Policijos pareigūnų teigimu, per pusvalandį į Nepriklausomybės aikštę susirinko daugiau nei 5 tūkst. protestuotojų.

Minia rėkė Seimui „gėda“

Mitingo organizatorius Andrius Tapinas piktinosi „valstiečių-žaliųjų“ lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimu, kad jis žino, kas organizuoja šį mitingą.

Andrius Tapinas, Gintautas Paluckas, Eugenijus Gentvilas, Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis

„Jie kalba kad atėjo ne tarnauti, o valdyti. Jie nesupranta, kad yra pilietinė visuomenė, kuri gali suorganizuoti, kurie gali pasakyti savo teisėtai išrinktai valdžiai taikiu būdu, kad – „publika, jūs darote ne taip“, - kalbėjo A. Tapinas.

Jis teigė, kad protestuotojai atėjo čia, kad taikiai pasakytų: „mes kaltiname šitą Seimą. Visą Seimą. Seime yra daug protingų, gerų žmonių, bet tai, kur yra šiandien šita institucija, šiandien mums yra dėl jos gėda“, - kalbėjo A. Tapinas.

„Gėda“, - pritariamai šaukė minia.

A. Tapinas pridūrė, kad jiems yra gėda todėl, kad šis Seimas, pamynęs Konstitucinio Teismo sprendimą, sugebėjo palikti dirbti žmogų, kuris yra pripažintas šiurkščiai sulaužęs priesaiką, bendradarbiavęs su KGB agentais.

Žurnalistas teigė, kad visai nesvarbu, kad M. Basčio nebėra Seime, bet sprendimas liko, o opozicija su valdančiaisiais, užuot kalbėję apie reformas, ginčijasi.

Organizatoriai ketina pateikti reikalavimus Seimui. Tarp jų, pasak A. Tapino, yra ir reikalavimas keisti statutą, kad tokie balsavimai, kaip dėl M.Basčio, vyktų atvirai, įpareigoti Seimą gerbti Konstitucinio Teismo valią, griežtinti atsakomybę posėdžių nelankantiems Seimo nariams, apsunkinti galimybes Seimo nariams keisti frakcijas, surengti apkaltą Seimo nariui Artūrui Skardžiui.

V. Pranckietis: ar man gėda? Gėda

Įsiaudrinusi minia nušvilpė Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir kurį laiką neleido jam kalbėti. Tad A. Tapinui teko prašyti minios išklausyti Seimo vadovą. Į V. Pranckiečio kalbą minia reagavo šūksniais „gėda“ ir švilpimu.

„Nepasakysiu, nepasakysiu nieko naujo, kalbėdamas, kad atėjau čia pats, nepasakysiu nieko naujo, kad prieš savaitę mes čia kėlėme vėliavas ir kalbėjome apie mūsų vienybę. Nepasakysiu nieko naujo apie tai, ką ką tik profesorius Katkus kalbėjo – kad mes visi už Lietuvą. Nepasakysiu nieko naujo sakydamas, kad aš esu vienas iš tų trijų milijonų, arba vienas iš dabar ten esančių 141.

Bet pasakysiu viena – kas jus atvedė į čia, kas mus atvedė į čia. Mus į čia atvedė gėda. Taip, ar man gėda? Gėda. Ar man gėda dėl M. Basčio? Ar man gėda dėl Pūko? Ar man gėda dėl Kildišienės? Ar man gėda dėl Skardžiaus? Aš čia ir atėjau, nes man irgi gėda“, – savo kalboje sakė V. Pranckietis.

Pasak V. Pranckiečio, jam gėda būti tokio Seimo pirmininku, tačiau jis negali Seimo nariams pasakyti, kaip reikia balsuoti. Tokia esą demokratijos kaina. Seimo pirmininko teigimu, jei į rinkimus eitų 100 proc. žmonių, pavyktų išrinkti „tuos, kuriuos reikia“.

Jo kalbą nuolat lydėjo nepasitenkinimo šūksniai, tad V. Pranckiečiui neliko nieko kita, kaip pačiam imti skanduoti „Gėda“.

A. Tapino klausiamas apie priešlaikinius Seimo rinkimus, V. Pranckietis ilgai vengė tiesaus atsakymo, tada nusijuokė ir sakė „pritarsiantis pateikimui“. Ir šį atsakymą minia palydėjo žodžiais „gėda“.

Jis tiesiai neatsakė į klausimą, ar jam ne gėda dėl partijos pirmininko R. Karbauskio veiksmų, kuris, „apeidamas įstatymus, superka žemes, atveža trąšas, boikotuodamas mūsų gamintoją“.

„Pirmininkus renka partija ir, deja, toks, koks yra, šiandien pas jus atėjęs atsakys įklausimus“, – sakė V. Pranckietis. Tačiau mitingo dalyviai neatlyžo ir vėl klausė, ar V. Pranckiečiui ne gėda dėl R. Karbauskio.

