjo bei siekė seksualinių santykių, tačiau jai išsigandus, atsitraukė. Pašnekovė liudijo žinanti dar kelias merginas, kurių bejėgiškumu M. Majauskas esą bandė pasinaudoti.

M. Majauskas šią informaciją neigia.

G. Landsbergis sakė, kad inicijuos galimybę išplėsti esamos partijos Priežiūros komisijos galias, kad ji galėtų kviesti nepriklausomus ekspertus ir jų pagalba spręsti sudėtingus etinius klausimus, panašius į M. Majausko atvejį.