Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) Seime atstovajančio A. Navicko laiške keliamas klausimas: ar bankai žengia į politiką?

Politikas rašo nenorintis, kad jo laiškas būtų suvoktas kaip kaltinimas ar eilinė politinė salvė, tačiau sako laukiantis, kad „Swedbank“ vadovės sąžiningi atsakymai į klausimus, kurie kilo ne tik šiam politikui, bet, jo teigimu, ir kitiems Lietuvos žmonėms, „paneigs, kad prasidėjo Lietuvoje veikiančių bankų politinės kovos laikotarpis“.

„Praėjusią savaitę visuomenėje platų atgarsį sukėlė mano kolegos Seimo nario Žygimanto Pavilionio laiškas SEB akcininkams dėl šio banko ekonomisto ir analitiko Gitano Nausėdos viešos veiklos. Prisipažįstu, kolegos sprendimas mane nustebino ir pasirodė nei politiškai išmintingas, nei pagrįstas tvirtais argumentais.

Na, o kai Delfi.lt portale buvo pateikta informacija, kad, rašydamas šį laišką, Seimo narys konsultavosi su bendrovės „VIP viešosios informacijos partneriai“ akcininku Dariumi Gudeliu, pirminę nuostabą pakeitė susirūpinimą ir abejonės, paskatinusios kreiptis į jus“, – atvirame laiške D. Grigienei skelbia A. Navickas.

Konservatorius laiške „Swedbank“ taip pat skelbia iki šiol viešumoje nebuvusią informaciją, esą viešųjų ryšių ekspertas D. Gudelis konsultuoja ne tik Ž. Pavilionį, „bet ir premjerą Saulių Skvernelį“, taip pat banką Swedbank“.

„Ar tai reiškia, kad į SEB akcininkus šiuo atveju kreipėsi iš tiesų vienas iš valstybės vadovų, ketinantis kelti kandidatūrą prezidento rinkimuose ir norintis iš kelio pašalinti potencialiai stipresnį pretendentą, o gal mes stebime bankų politinės kovos pradžią?“, – viešai teiraujasi A. Navickas.

Konservatoriaus klausimai „Swedbank“ vadovei

„Esu įsitikinęs, kad šioje situacijoje labai svarbu, jog Jūs aiškiai viešai atsakytumėte į keletą klausimų, neleisdama kauptis abejonių debesims“, – laiške rašo A. Navickas.

Banko „Swedbank“ vadovei jis teikia tokius klausimus:

1. Ar Dariaus Gudelio bendrovė „VIP viešosios informacijos partneriai“ teikia Jūsų vadovaujamai įmonei konsultacijas ar kitas paslaugas viešųjų ryšių ar reklamos srityse, kaip teigiama delfi.lt publikacijoje?

2. Jei Swedbankas yra susijęs su D. Gudeliu, ar Jums priimtina tai, kad šis asmuo konsultuoja politines iniciatyvas, susijusias su didžiausio Jūsų konkurento Lietuvoje veikla? Pripažinkime, kad tokios iniciatyvos atrodo, kaip politikos pasitelkimas versle.

3. Ar nemanote, kad šiuo atveju kyla pavojus viešai deklaruojamiems Swedbanko veiklos standartams ir vertybėms?

4. Ar yra tiesos informacijoje, kad Jūsų bendrovės darbuotojai yra aptarinėję su Dariumi Gudeliu ar jo įmonės „VIP viešosios informacijos partneriai“ darbuotojais SEB banko ekonomisto Gitano Nausėdos asmenį, jo viešąją veiklą bei atitinkamai galimus veiksmus, nukreiptus į jį?

5. Ar Jūs asmeniškai ar Swedbanko atstovai, esate Lietuvos bankų asociacijoje kėlusi klausimą dėl Gitano Nausėdos viešosios veiklos arba raginusi riboti Lietuvos bankų atstovų viešąją veiklą?

6. Ar nemanote, kad, jei ir toliau tęsite bendradarbiavimą su „VIP viešosios informacijos partneriais“, o jie ir toliau konsultuos premjerą Saulių Skvernelį, kaip vieną iš kandidatų į prezidentus, tai galėtų būti traktuojama kaip Jūsų atstovaujamo banko paramos vienam iš politikų išraiška, kuri galėtų pakenkti bendram bankų sektoriaus įvaizdžiui?

