Savo ruožtu vaiko giminaičiai tikina, kad tai – ne pirmas kartas, kai jis patiria smurtą, tačiau iki šiol jokios reakcijos iš vaikų teisių specialistų jie esą nesulaukė.

Artimieji aiškina, kad taip neva galėjo būti, nes, įtariama, smurtavusi moteris – žinoma Kaune. Ji dirba dėstytoja, yra buvusi vieno Seimo nario patarėja.

Šiuo metu komandiruotėje esantis berniuko tėtis atšaukė planus ir grįžta į Lietuvą, vaiką kol kas ėmė globoti jo močiutė.

Pasiskundė, kad mama sudavė į galvą, o paskui pastūmė į sieną

Lemtingas įvykis nutiko trečiadienį. 20 val. 40 min. močiutė su teta į Kauno ligoninę atvežė berniuką, kuris dėl kojos sumušimo gydomas ambulatoriškai.

„Vaikas papasakojo, kad vasario 20 d. Kaune, namuose, jam rengiantis, mama ėmė ant jo šaukti, liepė greičiau rengtis, o tada ranka sudavė į galvą, pastūmė rankomis į sieną, į ją atsitrenkęs ir susižalojo koją“, – rašoma policijos suvestinėje.

Išgirdę tokį pasakojimą medikai iškvietė policijos pareigūnus, ekipažas nusiųstas ir pas vaiko mamą. Tą patį vakarą moteris uždaryta į areštinę, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Smurtauja ne pirmą kartą

Berniuku šiuo metu besirūpinanti jo močiutė DELFI sakė jį dabar ruošianti kelionei pas teismo ekspertus. Prieš vaiką smurtavusi moteris – jos dukra.

„Gyvenau pas juos pusantrų metų, ji ne kartą namuose ir prie manęs vaiką yra pastūmusi, bariau ir aš. Kartą, kai jis dar vos vaikščiojo, užuot jį apėjusi, pastūmė, o šis griuvo aukštielninkas. Kartą vaikutis ir iš automobilio iškrito, kai jam buvo vos daugiau nei dveji, nes ji jam liepė pačiam išlipti iš automobilinės kėdutės. Tuomet jis susimušė viršugalvį, nusibrozdino dešinę veiduko pusę. Tėvelis nuvežė pas teismo ekspertus, bet byla buvo sustabdyta. Paskui ji buvo berniuką sumušusi diržu – vos ne sprindžio dydžio žaizda buvo ant pilvo, byla irgi nutraukta, nes esą neužteko įkalčių“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, po tokio institucijų abejingumo jai tiesiog nusviro rankos – į pareigūnus ji nebesikreipė, bet ėmė rašyti laiškus Vaiko teisių apsaugos specialistams, nes pasakoti apie namuose patiriamą terorą berniukas nesustojo.

„Jis nuolat skundžiasi, kad tai per galvytę mušė, tai barė. Dar vakar pasakojo, kad mama nekalba, o visą laiką urzgia. Esą pasakė jam, kad nemyli nė vienos močiutės, tetų – mano kitos dukros ir tėčio sesers, ir jo. Vaikas pasakoja, kad mama jam neduoda valgyti“, – DELFI tikino ji.

Šeimoje auga dar du vaikai

Paklausta, galbūt dukra nurodė, kodėl smurtauja prieš berniuką, močiutė aiškino, kad judviejų santykiai – įtempti. Dukros šeimoje auga dar du vaikai, visų atžalų tėvai yra skirtingi.

„Šis vaikas jai buvo reikalingas tiesiog dėl pinigų, tokias išvadas padarėme. Kai vaiko tėtis būdavo komandiruotėse, ji ne kartą yra kalbėjusi, kad greičiau jį... Nors pinigų būtų. Sakiau: „Dievo bijok, kaip gali taip kalbėti.“ Visą laiką nešiodavau, myluodavau ir globodavau aš vaikutį, visur mes važinėdavome kartu – ir į baseiną, ir į parką, ir valgyti gaminau, ir namus tvarkiau“, – DELFI aiškino močiutė.

Vaiko tėtis – kariškis, vykstantis į misijas. Jau dvejus metus vyksta jų skyrybų procesas.

„Esme krūvą laiškų prirašę Vaiko teisių tarnybai – ir aš rašiau, ir mano dukra kita, ir vaiko tėtis. Rašėme ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriams, komitetams, aš teismui skundą rašiau, Švietimo ir mokslo ministerijai... Nebežinau, kur kreiptis dar galima“, – dvejojo močiutė.

Vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su mama, tačiau globos teisės jai dar nėra priskirtos. DELFI pašnekovė skaičiavo, kad, nuo berniuko tėčio komandiruotės pradžios, vaikas 78 dienas leido su mama, o tik 19 dienų – pas kitus giminaičius.

„Ji pažeidinėja nurodymus, bet niekas nebaudžia, o nebaudžiamumas visą laiką skatina nusikalstamumą. Aš jai parašiau 4 laiškus apeliuodama į sąžinę – ir gražiai, ir piktai, maldaujančių žinučių – milijonas, bet nepavyksta su ja susišnekėti“, – sakė DELFI pašnekovė.

Tėvas grįžta penktadienį

Į redakciją dėl šios istorijos kreipėsi ir berniuko pusbrolis. Jo teigimu, vaiko tėtis į Lietuvą grįžta rytoj, penktadienį, jis paprašė būti atšauktas iš misijos.

Berniuko mama šiuo metu esą dar areštinėje. Su ja susisiekti DELFI kol kas nepavyko – mobiliuoju telefonu ji neatsiliepia.

„Aš pats esu matęs, kaip ji kitus du savo vaikus muša, berniuką – nuolat. Kai jis pradėjo kalbėti, dar labiau jį muša, anksčiau jis temokėdavo vos kelis žodžius, bet vis sakydavo: „Nenoriu pas mamą“, – kalbėjo pašnekovas.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriams jie esą ne kartą pasakojo apie berniuko žodžius, jo pokyčius. Tarkime, per dvi savaites kartą jis neteko net 1,5 kilogramo svorio.

„Gyvenu Vilniuje, bet dažnai būnu Kaune. Pavyzdžiui, 4 metų vaikas suvalgo 5 dešreles ir dvi bulves. Tai – didelis kiekis, suaugęs žmogus tiek suvalgo. Marina ir badu tikriausiai... Kartą, gal prieš Kalėdas, sakau jam: „Renkis, tave nuveš pas mamytę“, o jis man: „Aš nenoriu, mama valgyti neduoda.“

Pasak jo, į Vaiko teisių apsaugos specialistus vis kreipiasi ir vaiko mama.

„Ant mūsų“ irgi „vaiko teisės“ nuolat siundomos, bet gauname geriausius įvertinimus – ten, kur vaikas būna, pas mus. Dėl skundų jiems atsibosta pas mus važiuoti – per mėnesį po du kartus, nors pažeidimų jokių neranda“, – sudėtingą situaciją pasakojo jis.