„Aš turiu savo balsavimą“, – sakė jis.

Tačiau R. Karbauskis teigė jo neviešinsiantis, nes nenori pažeisti įstatymo.

„Jeigu kažkas bandytų aiškinti, aš galėčiau parodyti Seimo pirmininkui ar kažkuriam kolegai patvirtinti, kad jis mato tai, ką mato. Bet mane šiandien labai gąsdina tas dalykas, kad kai kurie Seimo nariai pradeda viešinti, kaip jie balsavo. Gąsdina ta prasme, kad jie gali prisišaukti apkaltų vien už tai, kad skelbia slapto balsavimo dokumentus“, – sakė LVŽS lyderis.

Jis taip pat patvirtino, kad savo balsavimo biuletenius nufotografavo ir dalis LVŽS frakcijos narių. Paklaustas, ar tai buvo bendras frakcijos sutarimas, jis tai neigė.

„Niekas nieko nevertė. Mes tiesiog prieš eidami balsuoti tarpusavyje kalbėjomės, kad galima laukti iš konservatorių tokio elgesio, kuris būtų tiesiog provokacija. Kalbėjomės, kad to išvengti galima vienu būdu – turėti įrodymą. Ne visi, tikrai, tai padarė (nusifotografavo, kaip balsuoja – DELFI), bet tokių, kurie nusifotografavo sau, tikrai nemažai. Tai padaryta tam, kad esant situacijai, jei būsime apkaltinti, kad mes neva balsavome kitaip, būtų pakankamai aiškūs įrodymai, kad jie meluoja'“, – sakė R. Karbauskis.

Vis dėlto jis tikino, kad „valstiečiai“ nepuls viešai šių nuotraukų skelbti.

„Klausimas mums kyla, ar tai nebūtų įstatymo pažeidimas. Skelbti viešai slapto balsavimo biuletenį. Bet kad mes galime sau šiandien drąsiai pasakyti, kad tai tikriausiai yra konservatorių provokacija, tai taip. Mes jos tikėjomės iš jų, nes kitko tikėtis šitame balsavime labai sunku“, – tvirtino LVŽS pirmininkas.

Konstituciją pažeidžia tas, kuris ragina fotografuoti

Konstitucinės teisės žinovas Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Vytautas Sinkevičius DELFI teigė, kad perfotografuotas balsavimo biuletenis nėra jos parlamentaro valios pareiškimo įrodymas. Dar daugiau – jei paaiškėtų, jei Seimo nariai buvo raginami taip elgtis, gali kilti klausimas, ar taip nebuvo sulaužyta priesaika ir šiurkščiai pažeista Konstitucija.

„Tas, kuris spaudžia Seimo narį atitinkamai balsuoti ir ragina jį savo sprendimą fotografuoti, gali būti apkaltintas šiurkščiu Konstitucijos pažeidimu ir priesaikos sulaužymu. Įstatymai netoleruoja tokių dalykų. Jei paaiškėtų, jog kurios nors frakcijos seniūnas ragino taip daryti, tai va čia apkaltos pagrindas“, – teigė profesorius.

Jis aiškino, kad versti ar nurodyti parlamentarams fotografuoti savo balsavimus negalima, nes taip sudaroma prielaida frakcijos vadovybei kontroliuoti Seimo narių balsavimą.

„Nei frakcija, nei jos seniūnas, nei partija neturi tokios teisės. Tokių sutarimų, kad kažkas kažką fotografuotų, o paskui platintų, teiktų kaip įrodymą negali būti. Jei tokie susitarimai yra, tai reiškia Seimo ir Konstitucijos negerbimą. Seimo narys turi laisvą mandatą ir niekas negali kontroliuoti jo balsavimo, kai tai daroma slaptai“, – pažymėjo V. Sinkevičius.

Vis dėlto profesorius aiškino, jog Seimo Statute nėra normos, kuri reguliuotų šią situaciją. „Bet jei nėra teisės normos, tai dar nereiškia, jog yra leidžiama. Šiuo atveju daugiau galima kalbėti apie Seimo narių moralę ir atsakingumą. Bet jeigu tik yra įtarimų, jog dėl fotografavimo buvo sutarta, tai būtų tiek Seimo Statuto, tiek Konstitucijos pažeidimas. Negalima elgtis taip, kad asmuo būtų priverstas atskleisti, kaip balsavo“, – tvirtino Konstitucijos žinovas.