„Esu įsitikinęs, kad dabartinėje situacijoje labai svarbu puoselėti civilizuotą, argumentuotą diskusiją apie Lietuvoje veikiančių bankų vaidmenį valstybės gyvenime. Neabejoju, kad Jūsų vieši atsakymai, labai prisidės prie tokios diskusijos ir tikiu, kad jie nebus šabloniški, formalūs, bet nuoširdžiai siekiantys išsklaidyti abejones ir stiprinti Jūsų atstovaujamo banko reputaciją“, – laiške nurodo A. Navickas.

Kalbėjosi, bet nesikonsultavo

DELFI primena, kad praėjusią savaitę TS-LKD atstovas parlamentaras Ž. Pavilionis, kuris anksčiau buvo įvardijamas kaip vienas iš galimų konservatorių kandidatų 2019 metų prezidento rinkimuose, kreipėsi į SEB banko akcininkus, teigdamas, kad jam nerimą kelia „dviprasmiška ir pavojinga situacija, kuomet vienas žinomiausių šalies ekonomistų vienu metu atstovauja SEB bankui ir yra įvardinamas kaip vienas iš potencialių kandidatų į Lietuvos prezidentus“.

Banko vadovams jis kėlė klausimus „dėl SEB banko Lietuvoje prezidento patarėjo Gitano Nausėdos statuso“.

„Bankinis ir finansų sektorius yra strateginė sritis valstybės gyvenime, kuri dėl savo jautrumo turi būti kuo toliau nuo politikos, ypač rinkiminiais periodais. Deja, buvo ne vienas atvejis Lietuvoje, kuomet bankai savo noru ar dėl aplinkybių buvo įtraukiami į politinius žaidimus ir tai turėdavo liūdnų padarinių ne tik jiems, bet ir valstybei. Nors TS-LKD nėra įvardinusi oficialaus kandidato į prezidentus, tačiau mano asmenine nuomone dėl galimo kandidato G. Nausėdos klostosi būtent tokia padėtis, todėl mano pareiga yra perspėti SEB akcininkus ir pareikalauti iš jų maksimalaus skaidrumo ir atvirumo prieš Lietuvos piliečius dėl jų darbuotojo“, – kreipimosi motyvus aiškino Ž. Pavilionis.

TS-LKD atstovai šį politiko laišką pavadino jo asmeninės nuomonės pareiškimu.

Vėliau Ž. Pavilionis viešai pripažino, kad dėl šio laiško tarėsi su daugybe žmonių, tarp jų ir su viešųjų ryšių ekspertu D. Gudeliu. Šis DELFI patvirtino kalbėjęsis su politiku neformaliai, tačiau teigė, jog neinspiravo Ž. Pavilionio kelti klausimo, ar G. Nausėda gali tęsti karjerą SEB banke, jei yra sumanęs kandidatuoti prezidento rinkimuose.

„Apie bankus mes mažiausiai kalbėjome. Nes čia turbūt visiškai netinkamas kontekstas. Manau, kad tas bankas yra ne pagrindinė priežastis, o tik antrinė ar tretinė, silpna vieta, kuria galima pasinaudoti, bet tikrai ne į bankus čia taikyta. Manau, kad taikyta į pirminius konservatorių rinkimus, siekiant užsiauginti potencialą tapti TS-LKD nominantu“, – kalbėjo D. Gudelis.

Viešųjų ryšių ekspertas tvirtino, kad šis kontekstas neturi jokių sąsajų su tuo, kad jo jo atstovaujama įmonė „VIP viešosios informacijos partneriai“ bendradarbiauja su banku „Swedbank“. „Tai absoliutus absurdas. Apie tai net nenorėčiau kalbėti, nes tai absoliutus šmeižtas ir nevykęs pokštas, kuris gali padaryti žalą verslui“, – sakė D. Gudelis.

Šioje istorijoje minėtas G. Nausėda, DELFI komentuodamas Ž. Pavilionio kreipimąsi, svarstė, kad „galbūt kai kurie žmonės yra labai įsitempę ir kažko labai nori, bet jei iš tikrųjų taip yra ir jie kažko labai nori, jie turėtų sutelkti visą savo dėmesį į tą žinutę, kurią nori transliuoti visuomenei, o ne į kitus žmones“.

Jis kalbėjo dar nepaskelbęs sprendimo, ar dalyvaus prezidento rinkimuose. „Esu ne kartą sakęs, kad ateis momentas, aš apsispręsiu. Jeigu tikrai apsispręsčiau dalyvauti politikoje, rinkimuose, tą pačią dieną paskelbčiau ir tai, kada baigiasi mano karjera banke“, – sakė jis.