Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavęs Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas pristatė tyrimo rezultatus. K. Ralys su tyrimo išvadas supažindintas, tačiau nusprendė spaudos konferencijoje nedalyvauti.

Kunigas K. Ralys liudijo sudarytai komisijai ir bendradarbiavo atliekant tyrimą pagal Vatikano patvirtintas gaires.

„Išvadoje teigiama, kad yra pagrindo manyti, kad seksualinio išnaudojimo atvejų galimai būta kunigo Ralio nepilnametystėje. Pareiškime lytiniu išnaudojimu kaltinamas Petraitis yra miręs. Joks trečiasis asmuo nepaliudijo ir tiesiogiai nepatvirtino kaltinančio teiginio, nors buvo išsakyta nuomonė, kad taip galėjo būti. Kiti asmenys, kurie buvo nurodyti kaip galimai patyrę seksualinį išnaudojimą, to nepatvirtino.

Surinkti duomenys leidžia turėti moralinį tikrumą, tai yra, daryti išvadą, kad buvo lytinio išnaudojimo faktai“, – teigė G. Grušas.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, šiam nusikaltimui suėjęs senaties terminas. Kunigui nuo tyrimo pradžios siūlyta ir siūloma „profesionali psichoterapinė pagalba“, kurios išlaidas įsipareigoja padengti Vilniaus arkivyskupija.

Iš 21 asmens, kurie tyrimo metu įvardinti kaip galimi liudininkai, 9 mirė, 2 atsisakė liudyti motyvuodami, kad apie tai nieko nežino. 7 liudininkų nepavyko pasiekti, nes neįmanoma nustatyti jų buvimo vietos. Be kunigo K. Ralio, apklausti dar 3 liudyti sutikę asmenys.

Tuo tyrimas užbaigtas.

Pasak G. Grušo, vaikų ir jaunimo saugumas – ypatingas Bažnyčios rūpestis, seksualinę prievartą prieš vaikus bažnyčia laiko sunkia nuodėme, reikalaujama vienareikšmiškai drausminėmis priemonėmis reaguoti į asmenis, pripažintus padarius tokias veikas.

G. Grušo teigimu, kunigas K. Ralys pagalbos ieškojo jau seniai ir Bažnyčios pareiga pasirūpinti, kad būtų kruopščiai ištirtas kiekvienas atvejis esant pagrįstam liudijimui apie lytinę prievartą.

DELFI jau rašė, kaip internete paplitusiame vaizdo įraše kunigas profesorius dr. K. Ralys pasakojo apie vaikystėje patirtą prievartą. Kelmėje šalia klebonijos darytame vaizdo įraše jis pasakoja 1975-1978 m., būdamas 10-12 m. vaikas, patarnaudavęs Mišiose. Šioje klebonijoje K. Ralys prisimena su kitais „klapčiukais“ žaisdavęs stalo žaidimus, gerdavęs arbatą.

„Tačiau vieną kartą likome nakvoti, aš tame tarpe, ir naktį, šioje klebonijoje, antrame aukšte, vienas kunigas, kuris buvo tuo metu klierikas, kunigas Vladas Petraitis, pakvietęs pasilikti šiame name. Žinoma, įvyko tai, kas skaudžiausia, taigi įvyko tai, kad naktį buvau visapusiškai seksualiai išnaudojamas“, – atvirai pasakoja K. Ralys.

Nors nuo pasakojamo įvykio praėjo 40 metų, toks prisiminimas liko per visus kunigo gyvenimo metus.

Teisinasi, kodėl tik dabar

Kunigas K. Ralys DELFI yra sakęs, kad šitie dalykai Bažnyčios hierarchams žinoti seniai, prieš kokį 10-15 metų. Nors K. Ralys apie patirtą prievartą kalbėjo dar prieš 10-15 metų, jokių reakcijų esą nebūta.

„Kiek susidarė įvaizdis, jis buvo ragintas ne vieno ir ne dviejų žmonių, kuriuos mini, kad pradėtų tyrimą, teiktų raštišką skundą, kad galėtų tą reikalą ištirti. Kunigas K. Ralys pats pasakodavo, irgi iš tų pažeistų žmonių žaizdų tas išsipasakojimas dažnai yra ir jiems reikalingas dalintis, džiaugiuosi, kad dabar turime tas gaires, kurios mums patiems padeda daug aiškiau nustatyti, ką reikia daryti. Jų nebuvo, kai jis pradėjo pasakoti“, – kodėl tyrimo imtasi praėjus daugeliui metų po K. Ralio liudijimų, aiškino G. Grušas.

