„Priimtas procesinis sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nenustačius korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių", - BNS patvirtino STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Konservatoriai kreipėsi į teisėsaugą su prašymu atlikti tyrimą, ar VRK vadovės veiksmuose negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių.

Opozicija kelia VRK vadovės L. Matjošaitytės atsakomybės klausimą dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol ir neapsvarstytos išvados dėl „valstiečių“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo ruožtu apskundė buvusius VRK vadovą bei du narius dėl per ilgai užtrukusio tyrimo, tačiau sprendimas dėl šio kreipimosi dar nepriimtas.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Opoziciniai konservatoriai iškėlė versiją, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu. Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia.

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui taip ir nepateikta.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.