Kaip per spaudos konferenciją pasakojo Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentė Vilma Tūbutytė, S. Saikausko kūnas jau yra nugabentas į Biškeką, šiuo metu jau yra pradėti procesai repatriacijai.

„Tikimės sulaukti žinių, kada kūnas bus pargabentas“, – sakė V. Tūbutytė.

Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentė teigė, kad S. Saikauskas buvo labai aktyvus bendruomenės narys, dirbo su jaunimu. Jis dirbo IT sektoriuje, turėjo du vaikus.

Kaip pasakojo kartu kopęs alpinistas Kęstutis Skrupskelis, pats kelionės tikslas buvo sugalvotas S. Saikausko. Jo idėja buvo šimtmečio proga įkopti į sudėtingą ledo viršūnę.

Alpinistai planavo lipti vėliau - vasario 15 dieną, bet oras buvo palankus, todėl alpinistai lipimą pradėjo vasario 13 dieną.

Pats kopimas truko apie šešiolika valandų. Alpinistas prisiminė, kad užlipę jie jautėsi pavargę. Kaip pasakojo K. Skrupskelis, temo, prasidėjo leidimasis, kuris teoriškai turėjo būti mažiau sudėtingas.

Alpinistai iki vidurio maršruto leidosi sklandžiai, praėjo sudėtingiausią vietą - traversą. Apie antrą valandą nakties K. Skrupskelis buvo nusileidęs šiek tiek žemiau, ir tuo metu, kai įrenginėjo stotį kitam nusileidimui, išgirdo S. Saikausko klyksmą, ir jis pralėkė šalia.

„Tai buvo paskutinis kartas, kai jį mačiau", - sakė K. Skrupskelis.

Alpinistas negalėjo pasakyti, dėl ko tiksliai galėjo įvykti nelaimė. „Buvo tamsu, ir kas įvyko per tris-keturias sekundes, sunku pasakyti. Teoriškai galėjo būti įsisegimo į saugos įtaisą klaida, galėjo būti akmuo“, – sakė K. Skrupskelis.

DELFI primena, kad S. Saikauskas nuo uolos nukrito Ala Arčos nacionaliniame parke. Pirminiais duomenimis, į Laisvosios Korėjos viršūnę kopė du lietuviai – Saulius Saikauskas ir Kęstutis Skrupskelis. Kodėl įvyko nelaimė, nežinoma.

K. Skrupskelis susižalojo kojas, tačiau jam pavyko nusigauti iki artimiausios gyvenvietės ir pranešti apie nelaimę. Abu alpinistai – patyrę, toli gražu ne naujokai kalnuose.