Kaip po posėdžio sakė LSDDP frakcijos seniūnas Andrius Palionis, socialdarbiečiai teikia tris kandidatūras. Tie asmenys nepriklauso frakcijai, bet esą žada dalyvauti ketinamos steigti partijos veikloje. Kandidatus, iš kurių du yra teisininkai,vienas - politikas, premjerui S. Skverneliui ketinama pristatyti jau šiandien.

"Pavardžių neatskleisime, tą teisę paliksime premjerui. Spėju, kad jis norės ir pasikalbėti su kai kuriais asmenimis. Jis nuspręs ir, manau, pasakys vieną kandidatūrą", - teigė A. Palionis.

Jis tvirtino, kad LSDDP su "valstiečiais" turi žodinį susitarimą, jog Teisingumo ministerija yra socdarbiečių įtakos sferoje. "Nežinau, ką jums sakė premjeras, bet mums pasiūlė teikti kandidatą. Mums premjeras nepasakė, kad teiks savo kandidatą ir jį derins su mumis", - teigė A. Palionis.

Ketvirtadienio rytą premjeras S. Skvernelis vėl pakartojo, kad ministerija neatiteks kuriai nors partijai, o bus ieškoma profesionalo, dėl kurio ketinama tartis su koalicijos partneriais.

„Siūlys Ministras pirmininkas. Nėra čia tokių postų – jų ar mūsų, šiuo atveju, kalbant apie frakcijų koaliciją, visa Vyriausybė yra valdančios daugumos Vyriausybė ir mes ieškome geriausių žmonių. Nežiūrime, kaip ir anksčiau nežiūrėjome, į partinę priklausomybę. Kandidatus pasiūlys ir mūsų partneriai, ir jei tarp jų bus žmogus ar žmonės, kurie gali kandidatuoti, tai aš su jais kalbėsiuosi“, – sakė S. Skvernelis.

Kandidatai nežino, kad yra siūlomi

LSDDP frakcijos narė, Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė atskleidė, kad kandidatai, kuriuos parinko socdarbiečiai, apie tai, kad jų pavardės bus pristatomos premjerui, nieko nežino.

"Kadangi tik šiandien frakcija susirinko, mes drįsome, žinodami juos, minėti pavardes. Jie taip pat nėra informuoti. Tai dabar būtų negarbinga iš mūsų pusės atskleisti jų pavardžių", - sakė ji.

"Jie nežino", - patvirtino politikė, dar kartą paklausta, ar minimi kandidatai tikrai nebuvo informuoti.

Pasak I. Šiaulienės, minimi asmenys yra iš "kairiojo spektro", todėl dėl jų politinių pažiūrų neabejojama. Ji taip pat aiškino, kad su šiais asmenimis nebuvo kalbėta apie tai, kad jie galėtų prisijungti prie socdarbiečių ketinamos steigti partijos.

"Bet jie mums yra žinomi. Ir jie mus žino. Bet su jais asmeniškai nebuvo kalbėta", - aiškino I. Šiaulienė.

Ji taip pat atskleidė, kad ketvirtadienio LSDDP frakcijos posėdyje buvo diskutuota ir apie tai, kad į teisingumo ministrus galėtų būti siūloma anksčiau šias pareigas ėjusio dabartinio Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Juozo Berntonio kandidatūra.

"Bet jis viską nuleido juokais, sakė, kad jau buvo tame poste", - aiškino politikė.

Pasak I. Šiaulienės, į frakcijos posėdį bandyta kviesti ir premjerą S. Skvernelį, bet jis suplanuotu laiku negalėjo atvykti.

"Kadangi nebuvo premjero, mes tarpusavyje padiskutavome, pasiaiškinome, aptarėme kandidatūras ir nutarėme pranešti jas premjerui, pažiūrėti, kokia bus reakcija, nes vis tiek jis turės kandidatūras pateikti prezidentei", - sakė ji.

Derina laiką su premjeru

Kaip aiškino A. Palionis, susikūrus LSDDP frakcijai, ankstesnėje koalicijos sutartyje numatytos proporcijos dėl ministerijų buvo išlaikytos.

"Jeigu prisiminsime, kai iš Ūkio ministerijos pasitraukė Mindaugas Sinkevičius, buvo pasiūlyta mums ir teikti ūkio ministro kandidatūrą,bet mes ją iškeitėme į kitus postus. Taip tikiu, kad susitarimas ir yra išlikęs",- aiškino LSDDP frakcijos seniūnas.

Pasak jo, su premjeru S. Skverneliu yra derinamas laikas, kada jam bus pristatyti kandidatai.

Po prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos šią savaitę atsistatydinus anksčiau valdžioje buvusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) deleguotai M. Vainiutei, Seimo LSDDP frakcija paskelbė į šią vietą siūlysianti savo kandidatą.

Nepartinę M. Vainiutę į teisingumo ministro postą delegavo tuo metu vieninga Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) po to, kai premjerui ir prezidentei D. Grybauskaitei dėl įvairių priežasčių netiko trys prieš tai socialdemokratų pasiūlyti kandidatai.

Po praėjusių metų rudenį LSDP viduje įvykusio konflikto, po kurio iš partijos pasitraukė 10 įtakingų Seimo narių, apsisprendusių toliau dirbti su „valstiečiais“, o pavasarį steigti naują politinę organizaciją, socialdemokratai perėjo į opoziciją ir atšaukė savo ministrus bei politinio pasitikėjimo pareigūnus. Šiam sprendimui M. Vainiutė, tuo metu sulaukusi premjero užtarimo, nepakluso.

Kalbėjo, kad postai - ne svarbiausias klausimas

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį DELFI pasiteiravus apie anksčiau LSDDP frakcijos atstovų išsakytus samprotavimus, kad su partneriais „valstiečiais“ kalbėsis dėl tam tikro postų pasiskirstymo, R. Karbauskis aiškino, kad socialdarbiečiai yra LVŽS partneriai „ne tik žodžiais, bet ir vertybine prasme“.

„Šioje vietoje, man atrodo, jie pilnai supranta, kad svarbiausia, jog Vyriausybėje būtų tie žmonės, kurie gebėtų gerai padaryti darbą, o partinė priklausomybė nėra pats svarbiausias dalykas. Jie manau, supranta, kad visi ministrai yra mūsų kartu, nėra ministrų, kurie priklausytų vieniems ar kitiems – svarbiausia, kaip jie geba savo darbą padaryti. Jaučiu, kad tas supratimas yra atsiradęs“, – tvirtino LVŽS pirmininkas.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė trečiadienį atleido M. Vainiutę iš teisingumo ministrės pareigų. Anksčiau šią savaitę šalies vadovė sakė, kad M. Vainiutė nesusitvarko su pareigomis ir „demonstruoja politinį neįgalumą“.

Taip prezidentė reagavo į Teisingumo ministerijos audito darbuotojos Rasos Kazėnienės pranešimą, kad viceministras Raimondas Bakšys girdint ministrei priešinosi iniciatyvai kreiptis į teisėsaugą dėl Pravieniškių pataisos namų audito metu surinktos medžiagos. R. Bakšys kaltinimus neigė, bet atsistatydino.