„Pasakysiu: man kartais gėda dėl sprendimų, dėl paties asmens mes gal neturėtume šiandien diskutuot“, – atsakė V. Pranckietis, ir netrukus minios išvadintas „bailiu“. Jis patikslino, kad jam gėda dėl R. Karbauskio veiksmų, susijusių su Greta Kildišiene.

„Ar mes galvojame, kad vien Vilnius yra Lietuva“, – valstiečių rėmėjų minioje ieškojo V. Pranckietis, tačiau panašu, kad tokių neatsirado.

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis: jei Seimo pirmininkui gėda - tegul atsistatydina

Proteste „Mes kaltinam“ prasideda politinių partijų lyderių diskusija. Į akistatą su tūkstantine minia atėjo ir „valstiečių-žaliųjų“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Diskusijoje taip pat dalyvauja socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas, Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas , Tėvynės sąjungos Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Liūdnai atrodė Seimo pirmininkas šitoje scenoje, nes tikrausiai nesitikėjo tokios publikos reakcijos. Tikriausiai trūksta politinės patirties, - nuo scenos susirinkusiai miniai sakė R. Karbauskis. - Jeigu jam gėda, mes Seime renkame pirmininką. Jei jam gėda, mes galime išrinkti ir kitą pirmininką. Jeigu jam gėda turi atsistatydinti. Bet kodėl jam gėda, aš nelabai suprantu.“

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis tikino susirinkusiuosius, kad klausimas dėl M. Basčio į Seimą atkeliavo tik jų frakcijos dėka.

„Mes padarėme viską, kad būtų balsuojama Seime“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak „valstiečių-žaliųjų“ lyderio, kaip balsavo reikėtų klausinėti kiekvieno Seimo nario.

Jis pakartojo manąs, kad juos šiame procese „pakišinėjo konservatoriai“.

Konservatorių lyderis į tokią pastabą sureagavo su ironija.

Tikina, kad pirmalaikių rinkimų nebijo

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis teigė nebijąs priešlaikinių rinkimų iniciatyvos.

„Mes juos išlošime. Tokia yra tiesa. (…) Po šitų rinkimų tikriausiai būtų valstiečių daugiau Seime. Ar jūs to norite?“, - minios klausė R. Karbauskis.

Pasak jo, labiausiai to gali bijoti tų frakcijų, kurios tai ir inicijavo atstovai. Esą jie negalėtų pasakyti, kiek tų frakcijų narių balsuotų už tokį pasiūlymą.

Liberalų sąjūdžio lyderis sakė, kad siūlymą palaikytų 11 narių iš 13.

G. Paluckas teigė, kad už balsuotų visi socialdemokratai.

G. Landsbergis sakė, kad po iniciatyva pasirašė visi konservatorių frakcijos nariai.

„Pasirašė, ar balsuotų?“, - netikėjo R. Karbauskis.

„Valstiečių – žaliųjų“ lyderis mano, kad „rinkimai visai tautai nėra reikalingi“, tačiau teigė, kad iš mitingo darys išvadas, ir stengsis būti skaidresni, atviresni.

„Kol kas nematau priežasties (priešlaikiniams rinkimams - DELFI), nes mes balsavome už Basčio apkaltą. Jei mūsų nebūtų Seime, tos apkaltos net nebūtų buvę“, - sakė R. Karbauskis.

Jis teigė manąs, kad Seimas dirbs iki kadencijos pabaigos, nes pačioje opozicijoje nebus pakankamos paramos pirmalaikių rinkimų idėjai.

Pasiginčijo dėl Skardžiaus

Liberalų sąjūdžio lyderis informavo, kad antradienį bus pradėta apkaltos procedūra socdarbiečiui Artūrui Skardžiui.

Gabrielius Landsbergis

Konservatorių lyderis prognozavo, kad ši apkaltos procedūra bus „trys mėnesiai murkdymosi ir aiškinimosi“.

„Šitas Seimas turi eiti lauk, ir pakeliui jis turi išmėžti A. Skardžių“, - sakė G. Landsbergis.

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis patikino, kad jei Konstitucinis Teismas pasakys, kad jis pažeidė Konstituciją, „niekam nekils ranka balsuoti, kad jis liktų Seime“.

Socialdemokratų lyderis nepasitikėjo tokiu pažadu, nes, pasak jo, prieš keletą savaičių Seimas išteisino A. Skardžių, patvirtindamas išteisinančios specialiosios komisijos išvadas.

„Ar tikite, kad bus apkalta? Šis Seimas turi būti perrinktas“, - sakė G. Paluckas.

