„Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra proeuropietiška politinė jėga, taip pat kaip ir Vokietijos Krikščionių demokratų sąjunga (CDU), priklausanti Europos liaudies partijos (EPP) šeimai, palaikanti gilesnę Europos Sąjungos integracijos kryptį. Tai esame ne kartą fiksavę Tėvynės sąjungos ir Lietuvos krikščionių demokratų susijungimo deklaracijoje, tai akcentavome rinkimų programoje, dar kartą pabrėžėme ir paskutinėje partijos Taryboje.

Tai yra mūsų principinė vertybinė ir moralinė pozicija, kurios laikomės ir keisti neketiname. Todėl su mūsų partija siejamų politikų kvietimas į Lietuvą atvykti radikalios, antieuropietiškos, prorusiškos partijos „Alternatyva Vokietijai“ politikams yra visiškai prasilenkiantis su partijos vertybine pozicija ir politine linija. Aš suprantu, kad kartais artėjant rinkimams politikus gali „užnešti ant posūkio“. Tačiau tokiais svarbiais klausimais, kaip eurointegracija ar nebendradarbiavimas su antieuropietiškomis partijomis Europoje, skirtingų linijų nei oficialioji negali būti“, – antradienį išplatintame pranešime teigia G. Landsbergis.

G. Landsbergis ragina L. Kasčiūną ir kitus šio susitikimo organizatorius kuo skubiau nutraukti visus ryšius su „Alternatyva Vokietijai“ politikais, nedalyvauti jokiuose oficialiuose ar neoficialiuose susitikimuose.

Tuo metu L. Kasčiūnas sako jokių partnerystės ryšių su šia organizacija neplėtojantis ir net neturintis tokių minčių.

„Šis kvietimas nebuvo iki galo apgalvotas žingsnis. Tokį sprendimą padiktavo mano politologiniai interesai. AfD yra reiškinys Vokietijos vidaus politikoje. Tiesiog įdomu analizuoti jų perspektyvas. Be to, neabejotinai būčiau iškėlęs klausimą dėl jų požiūrio į Rusiją, Krymo okupaciją, slenkančią Ukrainos aneksiją. Būčiau akcentavęs, kad santykiai su Rusija negali būti plėtojami kaimyninių valstybių savarankiškumo sąskaita. Jokių partnerystės ryšių su šia organizacija neplėtoju ir net minčių tokių nėra. TS-LKD yra Europos liaudies partijos narė. Ir tuo viskas pasakyta“, – DELFI pateiktame komentare sako L. Kasčiūnas.