Jie tikina darą viską, kad nepasikartotų 2009 m. sausio 16 dienos situacija, kuomet renginys baigėsi riaušėmis, dužo Seimo langai, o Valstybės saugumo departamento atstovai kalbėjo apie tai, kad neramumai galėjo būti išprovokuoti.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis DELFI teigė, kad policija neturi duomenų apie galimai organizuojamus neramumus per šios dienos renginį, kurį organizuoja „Laisvės TV“. Tačiau patikino, kad policija yra pasirengusi užtikrinti saugumą.

„Laisvės TV“ direktorius Mykolas Markauskas teigė, kad jau nuo vakar žmonėms nuolat kartojama, kad jie laikytųsi tvarkos, nesineštų nereikalingų daiktų, kad nepasiduotų provokacijoms.

„Taip pat nuo vakar aktyviai bendradarbiaujame su policija, deriname veiksmus. Žinau, kad policija renginiui ruošiasi. Visi geranoriški. Siekiame bendro tikslo, kad tai būtų taikus ir saugus protestas, kad būtų išsakyta pilietinė nuomonė, o – ne agresyvus susirinkimas“, – sakė M. Markauskas.

Jis teigė, kad organizatoriai kontaktavo ir su šauliais, kurie esą taip pat pažadėjo, kad minioje bus žmonių, kurie, reikalui esant, galėtų pranešti policijai apie neramumus. Lietuvos šaulių sąjungos vado pavaduotojas Židrūnas Šadauskis DELFI negalėjo patvirtinti, kad šaulių sąjunga yra įsipareigojusi prisidėti prie renginio saugumo užtikrinimo.

„Taip pat organizuojamės šiek tiek žmonių iš privačių saugos tarnybų, pilietiškų žmonių, kurie galėtų stebėti situaciją iš vidaus“, – sakė M. Markauskas.

Pasak jo, labai sunku prognozuoti, kiek žmonių susirinks į mitingą, tačiau jame galėtų dalyvauti nuo 5 iki 15 tūkst. žmonių. Renginio pradžia – 16 val., o jo pabaiga numatoma apie 19 val.

Nors renginio programa dar derinama, jau nuspręsta, kad renginys turėtų baigtis Lietuvos Respublikos himnu.

„Tikslas yra turėti pakilią nuotaiką, o ne agresyvią“, – sakė M. Markauskas.

Suteiks galimybę būti išgirstus visus

Pasak „Laisvės TV“ direktoriaus, renginio metu turės galimybę pasisakyti Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, nes „čia yra jo Seimas“.

„O po to bus diskusija, kurioje kviečiame dalyvauti visų parlamentinių partijų vadovus arba jų deleguotus asmenis. Tai nebus platforma nė vienam politikui išsakyti savo dienotvarkę, tai bus labiau diskusija ir žmonių balso išklausymas“, – sakė M. Markauskas.

Politikų kalbas, pasak organizatorių atstovo, renginio metu keis muzikiniai intarpai.

Jis taip pat informavo, kad bandoma įsiskaityti ir į žmonių komentaruose išsakomą nuomonę.

„Būtina žmonių nuomonę išgirsti, vakar leidome pasisakyti, ir dar dabar žmonės rašo komentarus. Mes iš jų atrenkame racionalius pasiūlymus – ne eiti su šakėmis, o tikrus pasiūlymus ir dedame į reikalavimus. Jie bus paskelbti iki renginio pradžios“, – sakė M. Markauskas.

Jis patikino, kad renginį organizuoja ir pilnai finansuoja „Laisvės TV“. Jis rengiamas, atsižvelgiant į balsavimo dėl Seimo nario M. Basčio mandato panaikinimo rezultatus.

„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena ypač gėdinga. Pamynęs Konstitucinio teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę.

„Aš kaltinu“ – atvirame laiške Prancūzijos prezidentui 1898 metais rašė žymusis Emilis Zola. Mes, laisvos Lietuvos valstybės piliečiai, šiandien sakome: „Mes kaltinam!“ Nenuleiskime galvų, nenudurkime akių ir nedūlinkime į šešėlį!“, – renginio pristatyme rašė organizatoriai.