„Ar tikrai toks įsakymas neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir joje įtvirtintam teisinės valstybės principui, numatančiam, jog įstatymai atgal negalioja?“ - retoriškai klausė rektorius.

Prof. A. Augustinaitis atkreipė dėmesį, kad dauguma studijų programų formaliai buvo legalios, akredituotos ir galiojančios. Kiekvienai programai buvo rengiamos savianalizės, verčiamos į kitas kalbas užsienio ekspertams, ir panašiai. Kitaip sakant, buvo naudojami itin brangūs žmogiškieji, finansiniai, darbo ir kiti ištekliai.

„Kodėl netenkina esama tarptautinė programų akreditacija? Kodėl ja abejojama? Pvz., tik prieš mėnesį gauta Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) tarptautinė teisės programos akreditacija šiandien jau nebegalioja. Lieka nesuprantama, kas sudaro 1,5 balo slenkstį, kuris lemia programos akreditavimą arba ne, ir kaip jis apskaičiuojamas?“ - klausimus kėlė rektorius

Prof. A. Augustinaitis ginčytų ir patį SKVC sprendimo priėmimo būdą. „Naujoji kokybės samprata yra grindžiama formaliomis prieskyromis - kiekiu ir kokybe publikacijų, kurias pagamina toje aukštojoje mokykloje pagrindinėse pareigose dirbantys mokslininkai ir formaliai nurodo savo universiteto autorystę. Kuo čia dėta studijų kokybė ir būsimų specialistų karjeros perspektyva? O kodėl į paraštes nustumiama ilgametė agitacija už naujausią ir pažangiausią praktiką, geriausių verslo ir technologijų specialistų įtraukimą į studijų procesą ir taikomąsias inovacijas, praktikas, mentoringus?“ - nesuprantama rektoriui

Profesoriaus įsitikinimu, reikalavimams, kurie paskelbti skubiuoju būdu, turėtų būti numatytas pereinamas laikotarpis, kad universitetai galėtų suplanuoti išlaidas, žmogiškuosius ir finansinius išteklius, ir kitas veiklas, reikalingas atitikti keliamiems mokslo vertinimo kriterijams.

„Mokslo vertinimo slenkstis irgi negali būti vertinamas atgaline tvarka. Ypač nevalstybiniams universitetams, kurie vykdo mokslinę veiklą nefinansuojamą iš biudžeto“, - pabrėžė K. Simonavičiaus universiteto rektorius.

Prof. A. Augustinaitis akcentuoja ŠMM kartojamą neseną istoriją, kai 2012 metais Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA), skaičiuodamas realiuosius išteklius aukštųjų mokyklų instituciniam vertinimui, per naktį pareikalavo duomenų už 2010 ir 2011 metus, nors nebuvo skirtas protingas laikas patenkinti šiuos reikalavimus. Ir tada viešai buvo rekomenduojama nestoti į išvardytas aukštąsias mokyklas.

„Tik po metų parlamentarui Vyteniui Andriukaičiui iškėlus ieškinį išaiškėjo, kad įsakymas prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir joje įtvirtintam teisinės valstybės principui, numatančiam, jog įstatymai atgal negalioja“, - priminė K. Simonavičiaus universiteto profesorius.

Studijų kokybės vertinimo centro išvados, prof. A. Augustinaičio įsitikinimu, turės tiesioginių pasekmių. „Tai stiprus smūgis ir universitetams, ir Lietuvai, ir įvaizdžiui - būsimi studentai dar energingiau pasisuks į užsienio universitetus“, - neabejoja rektorius.

Kaip skelbė ELTA, po SKVC atlikto vertinimo aukštosiose mokyklose neliks per 400 studijų programų. Taip prieš savaitę spaudos konferencijoje teigė Studijų kokybės vertinimo centro direktorė Nora Skaburskienė.

Pasak jos, daugiausia ribojamai akredituotų studijų krypčių - Klaipėdos universitete (ribota 16 bakalauro studijų krypčių) ir Šiaulių universitete (ribota 10 bakalauro studijų krypčių). Iš kolegijų daugiausia ribotai akredituotų studijų krypčių - Marijampolės kolegijoje. Minėtame K. Simonavičiaus universitete laikinai apribota 10 pirmos ir antros pakopos studijų programų.

„Vilniaus, Kauno kolegijose, Vilniaus universitete, Vilniaus Gedimino technikos universitete, menų akademijose tik viena kita ribojamai akredituota studijų kryptis“, - geriausiai įvertintas mokyklas vardijo N. Skaburskienė.

Laikinasis studijų programų vertinimas galios, kol bus įvertintos visos studijų kryptys.

Kaip paaiškino centro vadovė, akreditacija su sąlygomis reiškia, kad aukštoji mokykla šiemet į šią programą galės priimti stojančiuosius. Kai kryptis ribojama - nebegalės vykdyti studentų priėmimo. Visiems studentams baigus studijas programa turės būti išregistruota.

Studijų kokybės vertinimo centras laikinai akreditavo 427 krypčių 765 programas. Su papildomomis sąlygomis laikinai akredituotos 209 krypčių 324 programos. Ribojimai nustatyti 171 krypties 198 programoms. Iš viso laikinai akredituota 807 krypčių 1287 programos.

Lyginant universitetus ir kolegijas, be sąlygų akredituotas panašus procentas programų - universitetuose akredituota 51 proc. programų, kolegijose - 58 proc. programų. Tačiau labai skiriasi universitetuose ir kolegijose ribojamų programų procentas. Universitetuose jis siekia 28 proc., o kolegijose tik 4 proc.

Su sąlygomis universitetuose laikinai akredituota 21 proc. programų, kolegijose - 38 proc. programų.

Nuo kovo 1 dienos Lietuvos aukštosios mokyklos gali vykdyti tik akredituotų krypčių studijas.

Pagal Studijų krypčių vertinimo ir laikinojo akreditavimo tvarką, kurią patvirtino Švietimo ir mokslo ministras, Studijų kryptys laikinai akredituojamos pagal tris kriterijus.

Pirmasis - universitetų vykdomos mokslo (meno) veiklos lygio vertinimo rezultatų penkių geriausių mokslo krypties darbų ekspertinio vertinimo suminiai svertiniai įverčiai už 2015 m. arba 2016 m. turi būti ne mažesni nei 1,5 balo.

Antras kriterijus - aukštosios mokyklos vykdomų studijų krypties studijų programų, išoriškai vertintų ir akredituotų 6 metams, dalis nuo visų aukštosios mokyklos vykdomų studijų krypties išoriškai vertintų studijų programų turi siekti ne mažiau nei pusę vertintų programų.

Trečiasis kriterijus - aukštosios mokyklos studijų krypties programų akredituotų 3 metams 2 kartus iš eilės vykdomų programų studijų kryptyje skaičius.

Akreditavimas - procedūra, kuria nustatomas studijų atitikimas reikalavimams. Laikino akreditavimo metu nustatomos prielaidos kokybiškoms studijoms vykdyti.

Kaip skelbia Studijų kokybės vertinimo centras, laikino akreditavimo sprendimas galios iki reguliaraus vertinimo ir akreditavimo tvarkos aprašo patvirtinimo ir įsigaliojimo.