Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės pavaduotojas Tomas Tomilinas, remdamasis Finansų ministerijos duomenimis, išdėstė, kodėl „vaiko pinigai“ esą yra geriau už PNPD mokestinę lengvatą.

„Iš viso per 2016 m. buvo pritaikyta papildoma PNPD lengvata už beveik 356 mln. eurų. Skaičiuojant per mėnesį, nauda gyventojams buvo beveik 4,5 milijono.

Bendras šimtaprocentinės naudos gavėjų skaičius yra 150 tūkst. vaikų, tačiau, kaip mes žinome, dalinę naudą galėjo gauti ir daugiau vaikų, nes dalis šeimų prisitaikydavo nepilną PNPD – jeigu tėvai uždirbdavo mažiau negu reikia, kad uždirbtų. Įvertinus dalinę naudą, mes kalbame apie 200 tūkst. vaikų“, – vardijo T. Tomilinas.

Pasak jo, iš viso pasinaudojo lengvata 394 tūkst. tėvų – iš 728,7 tūkst. asmenų, auginančių vaikus. Iš viso Lietuvoje yra 1,1 mln. dirbančiųjų. Skaičiuojama, kad pilnai lengvata pasinaudodavo beveik 49 proc., o nepilnai – 5,3 proc., atsisakė ja pasinaudoti – apie 7 proc. dirbančiųjų, nepasinaudojusių, bet turėjusių pajamų, apdraustųjų buvo 8 proc.

Taip pat buvo 30,4 proc. tėvų, auginančių vaikus, apie kurių pajamas Valstybinė mokesčių inspekcija neturi duomenų, tai yra jokių galimybių pritaikyti lengvatą taip pat neturėjo, vardijo T. Tomilinas.

Jis priminė, kad socialinės rizikos šeimų yra 26 tūkstančiai, ir jų skaičius nuolat mažėja.

„Todėl tas stereotipas, nuolatos viešojoje erdvėje eskaluojamas, kad tai yra skirta tik pašalpiniams, tik tinginiams, alkoholikams, yra visiškai neadekvatus, labai stipriai klaidinantis, labai iškraipantis. Mes kalbame apie šimtus tūkstančių vaikų, o socialinę riziką patiria dešimtys tūkstančių, ir tų šeimų „vaiko pinigai“ taip pat nepasiekia, nes jau seniai funkcionuoja sistema, kad piktnaudžiaujantys asmenys tų išmokų negauna“, – sakė T. Tomilinas.

Valstietis–žaliasis apibendrino, kad buvusi sistema pasiekdavo mažiau nei pusę vaikų – apie 200 tūkst. iš daugiau negu 500 tūkst., kurie gyvena Lietuvoje, lengvata pasiekdavo kiek daugiau negu pusę tėvų – apie 400 tūkst. iš daugiau negu 700 tūkstančių.

Sujungę duomenis iš VMI su gautais iš „Sodros“ T. Tomilinas daro dedukcinę prielaidą, kad riba, kai dirbantysis asmuo gali pasinaudoti mokestine lengvata yra 410 eurų, tad iki 370 tūkst. gyventojų negalėjo pernai gruodį pasinaudoti PNPD lengvata.

Jis, pasinaudojęs 2017 m. buvusio socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjo Romo Lazutkos rodytomis skaidrėmis, dėstė, kad Lietuvoje jaunesnių nei 18 metų vaikų skurdo rizikos lygis yra didelis ir didėjantis.

„2015 m. mes turėjome beveik 29 proc. vaikų skurde, (…) pagrindinės to priežastys yra ekonominės, taip pat – ir susijusios su klaidomis, kurias darė buvusios Vyriausybės ir finansų ministrai, kurie bando ieško biurokratinių problemų anksčiau nematę šimtų tūkstančių vaikų“, – sakė T. Tomilinas.

Išmokas žada didinti

Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė per spaudos konferenciją Seime taip pat informavo, kad yra politinė valia didinti „vaiko pinigus“ nuo 30 iki 50 eurų. Tai biudžetui kainuos 94 mln. eurų.

„Skaičiai kalba patys už save. Matome, kad einame teisingu keliu sugrįžę prie „vaiko pinigų“. Primenu, 2008 m. „vaiko pinigai“ buvo skiriami kiekvienam vaikui, tada buvo 52 litai (15 eurų), deja, sunkmetis nebeleido toliau vystyti šio tikslo“, – kalbėjo R. Baškienė.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja dėstė, kad „vaiko pinigų“ paskirtis nėra tik finansinė, ji yra ir ugdomoji.

„Tai kartu yra tikslas, kad vaikas, turėdamas šituos pinigus, gebėtų planuoti, kur juos išleisti, tartis su tėvais. Mes turime 530 tūkst. vaikų, ir, duok Dieve, jų daugėtų“, – sakė R. Baškienė.

Jos manymu, palankios tėvystės atostogų sąlygos ir „vaiko pinigai“ skatins gimstamumą.

„Per sausio mėnesį į Lietuvą atvyko daugiausiai žmonių per visą pastarąjį laikotarpį – 3037, sugrįžo 69 išvykusieji. Mūsų lietuvaičiai sugrįžo, reiškia, jie gimdys vaikus, jeigu šita valstybė eis tuo keliu – dėmesys šeimai, vaikui ir reali pagalba“, – sakė R. Baškienė.

Pateiktas prašymas dėl kas antro vaiko

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis teigė, kad dėl „vaiko pinigų“ jau kreipėsi apie 212,5 tūkst. žmonių. Skaičiuojama, kad jau daugiau negu kas antram vaikui yra paprašyta šios išmokos. Pinigus gaus apie 300 tūkst. vaikų. Pernai gruodį PNPD lengvata pasiekė iki 200 tūkst. vaikų.

„Pagal tendencijas matome, kad iki metų pabaigos pasieksime maksimalų kiekį vaikų. Iš 60 savivaldybių – penkios iš šešių (49 savivaldybės) nagrinėjant prašymus nesusidūrė su didelėmis techninėmis problemomis ir sugeba jas apdoroti“, – sakė E. Bingelis.

Pasak viceministro, 71 proc. pateiktų prašymų jau yra patvirtinti. Išmokos už praėjusį mėnesį pervedamos iki mėnesio 25 dienos.

2019 m. vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai, 2020 m. – rinkimai į Seimą.