Įtariama, kad Santaros klinikų atstovai nurodydavo bendrovėms, laimėjusioms viešuosius pirkimus, suteikti priverstinę finansinę paramą.

Manoma, kad įmonėms, pažadėjusioms skirti paramą, būdavo sudaromos sąlygos neteisėtai laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus. Įtariama, kad privačios bendrovės, tarp kurių – ir stambaus kapitalo, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, užmaskuotus paramos forma, pervesdavo Santaros klinikoms.

Pareigūnai įtaria, kad dalis paramos buvo naudojama asmeniniams Santaros klinikų atstovų poreikiams tenkinti.

Trečiadienį STT pareigūnai atliko kratas Santaros klinikose, privačiose bendrovėse, galimai nusikalstamas veikas padariusių asmenų gyvenamosiose vietose.

STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius patvirtino, kad laikinas sulaikymas yra taikytas generaliniam direktoriui Kęstučiui Strupui ir Informatikos plėtros centro direktoriui Romualdui Kizlaičiui.

STT atstovas patikino, kad įtarimai susiję su pirkimais ir IT srityje.

„Tai yra stambaus masto tyrimas, nukreiptas ne į pavienius korupcinius elementus, o siekiant atskleisti kyšininkavimo schemas, kurios pasireiškė Santaros klinikose“, – sakė STT atstovas.

Pasak jo, kyšiai yra reikalaujami būtent iš tų juridinių asmenų atstovų, kurie ir dalyvauja viešuosiuose pirkimuose.

„Jiems yra pažadama, kad už teisėtą ar neteisėtą veikimą jie turės privilegijų, jie laimės, ir tokiu būdu atsilygins per paramą“, – teigė R. Lukošius.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Nėrijus Puškorius teigė, kad dėl būtinybės taikyti kardomąsias priemones sulaikytiesiems bus sprendžiama per artimiausias 48 valandas.

Prokuroras patikslino, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar praeitų metų rudenį.

Teisėsauga trečiadienį pranešė atliekanti tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

BNS žiniomis, tyrimas susijęs su ligoninės vadovybės veiksmais.

Bendrame Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokuratūros pranešime teigiama, kad tyrimas vyksta dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo.

Santaros klinikos prašo neskubėti su išvadomis

Santaros klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė patikino, kad jos atstovaujama ligoninė laikosi įstatymų.

„Santaros klinikos vadovaujasi labai aiškiomis griežtomis Viešųjų pirkimų taisyklėmis. Be to, 2016-06-14 Sveikatos apsaugos ministro įsakymu VUL Santaros klinikoms suteiktas skaidrios sveikatos priežiūros įstaigos vardas“, – sakė G. Letukienė.

Klinikų atstovė siūlė neskubėti su išvadomis.

„Mes net negalime įsivaizduoti, kad Santaros klinikose būtų įmanomos korupcinės veiklos schemos. Todėl kviečiame laukti operatyvios ir objektyvios tyrimo pabaigos ir palankių išvadų“, – sakė G. Letukienė.