Tarp Vilniaus ir Kauno yra toks miestas Elektrėnai. Kaip ir visi padorūs miestai, jis turi merą, tik Elektrėnų meras dar yra ir galimas liberalų kandidatas į prezidentus.

Meras turi dukrą, dukra direktoriauja laikraštyje „Elektrėnų žinios“. Tiksliau, dabar nedirektoriauja, nes motinystės atostogose, už ją direktoriauja redaktorė. Meras sako, kad jokios įtakos laikraščiui tai nedaro, apibendrino žurnalistė Rita Miliūtė.

Laikraščiui vadovavo mero dukra

Elektrėnuose gyvuoja du savaitraščiai – „Elektrėnų žinios“ ir „Elektrėnų kronika“. Liberalas rajono meras Kęstutis Vaitukaitis sako, kad tai didelis pasiekimas. Tačiau vienas iš jų – labiau politiškas nei kitas.

„Vienas, galbūt, labiau politiškas yra, kitas daugiau nepolitiškas, man taip atrodo, kadangi vienas, kuris labiau politiškas, daugumoj puola mane, ypač prieš rinkimus artėjant ar dar kada, tai pasistengia surasti ką nors tokio“, – teigė K. Vaitukaitis.

Apie kurį konkrečiai iš dviejų laikraščių kalbama, meras nenorėjo atskleisti. Bet tikriausiai ne apie tą, kuriam dešimt metų vadovavo jo dukra – Vigilija Vaitukaitytė.

„Visi dirba savo darbą, aš dirbau mero darbą, o dukra dirbo laikraščio vadove. Ar manote, kad laikraštis palankiau žiūrėjo į jus? Jokiais būdais. Laikraščiai pasirenka savo temas ir rašo, jokio įtakojimo iš mūsų pusės nebuvo niekada“, – kalbėjo K. Vaitukaitis.

Meras sako, kad jokios įtakos turiniui nedaro, nesvarbu, kad dukra du jo vadovavimo laikotarpius užėmė laikraščio direktorės poziciją. Tai tas pats laikraštis, kuriame kur kas daugiau mero nuotraukų, nei jo konkurento puslapiuose. Tiesa, būtent konkurentai pripažįsta turintys kritiškesnį žvilgsnį į rajono vadovą.

„Čia mes per savo 18 gyvavimo metų visko esame turėję. Ir teisminių procesų, ir skundų, ir pastabų“, – sakė „Elektrėnų kronikos“ vadovė Julija Kirkilienė.

Iš direktorės pareigų mero dukra pasitraukė šių metų pradžioje, kol kas dar šiek tiek prisideda prie laikraščio gyvenimo maketuodama, tačiau teigiama, kad netrukus turėtų pasitraukti išvis.

Ji - ne vienintelis Kęstučio Vaitukaičio ir „Elektrėnų žinių“ ryšys. Viešais duomenimis, laikraščio akcininkų – keturi, po lygiai pasidalinę akcijomis. Vienas jų, Aleksandras Klumbys, – mero patarėjas. Bet ir tai, pasak mero, nedaro jokios įtakos turiniui.

Bet akcininkai turi įtakos turiniui. Bent jau taip sako dabartinė „Elektrėnų žinių“ vadovė ir redaktorė Silvija Bielskienė. Ji patvirtino, kad nuomonę apie turinį išreiškia ir A. Klumbys.

„Taip, žinoma. Kurį turit omeny mero patarėją? Akcininką? Klumbį? Taip, išreiškia irgi. Irgi patenkintas. Tai akcininkai mane ir paskyrė direktore. Buvo susirinkimas, buvo parašytas protokolas ir paskyrė. Jie stebėjo ir turbūt pasitiki manimi, ne sustabdo veiklą, neparduoda, o nori, kad jis gyvuotų“, – sakė S. Bielskienė.

S. Bielskiene pasitiki ne tik akcininkai, bet ir meras. „Elektrėnų žinių“ vadovė yra ir savivaldybės darbuotoja, Semeliškių seniūnijos kultūrinių renginių organizatorė. Tai reiškia, kad ir atlyginimą gauna iš savivaldybės. O apie merą kalba tik gerai.

Beje, apie laikraščio redaktorę ir savo darbuotoją meras taip pat atsiliepia gerai. O kaip ji spėja darbą savivaldybėje derinti su vadovavimu laikraščiui? Pasak mero, laikraščiu rūpinasi tik po darbo.

R.I.T.A. žurnalistai su S. Bielskiene laikraščio redakcijoje susitiko ne po darbo ar savaitgalį, o darbo metu. Tuo metu, kai buvo leidžiamas laikraštis, o ne organizuojami renginiai. Tiesa, „Elektrėnų žinių“ vadovė su meru susijusi ir partiniais ryšiais. Bet ir tai jokios įtakos, pasak jų, turiniui nedaro.

