Prezidentės spaudos tarnybos pranešime cituojama šalies vadovė teigė, jog Lietuva neteko iškilaus kalbininko, baltisto, dialektologo, žymiausio istorinės kalbotyros tyrinėtojo.

„Fundamentalūs ilgamečio Vilniaus universiteto profesoriaus mokslo darbai leido pažinti mūsų kalbos ir tautos praeitį, suvokti jos kilmę, stiprinti lietuvybę ir tautinę savigarbą“, – rašoma pranešime.

Anot D. Grybauskaitės, visą savo erudiciją, žinias, patirtį akademikas sudėjo ir į knygas – parašė Lietuvos kalbotyrai reikšmingų monografijų, publikacijų, mokslinių leidinių.

Z. Zinkevičius mirė eidamas 94-uosius metus.

Ukmergės rajone gimęs, akademinę karjerą 1946 metais pradėjęs Z. Zinkevičius 1973-1988 metais buvo Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedros, o 1988-1991 metais – Baltų filologijos katedros vedėjas.

Jis 1995-1996 metais buvo Lietuvių kalbos instituto direktorius, vėliau dvejus metus dirbo švietimo ir mokslo ministru Gedimino Vagnoriaus Vyriausybėje, o 1998-1999 metais buvo valstybės konsultantas švietimo ir mokslo klausimais.

Už nuopelnus Lietuvai 1995 metais akademikas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu.