Po nepavykusios apkaltos socialdemokratui Mindaugui Basčiui, kuris proceso metu buvo suspendavęs narystę partijoje, opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad atsakomybę dėl to turėtų prisiimti valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Po to, kai Seimo NSGK „valstiečių“ atstovai taip vieningai priėmė sprendimą ir nuoširdžiai dirbo, priimdami sprendimą, kuris buvo paskelbtas (dėl to, jog M. Bastys vertas apkaltos – DELFI), manėme, kad sprendimas turėtų būti savaime aišku, koks, tačiau šiandien R. Karbauskis paneigė visus NSGK sprendimus, todėl kad jis prisiėmė atsakomybę, pareikšdamas dar prieš balsavimą, kad jo frakcijai leista balsuoti kaip nori“, – teigė politikė.

Pasak R. Juknevičienės, tai reiškia, kad „valstiečių“ vadai greičiausiai paskaičiavo ir sutarė su būtent tokiu skaičiumi parlamentarų, kurių balsų ir pritrūko iki būtinos 85 pasisakiusiųjų „už“ ribos.

„Tai rodo keltą dalykų. Aišku, galima siaurai mąstyti, galvoti, kad tai tik noras išsaugoti valdančiąją daugumą ir turėti sau itin lojalų žmogų – tokį pažeistą, jau truputį apdaužytą. Bet iš kitos pusės, žiūrėdama, ką radome NSGK tirdami, vertinu kaip dalies Seimo užvaldymą“, – tvirtino ji.

„Valstiečių“ lyderis: nulėmė opozicija

LVŽS lyderis ir frakcijos Seime seniūnas R. Karbauskis, kalbėdamas su DELFI, teigė įžvelgiantis būtent opozicijos susitarimus.

„Visa tai, ką dabar matome, yra surežisuota jų pačių akcija. Aš žinau tik vieną mūsų Seimo narį, kuris planavo balsuoti ne už tą sprendimą – jis, kiek žinau, susilaikė. Šioje situacijoje opozicija, matyt, pati suvaidino. Mes buvome apsisprendę, nors sprendimo formalaus nepriiminėjome.

Mano pasakymas posėdyje, nusistebint, kodėl TS-LKD atstovė pasisako už frakciją, ir reiškė įtarimą, kad jie tai yra surežisavę savotiškai. Nes pagal balsų skaičių, kurie buvo prieš ir susilaikę, viskas labai keistai atrodo“, – tvirtino jis.

Pasak R. Karbauskio, jis yra įsitikinęs, kad balsavimo rezultatus nulėmė opozicija.

„Jau posėdžio metu iš jų pasisakymų jautėsi, kad yra kažkoks planas, nes man mano kolegų atžvilgiu abejonių nekyla. Mes kalbėjomės – ir Seimo pirmininkas, ir premjeras. Mes pabrėžėme tą nuomonę, ir aš neabejoju nė vienu savo frakcijos nariu“, – sakė LVŽS vadovas.

Neigė „dvigubų šnipų“ žaidimą

Opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas parlamentaras Eugenijus Gentvilas tvirtino neatmetantis scenarijaus, kad, atvirkščiai, apkaltą M. Basčiui esą sužlugdė „valstiečių“ ir jų mažųjų partnerių – Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos, žadančios kurti partiją, – susitarimai.

„Apie tokius scenarijus tekdavo girdėti, kad LSDD frakcija paspausdavo „valstiečius“. Ši koalicija yra braškanti, ir balsavimas dėl M. Basčio yra toks, kad koalicija nebraškėtų. Tokius sprendimus matydavome ir kitose vietose“, – aiškino E. Gentvilas.

Jo teigimu, valdantiesiems svarbus kiekvienas balsas. „Negaliu garantuoti, kad „valstiečiai“ balsavo kitaip, nei deklaravo. Bet mūsų frakcija pasakė, jog balsuos už apkaltą. Manau, taip ir balsavo. Tuo metu „valstiečių“ lyderis pripažino, kad ne visus pavyksta įtikinti. Ko gero, daugumos „valstiečių“ nepavyko įtikinti. Tada pagalvoji, ar pakalbama „už“ nutarimą tik tam, kad būtų užmaskuota tikroji padėtis ir tikrasis balsavimas“, – tvirtino Liberalų sąjūdžio vadovas.

Prieš E. Gentvilą kalbėjęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išsakė abejonę, ar balsavimu dėl V. Basčio nebuvo norima kaip tik mesti šešėlį „valstiečiams“.

Apie tai klausiamas E. Gentvilas tokią situciją pavadino „dvigubų šnipų teorija“.

„Jie balsavo „už“, mes balsuojame „prieš“, kad galvotų, jog jie balsavo „prieš“. Ne, mes taip nežaidėme, nes nelabai mokame tokius žaidimus žaisti“, – tvirtino jis.

Antradienį Seimas, balsuodamas dėl apkaltos parlamentarui M. Basčiui, nesiryžo atimti jo mandato. Tokį projektą palaikė tik 72 politikai, kai apkaltai įvykdyti reikia 85 balsų. Prieš balsavimą Seime aiškią paramą M. Basčiui viešai išsakė tik partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija. Neapsisprendęs kaip balsuos, posėdžio metu kalbėjo ir LVŽS frakcijos narys nepartinis Stasys Jakeliūnas.

Savo nuomonę dėl Seimo pozicijos, balsuojant dėl M. Basčio, feisbuke išsakė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Apgailėtina. Tik tokiu žodžiu galėčiau apibūdinti šiandienos Seimo balsavimo dėl M. Basčio rezultatus. M. Bastys negali būti Seimo nariu. Tą labai aiškiai indikavo specialiųjų tarnybų pateikta medžiaga, vėliau įrodė Seimo laikinoji komisija ir galiausiai patvirtino Konstitucinis Teismas", - paskelbė jis.

S. Skvernelis rašo, kad balsavimą laiko "niekuo kitu, tik ciniškais politiniais žaidimais, kuriuose aktyviai dalyvavo kai kurie opozicinių frakcijų nariai".

"Žinau, kad visi LVŽS frakcijos nariai, balsavę už M. Basčio pašalinimą iš Seimo, turi tvirtus to įrodymus“, – paskelbė premjeras.