„Nematau jokio įtakos konteksto, kai aš pradėjau, perėmiau laikraščio vadovavimą, aš nebe LLRS narė, sustabdžiau savo narystę, kad nebūtų jokių spekuliacijų. O šiaip aš nematau, nes įtakos, jeigu klausiate, kiek aš dirbu čia redaktore nuo 2016 m., jokios įtakos čia nebuvo“, – teigė S. Bielskienė.

Partijos duomenimis, Silvija Belskienė vis dar yra narė. „Elektrėnų žinioms“ rašo dar dvi partietės – Dalia Raslanienė ir Renata Kisnierienė. Abi ne tik laikraščio bendradarbės, bet ir tos pačios Vievio gimnazijos mokytojos. Mero klausiant, ar visa ši informacija nedaro prielaidų manyti, kad laikraščiui daroma partinė įtaką, jis atsako, kad toks klausimas jį provokuoja.

Pokalbio dieną meras partijos paskelbtas ir liberalų kandidatu į prezidentus. O vienas iš laikraščio steigėjų, monsinjoras Jonas Sabaliauskas, Elektrėnų Marijos – Kankinių Karalienės bažnyčios vadovas, atsisakė pakomentuoti savo liberalumo pažiūras, teigdamas, kad jo akcijų nuosavybė nėra Lietuvai aktualus klausimas.

Draugiškesniems – sotesnis kąsnis

Nelyginti čia dalykai su Druskininkais, kur savivaldybė arba skiria pinigus apie merą gražiau rašančiam laikraščiui per kokią nors savo įstaigą, arba tiesiog, pagal sutartį „už viešinimą“, bet palyginkim.

Elektrėnai turi dar vieną laikraštį „Elektrėnų kronika“. Jame, kitaip, negu pirmajame, savivaldybės darbuotojai nerašo. Dėl to šito laikraščio redakcija gali jausti šiokią tokią nelygią konkurenciją, bet užtat jo redaktorė sako nepamenanti, kada jai paskutinį kartą skambino pats meras. Galimas kandidatas į prezidentus.

„Nesame mes draugai, žinoma, kad nesame. (...) Labai retai, meras labai retai skambina, labai retai“, – sakė „Elektrėnų kronikos“ vadovė Julija Kirkilienė.

„Elektrėnų kronikos“ redaktorei liberalas meras K. Vaitukaitis beveik neskambina, tačiau po „Laisvės TV“ pokalbio su juo, politikas iš karto paskambino „Elektrėnų žinių“ redaktorei. Tai pačiai S. Bielskienei, kuri sako, kad meras – puikus.

„Jis paskambino ne apie tai, ką su juo kalbėjo, o pasakė, kad jūs išvažiavote, nes aš jūsų laukiau 10 valandą. Jis pasitikslino, ar aš jau vietoje. Nes buvo pusė dešimtos. Pasakiau taip: "aš jau vietoje, ačiū, kad pasakėte ir jūs įėjote tuo momentu". Bet pokalbis tęsėsi dar. Pokalbis...kiek tęsėsi? Jūs laiką nuėmėt? Tai daugiau mažiau, nes teko atsisėsti, nusirengti, galbūt patarė jums. Ne, ką jis galėjo man patarti? Ką kalbėti? Jis gi nežinojo apie ką kalbėsime“, – aiškino S. Bielskienė.

Elektrėnuose ryškėja netolygi žiniasklaidos konkurencija. Abiems laikraščiams savivaldybė kasmet išleidžia vienodai. Pasak mero, reklamą abiejuose laikraščiuose perka ir miesto partijos skyrius.

Draugiškesnėms „Elektrėnų žinioms“ šiais metais išleista kur kas daugiau. Partijos viešųjų pirkimų ataskaita rodo, kad nuo sausio laikraštis sulaukė daugiau kaip pusšešto šimto eurų užsakomiems straipsniams. Tuo metų „Elektrėnų kronika“ gavo beveik dešimt kartų mažiau.

„Elektrėnų žinioms“ taip pat padeda ir tai, kad redaktorė gauna atlyginimą iš savivaldybės. Bendraautoriai – taip pat savivaldybės arba jai priklausančių institucijų darbuotojai. Jau minėtos partietės mokytojos, savivaldybės švietimo skyriaus darbuotojas. O šiems laikraštis nemoka.

Pasak rajono mero, jokio spaudos prioretizavimo nėra. Visi tiesiog dirba savo darbą.