Tai ji paaiškino po to, kai atsisakė dalyvauti nevyriausybinių organizacijų rengiamoje diskusijoje apie Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) problemas. Diskusiją rengė iniciatyva „Žinau, ką renku“, „Baltosios pirštinės“, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) ir Atviros Lietuvos Fondas.

Diskusiją turėjo moderuoti žurnalistas E. Jakilaitis. Tai Seimo laikinajai komisijai LRT veiklai tirti priklausančiai A. Širinskienei ir pasirodė didžiausia problema.

„Situacija yra labai dviprasmiška, nes gerbiamas Jakilaitis yra ne tik žurnalistas, jis yra ir verslininkas, jo dokumentai yra nagrinėjami laikinojoje komisijoje. Aš manau, kad yra labai neetiška dalyvauti tokiose dviprasmiškose situacijose. Labai gaila, bet kaip komisijos narė, to tyrimo laikotarpiu aš tikrai vengiu tokių situacijų“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak parlamentarės, kai baigsis LRT tyrimas, situacija pasikeis.

„Tikrai nenoriu sudaryti kažkokių regimybių, nes, Jūs puikiai suprantate, kad viešojoje erdvėje tai gali būti sakoma, kad ta moderuojama diskusija – kaip koks nors kyšis ar poveikis. Tikrai noriu, kad ta komisija dirbtų be kažkokių dėmių ir dviprasmiškų situacijų aš vengiu“, – sakė A. Širinskienė.

Parlamentarė apgailestavo, kad tai pranešė paskutiniu momentu. Tačiau ji paaiškino, kad tiesiog anksčiau nebuvo informuota apie to renginio formatą ir dalyvius.

„Jeigu aš būčiau žinojusi anksčiau, tai aš tikrai būčiau informavusi juos anksčiau“, – sakė A. Širinskienė.

Iš organizatorių išplatinto pranešimo galima suprasti, kad A. Širinskienei ir žurnalistės Ritos Miliūtės dalyvavimas diskusijoje atrodė problema.

Pokalbyje su DELFI parlamentarė patikino, kad dėl R. Miliūtės kažkokių problemų nemato.

„Kai tyrimo objektas yra televizija, gali kilti įvairių problemų. Aš tikrai nenoriu jų prognozuoti į ateitį. Šituo konkrečiu atveju, aš diskusijoje su ponia Miliūte nematau problemos dalyvauti“, – sakė A. Širinskienė.

Įžvelgia dvigubus standartus

Žurnalistas E. Jakilaitis paaiškino, kad moderuoti diskusiją jį pakvietė pilietiškas jaunimas, ir A. Širinskienės pats niekur nekvietęs.

„Labai vertinu, kad pilietiškas jaunimas tuo domisi ir maloniai sutikau“, – sakė E. Jakilaitis.

Žurnalisto vertinimu, A. Širinskienės argumentai yra nesąžiningi, nes į kito nepriklausomo prodiuserio laidą LRT ji šiandien nuėjo.

„Ji kalba, kad nedalyvaus E. Jakilaičio moderuojamoje diskusijoje, nes E. Jakilaitis yra ne tik žurnalistas, bet, anot jos, ir verslininkas, kurio sutartis su LRT tiria laikinoji komisija.

Tai niekaip nesutrukdė poniai Širinskienei šiandien dalyvauti kito, pagal ją, verslininko Virginijaus Savukyno laidoje Lietuvos radijuje. Jis, kaip ir aš, yra nepriklausomo turinio kūrėjas, nepriklausomas televizijos prodiuseris, kurio laidas transliuoja LRT ir kurio sutartys, savaime aišku, taip pat yra tiriamos laikinojoje komisijoje“, – sakė E. Jakilaitis.

Žurnalisto vertinimu, toks A. Širinskienės elgesys yra „politinių pozicijų pritempinėjimas prie kažkokių neegzistuojančių etikos standartų“.

„Akivaizdu, kad ji jokių standartų nesilaiko, o tik bando kažkokiais nesilaikomais etikos standartais, savo pačios sukurtais, dangstyti nenorą dalyvauti jai nepatogioje diskusijoje“, – sakė E. Jakilaitis.

Neužsigavo dėl epiteto

Žurnalistui taip pat užkliuvo A. Širinskienės retorikoje jo atžvilgiu naudojamas epitetas „verslininkas“.

„Tikriausiai kažkokie viešųjų ryšių patarėjai patarė mane pradėti vadinti verslininku, neva visuomenė kažkaip blogai galvoja apie verslininkus, dėlto blogai pradės galvoti apie E. Jakilaitį“, – teigė E. Jakilaitis.

Jis pažymėjo, kad teisės aktai nenumato galimybių nepriklausomam turinio gamintojui kurti televizijos projektus neįkūrus jokio juridinio vieneto.

„Tu turi turėti kažkokią organizaciją, kuri galėtų kurti televizijos projektus. Lietuvos teisės aktai nenumato jokios galimybės veikti nepriklausomo turinio gamintojams neturint jokio juridinio statuso. Todėl bet kuris žmogus, kuris yra įkūręs bet kokį juridinį vienetą, pagal Širinskienę, būtų verslininkas“, – sakė E. Jakilaitis.

Jam atrodo, kad bandant suplakti tuos dalykus yra bandoma iškreipti esmę, kadangi diskusiją moderuoti pakviestas žurnalistas.