R. Karbauskis priminė, kad komisijai vadovavo liberalas Vitalijus Gailius.

E. Gentvilas pažymėjo, kad būtent V. Gailiaus parašas yra pirmasis ant apkaltos A. Skardžiui iniciatyvos.

Baisėjosi: ką mes išsirinkome?

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dirigentas Donatas Katkus baisėjosi išrinktųjų elgesiu.

„Lietuvos piliečiai, rinkėjai, tai ką mes išsirinkome? Jūs pasižiūrėkite, kas ten sėdi – ne tik vagys, bet vidutinybės. Dauguma iš jų gyvenime nėra nieko pasiekę. Jie nieko nėra padarę, bet labai nori įlįsti į čia (į Seimą – DELFI), nes moka geras algas. Šitų algų niekas nemažina, jas tik didina. Yra visokių priedų“, – kalbėjo D. Katkus.

Dirigentas neieškojo švelnesnių formuluočių, ir rėžė, kad „čia atėjo žmonės, kurių dauguma yra kvailiai“.

„Kaip jie gali svarstyti ir priiminėti įstatymus, kuriuos mes turime vykdyti? Jūs pažiūrėkite, kokie – tie įstatymai – ką priima, kaip juos apiformina. Kad plėšytume žurnalus?“, – piktinosi D. Katkus.

Dirigentas retoriškai klausė, kiek įstatymų yra nevykdomi.

„Mes juos išsirinkome. Noriu jus pakviesti. Rinkimai, kolegos – piliečiai, yra atsakomybė visiems mums. Jeigu mes būtume važinėję po kaimus, mažus miestelius, ir aiškinę, kad tie žmonės kaimuose yra apgaudinėjami, (…) tai gal būtų ir kitokie rinkimai“, – sakė D. Katkus.

Dirigentas apgailestavo matantis, kad žmonės yra abejingi rinkimams.

„Aš kviesčiau, nusikratykime šito, pajauskime, kad rinkimai yra ir mūsų visų reikalas. Mūsų apsisprendimas turi būti tikras pilietinis apsisprendimas“, – sakė D. Katkus.

Pasak dirigento, gyvename labai įdomų laikotarpį, kai „rusai veda partizaninį karą prieš visą Vakarų pasaulį“.

„Tai yra karas be jokių taisyklių, apribojimų. Anglijoje mes matome dvi šito karo aukas. Kai mes žiūrime į tą mūsų mylimą Rusiją? Mes galvojame, kad prieš mus partizaninis karas nevykdomas. (…) Ir sakom, kodėl mes su jais pykstamės? Nesipykime. Pagalvokime apie tai, kad tai ne nuo mūsų priklauso“, – kalbėjo D. Katkus.
Pasak jo, svarbu šioje vietoje apsispręsti, ir suprasti, kas vyksta.

„Šitas partizaninis karas prieš Lietuvą vyksta nuo 1990 metų. Yra labai daug penktosios kolonos veikėjų, kurie turi laikraščius, visokiausias priemones, rašo straipsnius ir menkina mūsų valstybingumą. (…) Kviečiu Jus visus mylėti Lietuvą“, – sakė D. Katkus.

Emigruoti nori pusė bendrakursių: užtenka tyčiotis iš paprastų žmonių

„Atėjau parodyti, kad man nėra nesvarbu. Rūpi, kas vyksta šalyje. Užtenka tyčiotis iš paprastų Lietuvos žmonių, kuriems už Seimo durų priimami sprendimai turi didelę reikšmę“, – DELFI sakė mitinge sutiktas gydytojas rezidentas.

Anot jo, jaunimui nėra nesvarbūs Konstitucinio Teismo nurodymai, juos jaudina padėtis dėl emigracijos mastų.

„Norėčiau, kad Seimo nariai susimąstytų ir arba pradėtų dirbti, arba grįžtų į savo ūkius, toliau vadovauti. Gydytojas rezidentas esu pirmus metus, bet bent pusė mano bendrakursių yra išvažiavę arba planuoja išvažiuoti. Kai tu matai, kad gabiausi Lietuvos žmonės iškeliauja į užsienį, tampa tikrai nelinksma. Ir nematyti jokių prošvaisčių, kad kažkas pradėtų gerėti, tikslo, link kurio einama“, – pastebėjimais dalijosi jis.

Dalyvauja pirmajame proteste po nepriklausomybės: tai paskutinis lašas

Savo ruožtu garbaus amžiaus vilnietė pripažino, kad tai – pirmasis jos aplankytas protestas po nepriklausomybės paskelbimo.

„Kažkada visi ėjome ginti, už nepriklausomybę, o dabar, turbūt, paskutinis lašas. Seimas ne taip dirba, kaip reiktų. Kartais ir gėda. Tarkime, dėl M. Basčio. Čia, man atrodo, susikaupė viskas“, – savo motyvus aiškino ji.

