„Šiandien mes pradėsime rinkti parašus po dokumentu, kuris inicijuos interpeliaciją 29 konservatorių frakcijos Seime nariams“, - trečiadienį žurnalistams sakė Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Jo teigimu, Seimo konservatoriai šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nes jie esą buvo susitarę, kaip balsuoti dėl apkaltos Seimo nariui Mindaugui Basčiui.

„Duodami priesaiką turės konservatoriai pasakyti, kad jie nesusitarė dėl balsavimo. Tik tokiu atveju jie išvengs apkaltos“, - sakė R. Karbauskis.

Į klausimą, kaip įmanoma apkalta visai frakcijai, politikas tą klausimą pasiūlė užduoti Konstitucinio Teismo teisėjams.

„Visi 29 Seimo konservatoriai, kurie vakar dalyvavo balsavime, dviejų, kaip suprantu, nebuvo Seime, nebalsavo, jie Konstitucijos nepažeidė“, - sakė R. Karbauskis.

Dėl to pirmalaikiai rinkimai gresia, anot jo, konservatorių frakcijos nariams, bet ne šitam Seimui.

Tačau Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis kritikuoja apkaltos iniciatyvą visai frakcijai. „Aš manau, kad frakcijai apkalta tai yra niekinis dalykas. Apkalta gali būti asmeniui“, - žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Karbauskis: šitas Seimas yra pajėgus dirbti

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad šitas Seimas yra pajėgus dirbti ir jam negresia pirmalaikiai rinkimai.

„Šitas Seimas yra pajėgus dirbti. Seimo darbas dėl tų 29 Seimo narių galimo Konstitucijos pažeidimo nebus sustabdytas ir jam nebus pakenkta“, - trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, išankstiniai rinkimai gresia konservatorių frakcijos nariams, bet ne šitam Seimui.

„Kalbėjimas apie išankstinius rinkimus yra bandymas pabėgti nuo tų kaltinimų ir įrodymų kaltės, kurie vakar atsirado dėl to, kad konservatorių frakcija susitarė, kaip ji balsuos, ir tokiu būdu šiurkščiai pažeidė Lietuvos Konstituciją“, - sakė jis.

R. Karbauskis teigė nematąs išankstinių Seimo rinkimų galimybės.

„Nematau tokios galimybės, nes konservatorių frakcijoje yra 31 Seimo narys, du lieka po apkaltos, tai praktiškai Seime tikrai neprarandame galimybės dirbti“, - mano R. Karbauskis.

Po balsavimo dėl apkaltos Seimo nariui Mindaugui Basčiui Seimo opozicija prabilo apie pirmalaikius Seimo rinkimus.

Po susitikimo su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu opozicinių frakcijų atstovai pranešė, kad artimiausiu metu planuoja įregistruoti tai siūlantį nutarimą, primena ELTA.

„Tai yra organizuotas balsavimo pažeidimas, tai ne tik slaptumo pažeidimas. Aš manau, kad yra svarbesnė nuostata, kuri buvo pažeista, tai yra Seimo nario laisvė balsuoti pagal sąžinę. Jeigu Seimo narys turi fotografuoti, kaip jis balsavo, parodyti savo frakcijos vadovui arba Ministrui Pirmininkui, kad būtų patikima, akivaizdu, kad tai organizuotas veiksmas, kuris pažeidžia Seimo nario laisvės balsuoti principą. Tokiu atveju atsakomybė turi būti taikoma ne tik tiems žmonėms, kurie organizavo, bet ir tiems, kurie sutiko, kad jų teisė būtų pažeista“, - trečiadienį žurnalistams sakė Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.