„O tai, kad kai kurie žurnalistai – aš ir daugybė kitų žmonių, tas pats V. Savukynas, kurio laidą ji šiandieną maloniai lankė, yra ir juridinių asmenų steigėjai, taip yra tik dėl to, kad galėtų kurti nepriklausomą turinį.

Tai yra kažkoks epitetų žaismas, kuris niekur neveda, nors žodis „verslininkas“ manęs niekaip neužgauna. LR Konstitucija sako, kad Lietuvos ūkis paremtas asmenine iniciatyva, ir tai yra didelis mūsų laimėjimas“, – sakė E. Jakilaitis.

Neigia siūlęs vietoj diskusijos atvykti į ekskursiją

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio komanda neigia organizatorių paaiškinimus esą vietoj diskusijos jiems pasiūlyta ateiti į ekskursiją į Seimą.

„Mūsų sekretoriato vadovė kalbėjosi su organizatoriais. Buvo paminėta, kad ši diskusija yra labai reikšminga, ir būtent tai, kad jaunimas ją organizuoja, tame yra didelė prasmė ir reikšmė Lietuvos politiniam gyvenimui ir Seimui, ir politikams. Tačiau dėl didelio pirmininko užimtumo prieš Seimo sesiją – tai yra įtemptas laikas ir darbotvarkė perpildyta, siūlyta renginio organizatoriams atvykti asmeniškai į susitikimą pas pirmininką“, – sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Ji patikino, kad Seimo pirmininkas yra pasirengęs atsakyti į diskusiją rengusių nevyriausybininkų klausimus.

„Aš pati to pokalbio negirdėjau, bet mane sekretoriato vadovė patikino, kad tikrai nebuvo taip, kaip buvo socialiniuose tinkluose apie tai kalbama“ , – sakė K. Frolovienė.

Nevyriausybininkai nusivylė

Diskusijos organizatoriai nusivylė tuo, kad dalis dalyvių atsisakė atvykti į diskusiją.

„Politikų deklaruojami atvirumo visuomenei ir dialogo pažadai lieka neišpildyti, o abejonės dėl VRK veiklos skaidrumo – neišsklaidytos. Diskusija „Išbandymas rinkimams: kaip sugrąžinti visuomenės pasitikėjimą“ buvo atšaukta iki renginio pradžios likus mažiau nei valandai, nes paskutinę minutę dalyvauti atsisakė LVŽS atstovė A. Širinskienė ir VRK pirmininkė L. Matjošaitytė“, – teigiama pranešime spaudai.

Pagal jį, nors apie diskusijos dalyvius LVŽS frakcija buvo informuota derinant jų atstovo dalyvavimą renginyje ir informacija apie renginį buvo viešai skelbiama nuo pirmadienio, prieš pat renginį organizatoriai gavo žinutę dėl LVŽS atstovės A. Širinskienės atsisakymo dalyvauti diskusijoje: „Laba diena, turiu blogą žinią – Agnė nebuvo įspėta, jog moderuos Edmundas, dalyvaus Miliūtė – kaip LRT tyrimo komisijos narei tai būtų galimas interesų konfliktas, todėl negalės dalyvaut“. Kito atstovo į diskusiją LVŽS frakcija, pasak organizatorių, nepasiūlė.

„Iškart po LVŽS atsisakymo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė pranešė, kad diskusijoje dalyvauti negali, kaip rašoma jos laiške „dėl didelio užimtumo“. Iš vakaro su pirmininke buvo derinami diskusijos temos ir galimi klausimai. Kito VRK atstovo pirmininkė taip pat nepasiūlė“, – teigiama pranešime spaudai.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė teigia: „turime pripažinti, kad pastarųjų savaičių įvykiai, susiję su VRK, kėlė ir toliau kelia visuomenės nepasitikėjimą rinkimais, o šiandien neįvykęs dialogas yra aiškus ženklas, kad viešumas ir skaidrumas lieka tik deklaracija“.

„Nepateisinama, jog neatliepiama į jaunų žmonių norą aktyviai domėtis tuo, kas vyksta. Iki šiol itin mažas jaunų žmonių aktyvumas rinkimuose gali padidėti tik tada, kai politikai mus vertins kaip lygiaverčius visuomenės narius,“ – teigia viena iš diskusijos organizatorių, „Žinau, ką renku“ koordinatorė Aušrinė Diržinskaitė.

Seimo pirmininko V. Pranckiečio komanda, anot organizatorių, jau anksčiau informavo, kad nemato reikalo dalyvauti šioje diskusijoje, kadangi viešojoje erdvėje šiems klausimams jau skirta pakankamai daug dėmesio, o aktyviam jaunimui siūlo ateiti į ekskursiją po Seimą.

„Šiandieninis politikų ir valdininkų elgesys yra didelis žingsnis atgal, kuomet jaunam žmogui buvo pasakyta, kad jo balsas nieko nereiškia. Visuomet atsigręžiama į jaunus žmones, kai reikia indėlio į pilietines iniciatyvas, pokyčius valstybėje, bet negaudamas atgalinio ryšio jaunimas ims abejoti savo pilietinės pareigos reikalingumu šioje valstybėje“, – teigia Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT), organizuojančios kampaniją „Man ne dzin“ prezidentas Antanas Mikalauskas.

Diskusijos organizatoriai – „Žinau, ką renku“, „Man ne dzin“, „Baltosios pirštinės“, – mano, kad LVŽS ir VRK atstovai parodė visišką nepagarbą jaunimui ir visuomenei, nuvertindama jų pilietinį sąmoningumą iki ekskursijų po Seimą.