Šią iniciatyvą pasirašė 37 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų bei valdančiųjų „valstiečių“ atstovas Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Pagal Seimo statutą, apkaltą inicijuoti gali ne mažiau kaip 36 Seimo nariai.

Apkaltos iniciatorius liberalas Vitalijus Gailius BNS sakė, kad parašai dar nebaigti rinkti, kai kurios frakcijos svarsto, ar paremti apkaltą.

Apkalta inicijuojama po to, kai opozicija liko nepatenkinta Seimo Antikorupcijos komisijos padaryto tyrimo dėl A. Skardžiaus interesų energetikoje išvadomis.

Projekte teigiama, kad Seimo narys A. Skardžius galbūt šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, „kai vykdydamas savo pareigas 2009 – 2017 metais veikė su juo susijusios įmonės „Baltic energy group“ naudai ir pritarė apsimestinio sandorio sudarymui su bendrove „Naujoji energija“ galbūt siekiant nuslėpti tikrąją jo asmeninių (šeiminių) pajamų kilmę ir sąsajas su vėjo energetika, pateikė savo kandidatūrą ir veikė nuolatiniame interesų konflikte Seimo Energetikos komisijoje ir Ekonomikos komitete (įskaitant ir 2016–2020 metų kadencijos darbą Seime) tokiu būdu šiurkščiai diskredituodamas ir kompromituodamas ne tik savo, kaip Seimo nario, bet ir Seimo autoritetą ir reputaciją“.

Surinkus reikiamus parašus, Seimas turi sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs apkaltos proceso pagrįstumą ir pateiks išvadą, ar yra pagrindas pradėti patį procesą. Seimui nubalsavus, kad toks pagrindas yra, kreipiamasi į Konstitucinį Teismą (KT), ar Seimo narys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją. KT konstatavus, kad tokie pažeidimai buvo padaryti, visas parlamentas balsuoja dėl mandato panaikinimo.

Seimo narys mandato netenka, jeigu už jo panaikinimą balsuoja ne mažiau kaip 85 Seimo nariai iš 141.

Seimo Antikorupcijos komisija pernai yra pripažinusi, kad A. Skardžius turėjo interesų atsinaujinančių išteklių energetikoje ir galbūt pažeidė viešuosius ir privačius interesus.

Po šių Antikorupcijos komisijos išvadų A. Skardžius pareiškė pasitraukiantis iš Energetikos komisijos.

Seimas A. Skardžių atšaukė ir iš Ekonomikos komiteto ir, nors opozicija tam priešinosi, paskyrė dirbti Aplinkos apsaugos komitete, kur taip pat svarstomi su atsinaujinančia energetika susiję įstatymai.

Pasak Antikorupcijos komisijos, A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle, o Specialiųjų tyrimų tarnyba komisijai yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų.

Pats A. Skardžius mano, kad tai yra „desperatiškas teisiamos partijos – Liberalų sąjūdžio žingsnis nukreipti nuo savęs dėmesį“.

„Pirmiausia tų parašų yra labai nedaug, jie surinkti, kad būtų sudaryta komisija. Manau, kad Seimas priims sprendimą. Mano nuomone, tai yra desperatiškas teisiamos partijos – Liberalų sąjūdžio žingsnis nukreipti nuo savęs dėmesį, tai yra tiesiog politikos dugnas“, – ketvirtadienį Eltai sakė A. Skardžius, komentuodamas opozicijos jam inicijuojamą apkaltą.