Šis skrydis bus pirmasis Lietuvoje, atliekamas pagal šių metų liepos 8 dieną Lietuvoje įsigaliojusią tarptautinę Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rėmuose pasirašytą Atviros oro erdvės sutartį.

Sutartis numato, kad kiekviena prie jos prisijungusi šalis turi teisę paprašyti ir gauti stebėjimo skrydžio kvotą virš kitos sutarties šalies.

Kaip pranešime spaudai teigia vyriausiasis skrydžio stebėtojas majoras Gintautas Slovikas, skrydis bus atliekamas pagal Atviros oro erdvės sutartyje numatytas procedūras. Rusijos delegacija dieną prieš skrydį pateiks skrydžio maršrutą, vėliau Lietuvos atstovai atliks orlaivio apžiūrą.

Skrydžio metu lėktuve bus keli Lietuvos atstovai, kurie stebės, kaip laikomasi maršruto, kada įjungiamos fotokameros, kaip veikia kita aparatūra.

Po skrydžio parengta ir abiejų šalių pasirašyta ataskaita bus išplatinta ir kitoms sutarties narėms. Lietuvos atstovai taip pat stebės fotojuostų ryškinimą. Juostų kopija bus perduota Lietuvai. Kitos sutarties šalys taip pat gali įsigyti tokių skrydžių juostą.

Rugpjūtį Rusijos orlaivis tokį skrydį atliko virš Latvijos teritorijos.

Atviros oro erdvės sutartis - viena iš pasitikėjimo ir saugumo plėtros priemonių, kuria siekiama skatinti šalių karinės veiklos atvirumą ir skaidrumą ir taip didinti saugumą.

Sutarties tikslas - nustatyti oro erdvės režimą stebėjimams iš oro, kuris savo ruožtu palengvintų stebėjimą, kaip laikomasi galiojančių ir būsimų ginkluotės kontrolės sutarčių. Sutartis numato, kad stebėjimo skrydis gali būti atliekamas virš visos šalies teritorijos, išskyrus tas vietas, kurios gali kelti grėsmę skrydžio saugumui.

Sutartis sudaryta 1992 metų kovą Helsinkyje, ji įsigaliojo nuo 2002 metų sausio 1 dienos. Prie sutarties yra prisijungusios daugiau nei 30 ESBO šalių.