Politikos kuluaruose kalbama, kad jis šiuo metu laikomas realiausiu kandidatu naujos partijos vadovo vietai užimti. Pats G. Kirkilas to nei patvirtino, nei paneigė.

Paklaustas, kuo gi kuriama Socialdemokratų darbo partija iš esmės skirsis nuo senas tradicijas Lietuvoje turinčios Socialdemokratų partijos, G. Kirkilas LRT.lt tvirtino manąs, kad jo buvę kolegos bando sukti prosovietinėmis pažiūromis pagarsėjusio Algirdo Paleckio keliu: „Viena iš didžiausių mūsų nesutarimo priežasčių ir buvo tas kairiųjų manifestas, kurį jie paskelbė, o dabar kažkodėl tai slepia. Įsivaizduoja, kad pasukę į kažkokią kairę, pasieks daugiau rezultatų. Praktiškai bando sukti A. Paleckio keliu.“

Tuo metu socialdemokratų lyderis, Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas kategoriškai atsisakė komentuoti G. Kirkilo vertinimus ir naujos partijos atsiradimą, kurios branduolį, kaip skelbta anksčiau, turėtų sudaryti nuo partijos atskilusi senbuvių grupelė: „Jie sakė, kad partija bus įsteigta sausį, po to – vasarį, dabar jau – kovą. Kai ji bus įregistruota, tada ir komentuosiu. O dabar negalėčiau kalbėti apie tai, ko nėra.“

Partija stipriai nenukraujavo

G. Kirkilas ir kiti jo bendražygiai ne kartą kalbėjo, kad iš socialdemokratų gretų į savo pusę persiviliojo nemažai buvusių bendražygių.

Pasak Seimo vicepirmininko, jau surinkti reikiami 2 tūkst. būsimų partiečių parašų, būtinų naujai partijai įsteigti.

Tačiau G. Paluckas tvirtino, kad iš socialdemokratų gretų pasitraukė kiek daugiau nei šimtas žmonių. Pasak jo, šie kartu su anksčiau partiją palikusiais asmenimis, kurių branduolį sudaro Seimo nariai, pasivadinę Socialdemokratų darbo frakcija, vilioja kitų partijų atstovus ir giriasi, kad kurs partiją.

„Mes tikrai nenorėtume jiems padėti kokiais nors komentarais ar viešumu. Tegul dirba savo darbą ir stengiasi“, – kalbėjo G. Paluckas.

Planuoja prisijungti

Jau skelbtų žinių, kad prie kuriamos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos ketina prisijunti dalis Darbo partijos atstovų bei anksčiau partijai „Tvarka ir teisingumas“ priklausęs buvęs nušalintojo prezidento Rolando Pakso patarėjas, Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas su grupe pasekėjų, G. Kirkilas nepaneigė.

Prieš kelis mėnesius Darbo partiją palikęs vienas jos įtakingiausių senbuvių, buvęs Seimo narys Kęstutis Daukšys patvirtino ketinąs jungtis prie kuriamos naujos partijos: „Manau, kad šiandien Lietuvos politinio gyvenimo kairėje yra tuštuma ir ją reikėtų užpildyti. Aš esu nusiteikęs būti kairiosios partijos nariu, o, jeigu ji būtų kitokia, tai aš į ją nestočiau.“

Neseniai savo buvusius bendražygius K. Daukšį, Živilę ir Joną Pinskus, Vydą Gedvilą bei kitus „darbiečius“ Darbo partijos patriarchas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas išvadino parsidavėliais, išdavikais ir politinėmis prostitutėmis, kurie per pastaruosius dvejus metus nieko gero nenuveikė partijos labui.

„Nepaisant to, kad jis teisingą gyvenimo būdą išpažįsta, šiuo atveju jo darbai skiriasi nuo kalbų, nors aš jį vertinu kaip žmogų, kuris kūrė Darbo partiją. Linkiu jam su ja laimėti visus rinkimus“, – į V. Uspaskicho koneveikimus atsakė K. Daukšys.

Buvęs parlamentaras V. Gedvilas tvirtino dar esąs Darbo partijos narys ir kol kas į politiką sugrįžti neketinąs.

Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė, kurį laiką vadovavusi Darbo partijai, komentarų apie būsimą savo politinę karjerą vengė, aiškindama, kad labai užsiėmusi savivaldybės tarybos problemomis.

Marginalu savęs nelaiko

„Nei aš einu, nei – ką. Jie (Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kūrėjai – LRT.lt) mane kalbina. Laukiu partijos steigiamojo suvažiavimo. Pažiūrėsiu, kokia komanda renkasi, tada ir apsispręsiu“, – LRT.lt kalbėjo R. Ačas, paklaustas, ar ketina stoti į būsimos partijos gretas.

Partiją „Tvarka ir teisingumas“ jis palikęs jau senokai. Atsisveikino ir su nuo 2000 m. veikiančiu visuomeniniu judėjimu „Rasai“.

Paklaustas, ar išpažįsta socialdemokratines vertybes, buvęs „tvarkietis“ aiškino, kad jam pirmiausia rūpi, kad į Raseinių rajono savivaldybės tarybą „ateitų prognozuojama“ jėga: „Rajonuose žmonės vienas kitą puikiai pažįsta, o ideologinės pažiūros turi mažiausiai reikšmės. Todėl aš su keletu narių pasitraukiau iš „Rasų“ ir, jeigu reikės, įkursime tą Lietuvos socialdemokratų darbo partijos skyrių. Jis tikrai nebus tūkstantinis, bet skilimą socialdemokratų gretose išnaudoti reikia.“

R. Ačas teigiamai vertino tarp naujos partijos steigėjų minimus asmenis. Jam imponuoja ir G. Kirkilas, ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, ir K. Daukšys bei V. Gedvilas. „Svarbiausia, kad šie žmonės prognozuojami“, – pabrėžė R. Ačas.

Vertindamas apžvalgininkų pastebėjimus, kad į Lietuvos socialdemokratų darbo partijos gretas planuoja stoti ir prieštaringai vertinamas buvęs Seimo narys socialdemokratas Andrius Šedžius, R. Ačas atkirto: „Vieni marginalu vadina A. Šedžių, kiti – mane. O ką A. Šedžius pavogė? Kas, kad jis šokių konkurse dalyvavo ar jaunai merginai automobilį nupirko? Kas geriau – nupirkti merginai BMW ar sėsti girtam už vairo? Aš – ne Vytautas Šustauskas, kuris, būdamas neblaivus, aikštėje griuvinėjo.“

Ieškos partijai patalpų

Seime sklando kalbos, esą jo kanceliarija neprieštarauja, kad viename iš kabinetų dirbtų būsimos partijos štabas.

„Jokių štabų nereikia. Čia gi ne frontas. Yra darbo grupė, kuri ir dirba. Tai – mūsų frakcijos nariai ir du informacinio centro darbuotojai. Šiuo metu patalpų partijai neturime, bet ateityje, žinoma, teks jas nuomotis“, – kalbėjo partijos steigimo rūpesčiais gyvenantis G. Kirkilas.