Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas ir policijos generalinis komisaras Linas Pernavas į atliktą reformą žiūrėjo pozityviai, kaip į didinančią tiek visuomenės, tiek pačių pareigūnų saugumą. Tuo tarpu policijos profsąjungos lyderė Roma Katinienė buvo radikaliai priešingos nuomonės ir atliekamoje reformoje įžvelgė daugiau daromos žalos nei naudos. Anot jos, reforma yra socialiai neteisinga, primenanti žaidimą su viešuoju saugumu.

Vidaus reikalų ministras E. Misiūnas, ketvirtadienį pristatęs ministerijos atlikto policijos reformos vertinimo išvadas, teigė, kad, nepaisant kai kurių trūkumų ir nesklandumų, policijos reformą galima vadinti įvykusia reforma.

„Reformą vertinu kaip įvykusią, šiuo keliu eina ir kitos statutinės tarnybos. Neklysta tik tie, kurie nieko nedaro, tačiau teigiami reformos rezultatai matyti plika akimi“, - pabrėžė ministras.

E. Misiūnas teigė, kad policijos sistemos reforma yra viena iš nedaugelio įvykdytų didelių sisteminių reformų. „Be jokios abejonės, yra daugybė jos teigiamų efektų - pavyzdžiui, per dvejus metus kone dvigubai išaugęs pareigūnų atlyginimas, pagerėjęs jų aprūpinimas, operatyvesnis reagavimas“, - kalbėjo ministras. Tačiau, pabrėžė E. Misiūnas, reikia atkreipti dėmesį ir į nesuvaldytas rizikas.

„Pagrindinės rizikos, kurias matome, - pareigūnų skaičiaus mažėjimas iš esmės nedidėjant darbo našumui. Auga darbo krūvis, didėja tikimybė nekokybiškai atlikti darbą. Kadangi pareigūnų gatvėse padaugėjo pusantro karto, reagavimas į įvykius išaugo, tačiau ne taip žymiai. Visgi orientuojantis į greitą reagavimą, kyla rizika tyrimų kokybei“, - kalbėjo E. Misiūnas.

E. Misiūnas teigė, kad indikacijų, rodančių, jog reforma daro blogą įtaką visuomenei nėra. „Visuomenės pasitikėjimas policija yra aukštas. Praktiškai aukščiausias koks tik yra buvęs ir yra antroje vietoje po ugniagesių bei siekia 70 procentų“, - kalbėjo ministras. Jo nuomone, tai liudija tai, kad reforma vyksta pusantrų metų, ir jeigu žmonės jaustųsi nesaugūs, buvo galimybė išsakyti.

„Taip, reforma vyks trejus metus. Ir kada bus baiga reforma, mes galėsime apibendrinti ir pasakyti reformos poveikį viešajam saugumui“, - kalbėjo ministras, pabrėždamas, kad nors šiandien tai yra tarpinis reformos vertinimas, patį policijos sistemos pertvarkymą galima laikyti tam tikru pavyzdžiu kitoms įstaigoms.

Policijos generalinis komisaras L. Pernavas neslėpė pasitenkinimo jau matomais policijos sistemos reformos vaisiais. Anot jo, nors ir yra nedidelių trūkumų, jie yra minimalūs ir nereikšmingi.

„Matome įvardintus nedidelius trūkumus. Suprantame, bendradarbiaujame su ministerija ir tikrai tuos trūkumus ištaisysime. Reforma buvo didelė, sudėtinga ir neišvengiama“, - pabrėžė L. Pernavas.

Generalinis komisaras, kalbėdamas apie reformos pasiekimus, priminė įvykius, kai dar prieš keletą metų policininkams nepavykdavo atvykti į įvykio vietą sugedus automobiliams ar tai, kad elitinis „Aro“ padalinys neturėjo neperšaunamų liemenių.

L. Pernavas teigė, kad jis su komanda parengė aiškų planą, kaip policija atrodys 2020 metais ir, pasak jo, kryptingai iki šiandien dėl to dirbo.

Anot komisaro, reformų plane buvo numatyti tie dalykai, ko labiausiai iš policijos tikėjosi visuomenė - matyti daugiau policininkų gatvėse, sulaukta greičiau į įvykio vietą atvykstančių pareigūnų.

Tuo tarpu policijos pareigūnai, kalbėjo L. Pernavas, norėjo geresnio aprūpinimo ir didesnio darbo užmokesčio.

„Šie darbai buvo kryptingai atliekami, ir šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad per tuos trejus metus mes įvykdėme 90 procentų visų užsibrėžtų tikslų“, - kalbėjo L. Pernavas ir akcentavo, kad dabar visuomenė yra kur kas saugesnė, o policijos pareigūnų gatvėse yra daugiau.

Tačiau generalinis komisaras buvo neteisus sakydamas, kad niekas nesiginčija, jog policijos pareigūnai yra geriau aprūpinami. Iš esmės su visais L. Pernavo ir E. Misiūno teigiamais policijos reformos vertinimais nesutiko R. Katinienė. Anot jos, atliekama reforma yra žaidimai su viešuoju saugumu.

Policijos profsąjungos lyderė neslėpė nuostabos ministro ir komisaro išdėstytais teiginiais. „Realiai pagerėjimo nėra, problemos tos pačios ir dar kai kurios pagilėjusios“, - kalbėjo R. Katinienė.

Policijos profsąjungos lyderė teigė, kad formuojasi įspūdis, jog Vidaus reikalų ministerija yra neįgali išspręsti problemų ir tiesiog sudėlioti prioritetų bei veikti procesus, kurie vyksta policijoje.

Anot R. Katinienės, atlikta reforma lėmė tai, kad sumažėjus policininkų skaičius sumažėjo ir pačių policininkų saugumas. Profsąjungų lyderė teigė, kad policijos darbuotojų klimatas yra prastas ir daug pareigūnų yra pasiruošę išeiti iš darbo. Taip pat ji akcentavo tai, kad reforma paskatino tai, kad kai kurie nusikaltimai, kaip vagystės, yra netiriamos, o ikiteisminio tyrimo kokybė yra suprastėjusi.

„Natūraliai policijos profsąjungoms kyla klausimas - kaip ministras vykdo Prezidentės pavedimus“, - klausė R. Katinienė.

„Mūsų akimis žiūrint, ši reforma yra atlikta socialiai neatsakingai“, - kalbėjo R. Katinienė. R. Katinienė teigė, kad ministrui šiandien išsakė visas savo pastabas ir pabrėžė, kad negalima žaisti viešuoju saugumu. Anot jos, nesugebėjimas įgyvendinti tinkamai reformos ateityje lems tik nusikaltimų didėjimą.