Nešini plakatu su užrašu „Lietuva – lietuviams“ trispalvės fone eitynių dalyviai pajudėjo į Lukiškių aikštę, kur rengiamas trumpas mitingas.

Pirmose eitynių gretose eina Kovo 11-osios Akto signatarai Audrius Butkevičius, Vidmantė Jasukaitytė, eksparlamentaras Gedminas Jakavonis, kartu su jais žygiuoja ir žydų tautybės vilnietis Danielius Lupshitzas, apsigobęs Izraelio vėliava.

Minioje plazda trispalvės, Lietuvos istorinės, tautininkų, Ukrainos vėliavos. Eisenos dalyviai skanduoja „Lietuva – lietuviams“. Būtent dėl šio šūkio eitynės susilaukia tautinių mažumų kritikos kaip nacionalistinės.

Tautininkai, tautinis jaunimas įprastai kasmet rengia alternatyvias oficialiosioms Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios eitynes.

Skirtingai nei ankstesniais metais, prieš eitynes Vilniaus katedros aikštėje jų dalyviai būrėsi į skirtingas grupes, vieni pasisakydami prieš Astravo atominę elektrinę, kiti akcentuodami būtinybę apsivalyti nuo sovietinės nomenklatūros, dar kiti kalbėjo apie tradicinę šeimą, kuriai iškilusi grėsmė.

Kilusi įtampa tarp eitynių organizatorių ir ultrapatriotiškai nusiteikusių tautininkų, tarp kurių buvo ir Mindaugas Gervaldas (iki 2012 m. - Murza) iš Šiaulių, į rimtesnį konfliktą neišvirto.

Lietuvos tautininkų ir respublikonų sąjunga (LTRS) eitynėse kvietė dalyvauti visus šalies žmones, kuriems svarbios tautinės vertybės.

„Patriotinio šventimo monopolio nėra ir būti negali. Mūsų tikslas - suvienyti tautą švęsti ir neieškoti baubų“, - sakė LTRS pirmininkas Sakalas Gorodeckis.

Pasak Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos garbės pirmininko Jono Buroko, jis ne kartą stebėjo tautininkų eitynes ir ne kartą pats jose dalyvavo. „Demokratinėje valstybėje nevalia tokiems renginiams prieštarauti. Viskas vyks sklandžiai, o jei pasitaikys provokacijų - pareigūnai išspręs“, - įsitikinęs J. Burokas.

S. Gorodeckis pridūrė, kad su teisėsaugininkais komunikuojama sklandžiai ir be įtampos.

Eitynių dalyviai iš Vilniaus arkikatedros Gedimino prospektu eina Lukiškių aikštės, kur įvyks mitingas, link.

Tautą ir Tėvynę mylinčius Lietuvos piliečius švęsti Kovo 11-ąją eitynėse kvietė ne tik tautininkai, bet ir „Vilniaus forumas“, „Talka: kalbai ir tautai“, Lietuvos gynybinius pajėgumus padedančių stiprinti nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga ir kitos organizacijos.

Kaip skelbė ELTA, „Vilniaus forumo“ kreipimesi į Lietuvos Respublikos piliečius dėl Kovo 11-osios eitynių primenama, kad Lietuvos valstybė buvo atkurta remiantis kelią į nepriklausomybę tiesusio Sąjūdžio idealais ir tikslais.

Vėl išsikovota valstybė turėjo tapti saugiais ir tvirtais lietuvių tautos ir visų šiai valstybei ištikimų šalies piliečių namais. Tačiau šis tikslas nebuvo įgyvendintas.

„Lietuvos valstybė, kaip tautos namų ir bendrojo gėrio laiduotojos vizija, liko svajonė. Atėjo laikas ją prikelti ir pagaliau paversti tikrove. Tai įmanoma padaryti tik vėl, kaip Sąjūdžio laikais, sutelkus kolektyvinę tautos politinę valią. Artimiausias jos telkimo žingsnis galėtų ir privalėtų būti nacionalinė piliečių politinės valios manifestacija „Už Kovo 11-osios Respublikos idealus“. Būtina prisiminti atkurtos Lietuvos valstybės idealą ir jį atspindėjusius Sąjūdžio programinius siekus“, - teigia eitynių organizatoriai.

Pasak „Vilniaus forumo“, atėjo laikas vienytis ir kelti esminius politinius reikalavimus už Kovo 11-osios Lietuvos valstybę.

„Tikėdami, kad tai įmanoma, kviečiame surengti tikrai nacionalinę manifestaciją, kuri visiems mums primintų ir įpareigotų veikti drauge dėl vienintelio tikslo - išsaugoti Lietuvą“, - rašoma „Vilniaus forumo“ kvietime į Kovo 11-osios eitynes.

Kaip priminė S. Gorodeckis, tradicinėmis tapusių patriotinių Kovo 11-osios eitynių ištakos - spontaniškos jaunimo, nepatenkinto Kovo 11-osios oficioziniais renginiais, akcijos 2000 metais.

Tuomet Lietuvos Respublikos teisėsaugos tarnybų suskaičiuoti 46 asmenys su patriotinėmis dainomis pražygiavo Vilniaus senamiesčio gatvėmis. 2001 m. šie ir kiti jaunuoliai išėjo į Gedimino prospektą. Nuo to laiko kovo 11 dieną patriotinės eitynės organizuojamos kasmet.