G. Grušas sako, kad tai pirmas atvejis Lietuvoje, tirtas pagal Vatikano patvirtintas gaires. Jo žiniomis, buvęs ir kitas atvejis, Panevėžio vyskupijoje, kada Vatikanas vykdė tyrimą ir nubaudė kaltąjį.

Apie Lietuvoje vykstantį tyrimą buvo informuotas Vatikanas ir vyskupija Baltarusijoje, kurioje iki mirties dirbo V. Petraitis. Jokios papildomos informacijos iš Baltarusijos negauta.

Tačiau, kalbėjo G. Grušas, net ir vienas atvejis per daug, tad pareiga padaryti viską, kad nepilnamečiai būtų apsaugoti nuo išnaudojimo. Taigi Lietuvos kunigams apie nepilnamečių apsaugą nuo išnaudojimo skaitomos paskaitos, rengiami seminarai.

G. Grušas kviečia kiekvieną, turintį pagrįstų žinių apie galimą nepilnamečių išnaudojimą, apie tai informuoti vyskupijos tyrėją, taip pat pranešti teisėsaugai.

Klebonijoje teko patirti daug „seksualinių dalykų“

Klebonas K. Ralys prieš porą metų pasakojo buvęs pažemintas, kartu – dvasiškai ir morališkai patyręs vidinių sunkumų. Šis prisiminimas liko per visus gyvenimo metus. K. Ralio teigimu, ta naktis buvo pirmoji, tačiau ir vėliau šioje klebonijoje teko patirti daug „seksualinių dalykų“.

Šiandien K. Ralys jaučiasi esąs tvirtas kunigas, mylintis Bažnyčią ir Dievą. „Bet, žinoma, širdyje šiandien išliko visa tai, ką mes sakome šiandieną pedofilija arba tai, kas vaikystėje buvo patirta“, – vaizdo įraše pasakojp 27 metus klebonaujantis ir šalies aukštosiose mokyklose dėstantis K. Ralys.

„Aš be vyskupo leidimo kalbėti negaliu, tai privatus įrašas, matyt, jis kažkur nukeliavo“, – tuomet sakė K. Ralys. Jis aiškino minėtą įrašą Didįjį savaitgalį, prieš Velykas, nusiuntęs Vilniaus arkivyskupui metropolitui Gintarui Grušui ir daugiau jo neviešinęs. K. Ralys sako šia tema su G. Grušu draugiškai pasišnekėjęs.

„Šitie dalykai jo žinoti seniai, prieš kokį 10-15 metų. Tai buvo mano vidinis skausmas, išgyvenimas, nebuvo smerkimas ar panašiai, daug metų teko viduje išgyventi ir su juo privačiai pasidalinau. Vyskupas man sakė nenorintis, kad žiniasklaida viešintų“, – kalbėjo pašnekovas. Jis aiškina šios istorijos ir neviešinęs – mano, kad ji viešumą pasiekė per „aukštus vyskupus“. Nors K. Ralys apie patirtą prievartą Bažnyčios hierarchams kalbėjo dar prieš 10-15 metų, jokių reakcijų nebūta.

Jis užsiminė ne kartą iš bažnyčios atstovų išgirdęs, kad dėl to kaltas pats – esą pats vaikas lindo kur nereikia. K. Ralio teigimu, jo skriaudikas V. Petraitis vėliau dirbo Baltarusijoje, o daugiau nei prieš dešimtmetį mirė.

Jis prisimena, kad kai mokėsi seminarijoje, V. Petraičiui rektorius buvo uždraudęs net atvykti į seminariją. „Nuoširdžiai pasakysiu – įvyko mano vidinis apsivalymas Dievo gailestingumo metais, kaip dvasinis ženklas, kad žmogus turi ne kažką kaltinti, ant kito sakyti, o pats apsivalyti“, – kodėl dabar prabilo, aiškino K. Ralys. 27 metus kunigaujantis šv. Petro ir Povilo bažnyčios rezidentas kartojo be vyskupo leidimo kalbėti negalintis.

„Buvau kalbėjęs su visais – su Vilniaus arkivyskupu, Kauno arkivyskupu bendraudavome, kalbėdavome, pasirašinėdavome su Šiaulių vyskupu. Nesu kerštingas, myliu bažnyčią ir žmones. Tai gražus Gailestingumo metų ženklas – apsivalymas, dvasinis išsilaisvinimas“, – prieš porą metų sakė jis.