Pasak protesto dalyvės, pensijos nuo naujųjų metų padidėjo, bet staigiai išaugo ir kainos, negali esą nusipirkti ir tų vaistų, kokių nori.

„Su alkoholiu irgi nežinau, ar gerai, kai pradėjo močiutės pardavinėti, nešti gerti“, – valdančiųjų iniciatyvas įvertino ji.

Pašnekovės teigimu, jei jai tektų išgyventi tik iš pensijos, būtų labai sunku. Laimė, džiaugėsi ji, dar dirba vyras, padeda vaikai.

„Mano draugei – labai blogai. Kiekvieną dieną skaičiuoja. Dantukas sugenda, jau tragedija, ką daryti. Reikia lėšų. Sunkiai“, – kaip gyvena pensininkai, pasakojo ji.

Pavargo nuo to, kas vyksta Seime

Viena protesto dalyvių į jį pripažino atvykusi net iš Skuodo. Tiesa, ji tuoj patikslino turėjusi reikalų Vilniuje, tad pasilikusi ir renginyje.

„Mes kaltinam ir pavargom nuo to, kas vyksta Seime. Kažkaip gėda. Atėjome parodyti, kad mums – ne viskas tas pats“, – dėstė ji.

Tuo metu jos pažįstama aiškino, kad jos tikslas – parodyti, kad piliečiams nėra „dzin“, kas vyksta už Parlamento langų.

„Po Vasario 16 d. bendrumo jausmas – labai didelis ir pastaruoju metu jis tik auga“, – pripažino moteris.

Susidomėjo tūkstančiai

Apie savo dalyvavimą proteste feisbuke patvirtino 9 tūkst. žmonių, dar 27 tūkst. vartotojų pripažino renginiu susidomėję.

Kad dalyvaus proteste, DELFI nurodė ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Tikimasi čia sulaukti ir valstiečių–žaliųjų partijos pirmininko Ramūno Karbauskio.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime komunikacijos koordinatorius Liutauras Ulevičius DELFI sakė, kad R. Karbauskis priėmė kvietimą ir žada renginyje dalyvauti.

„Prognozuojame, kad dalyvaus nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių“, – BNS tikino Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Vilniaus savivaldybės atstovė spaudai Neringa Kolkaitė BNS teigė, kad renginio organizatoriai informavo į mitingą planuojantys surinkti iki 10 tūkst. žmonių.

Idėja kilo po balsavimo dėl M. Basčio

Protestą inicijuoja Laisvės TV, atsižvelgdama į balsavimo dėl Seimo nario Mindaugo Basčio mandato panaikinimo rezultatus.

DELFI primena, kad antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo, balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta.

Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai. Taigi parlamentarai nepalaikė pernai gruodžio 22 d. Konstitucinio Teismo (KT) išvados, kurioje konstatuota, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Nors M. Basčiui pasitraukus iš Seimo atsirado dvejojančių piketo prasme, Andrius Tapinas organizuojama iniciatyvą pavadino pilietiškumo pamoka.

„Bastys out! Ar tai reiškia, kad dar neįvykęs protestas savo pasiekė ir netenka prasmės? O, ne! Mes kaltinam Seimą, kuris priėmė tokį sprendimą ir dabar suka uodegas. Mes pateiksim reikalavimus, kad Seimas dirbtų skaidriau, kad baigtų diskredituoti save žmonių akyse ir skęsti partinėse intrigos“, – užtikrino savo feisbuko paskyroje jis.

Norėjo priminti priesaiką

„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena – ypač gėdinga. Pamynęs Konstitucinio Teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę.

„Aš kaltinu“ – atvirame laiške Prancūzijos prezidentui 1898 metais rašė žymusis Emilis Zola. Mes, laisvos Lietuvos valstybės piliečiai, šiandien sakome: „Mes kaltinam!“.

Nenuleiskime galvų, nenudurkime akių ir nedūlinkime į šešėlį! Kovo 15 dieną 16 valandą ateikime į protestą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo ir garsiai pasakykime: „Mes kaltinam!”.

Iškėlę galvas, garsiai ir drąsiai pasakykime šitam Seimui – jūs davėte priesaiką tarnauti Tėvynei, demokratijai ir žmonių gerovei. Mes kaltinam, kad jūs ją pamiršote! Visi, kuriems svarbu, kokioje Lietuvoje gyvensime mes, mūsų vaikai ir anūkai. Visi, nepriklausomai nuo to, kokią religiją išpažįstate, kokiai partijai priklausote, kur dirbate ar studijuojate. Visi, kurie nori ir gali pasakyti #ValstybėEsuAš“, – rašoma kvietime į piketą.

Kaip praneša Laisvės TV, proteste dalyvaus grupės „Žalvarinis“,„Skamp“,„The Roop“, atlikėjai Bjelle ir Jurgis Didžiulis.