Opozicinių frakcijų atstovai atkreipė dėmesį į viešumoje pasirodžiusią informaciją, kad L. Matjošaitytė iki šiol nėra pateikusi VRK svarstyti dar praėjusių metų birželį parengtų komisijos išvadų. Šiose išvadose be kitų dalykų buvo nagrinėta ir tai, ar serialą „Naisių vasarą“ galima laikyti politine reklama. Ir pripažinta, kad tokių požymių nebuvo rasta.

Opozicinės frakcijos atkreipė dėmesį į VRK biudžeto tvirtinimo niuansus, kai „L. Matjošaitytė nepaisė komisijos veiklos kolegialumo principo ir VRK biudžeto neteikė tvirtinti komisijai.

Seimo Teisės departamentas, įvertinęs situaciją, konstatavo, kad VRK pirmininkas negali nuspręsti nevykdyti įstatymo pareigos teikti VRK tvirtinti VRK išlaidų sąmatą. Opozicinių partijų atstovai, dėsto, kad šioje vietoje VRK pirmininkė viršijo įgaliojimus, ir dėl to VRK nevykdė jai įstatyme nustatytos pareigos šią sąmatą tvirtinti.

Opozicinių frakcijų atstovai primena, kad kiek daugiau nei prieš vienerius metus panaši situacija buvo susiklosčiusi dėl Romo Valentukevičiaus veiksmų, kai jis išaiškinimą tuometinei Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojai Gretai Kildišienei dėl automobilio, nuomojamo iš partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“, pateikė vienasmeniškai, nesitaręs su kitais komisijos nariais.

Parlamentarai primena, kad tuomet Seimo pirmininkas principingai įvertino tokius kolegialios institucijos vadovo veiksmus ir paragino Vyriausios tarnybinės etikos komisijos vadovą trauktis iš pareigų.

„Matydami šių dviejų asmenų veiklos panašumą, kai yra nepaisoma komisijos veiklos kolegialumo principų, prašytume Jūsų taip pat įvertinti L. Matjošaitytės veiklą bei paraginti ją trauktis iš užimamų pareigų“, – teigiama rašte.

Dokumentą pasirašė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Vytautas Kamblevičius ir Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Julius Sabatauskas.

Prezidentė kvietė išsklaidyti abejones

Kaip rašė BNS, prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kaad VRK pirmininkė bei kiti komisijos nariai turi išsklaidyti visas abejones dėl sprendimų skaidrumo.

„VRK yra institucija, kuri garantuoja mūsų demokratinių rinkimų kokybę ir skaidrumą. Todėl visi VRK nariai, taip pat ir vadovė, turi išsklaidyti visas abejones, kad mes neturėtumėme jokių abejonių dėl objektyvumo, skaidrumo ir kad galėtumėme rinkimų metu pasitikėti tokia institucija“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

VRK darbo grupė pernai birželį parengė išvadą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovo R. Karbauskio mecenuojamų renginių, tačiau tuomet išvada nebuvo pateikta svarstyti komisijai.

Kaip skelbė naujienų portalas 15min.lt, išvadoje dėl „Agrokoncerno“ paramos renginiams, serialui „Naisių vasara“ nenustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, tačiau siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją dėl galimų mokesčių įstatymų pažeidimų skiriant paramą. VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Opozicinė Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD) rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu atlikti tyrimą, ar šioje situacijoje negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių. Jie kelia versija, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu. Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia.

VRK vadovą skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu.