Tokį sprendimą trečiadienį vienbalsiai priėmė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Raseinių rajono savivaldybės tarybai VTEK siūlo svarstyti klausimą dėl R. Ačo tarnybinės atsakomybės ir imtis priemonių, kad būtų tinkamai išspręsta interesų konflikto situacija dėl šioje įstaigoje tebedirbančio jo svainio.

Nustatyta, kad, nepaisydamas interesų konflikto, R. Ačas sprendė savo svainio tarnybos eigos klausimus: 2016 m. lapkritį priėmė jį į darbą Raseinių rajono savivaldybės administracijoje.

VTEK vertinimu, interesų konfliktą R. Ačas turėjo išspręsti ne savo nuožiūra, o tinkamai vykdydamas įstatymo nuostatas: jis turėjo raštu kreiptis į savivaldybės tarybą, informuoti apie jam kylantį interesų konfliktą, nusišalinti ir jokia forma nebedalyvauti sprendžiant interesų konfliktą keliančius klausimus.

Tyrimo duomenys taip pat rodo, kad R. Ačas nedeklaravo 2017 m. jo sutuoktinės, Seimo narės Vidos Ačienės, sudaryto ir 3 tūkst. eurų sumą viršijančio sandorio su UAB „Travel planet“. Jis šios aplinkybės neneigia, tačiau minėtųjų duomenų nėra deklaravęs iki šiol. R. Ačo teigimu, sutuoktinės pirkta kelionė buvo staigmena, todėl apie sandorį jis nežinojęs. VTEK vertinimu, būdamas rūpestingas ir sąžiningas asmuo, jis privalėjo šiuos duomenis deklaruoti iškart, kai jie tapo jam žinomi.

VTEK nenustatė, kad R. Ačas būtų dalyvavęs savivaldybės administracijoje vertinant savo svainio vadovaujamos UAB „Agrorema“ pateiktus pasiūlymus ar būtų pasirašęs su ja paslaugų teikimo sutartis. Todėl tyrimą šioje dalyje VTEK nutraukė.

Tyrimas dėl visų aukščiau paminėtųjų aplinkybių buvo atliktas Raseinių savaitraščio „Alio, Raseiniai“ publikacijoje pateiktos informacijos bei VTEK pirminės analizės pagrindu.

VTEK taip pat vienbalsiai nusprendė, kad Seimo narė V. Ačienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Tiriant nustatyta, kad V. Ačienės privačių interesų deklaracijoje nurodyti duomenys nesutampa su jos vyro R. Ačo deklaruojamais duomenimis. Pradėjusi eiti Seimo narės pareigas, politikė nenurodė sutuoktinio narystės Raseinių krašto ateities sąjūdyje „Rasai“ bei trijų jo sudarytų sandorių, kurių vertė viršijo 3 tūkst. eurų. 2016 m. birželį R. Ačas teikė piniginę dovaną privačiam asmeniui, tų pačių metų liepą su UAB „Agrorema“ sudarė pirkimo-pardavimo sutartį, rugpjūtį privačiam asmeniui pardavė žemės sklypą. Taip pat V. Ačienė nedeklaravo fakto, jog 2017 m. birželį jos sutuoktinis privačiam asmeniui pardavė automobilį. Šis sandoris taip pat viršijo 3 tūkst. eurų ribą, todėl jį buvo privalu nurodyti privačių interesų deklaracijoje.