Trečiadienį Konstituciją ir Seimo nario priesaiką sulaužęs M. Bastys paskelbė, kad pats traukiasi iš Seimo. Nepaisant to, pasak parlamentaro S. Šedbaro, precendento prasme lieka aktualus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas dėl to, ar nebuvo padaryta pažeidimų balsavimo metu.

„Kiek suprantu, Seimo pirmininko kreipimasis į komisiją yra, jeigu jis neatsisako to kreipimosi, greičiausiai, kad komisija turėtų jį nagrinėti. Pats klausimas, dėl kurio kreiptasi į komisiją yra neišnykęs. Jeigu kyla abejonių, jas reikia ištirti“, – sakė S. Šedbaras.

Pasak jo, abejonės kyla dėl to, ar buvo užtikrintas balsavimo slaptumas, sugadintų biuletenių kiekio.

„To niekada nebuvo. Reikėtų išsiaiškinti, ar jau Seimo nariai nebesugeba balsuoti, ar yra kitokios priežastys. Tai svarbu precendento prasme“, – sakė S. Šedbaras.

Klausimas dėl perbalsavimo Seime nebetenka prasmės

Pasak parlamentaro, klausimas, ar Etikos ir procedūrų komisijai nusprendus, kad buvo pažeidimų, nereikėtų perbalsuoti dėl apkaltos Seime po pačio M. Basčio sprendimo nebetenka prasmės.

„Aš manau, kad tai netenka prasmės. Nebebūtų dėl ko balsuoti. Atsistatydinimas galimas iki balsavimo pradžios, bet jau balsavimas įvyko, Seimo narys lieka, tada atsistatydina, dar vienas balsavimas būtų nelogiškas. Žinoma, pasekmės yra kitokios, bet įvyko kaip įvyko“, – sakė S. Šedbaras.

Pasak parlamentaro, M. Basčio sprendimas trauktis iš Seimo pačiam leidžia jam vėl dalyvauti rinkimuose. „Kelią tam užkirstų tik jo pašalinimas apkaltos būdu. To neįvyko“, – sakė S. Šedbaras.

Klausimas dėl pirmalaikių rinkimų lieka aktualus

Seimo narys teigė, kad opozicinių frakcijų siūlymas organizuoti pirmalaikius rinkimus lieka aktualus.

„Tai yra platesnis požiūris, kad matant tokius balsavimus, tokį elgesį (taip pat ir kai kurių frakcijų vadovų elgesį su frakcijų nariais), tokių tradicijų nėra buvę. Turbūt, opozicinės frakcijos mano, kad vargu ar begali atgauti visuomenės pasitikėjimą tokia Seimo sudėtis, ir klausia, ar nereikėtų to pasitikrinti rinkimuose“, – sakė S. Šedbaras.

DELFI primena, kad antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo, balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta. Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.