„Mes niekada nesame konfrontavę su niekuo. Mūsų kolegos turi savo nuomonę. Turbūt, konfrontacijos esmė yra dar senesnė, kad 1991 m. sausio 13–ąją mes buvome truputį skirtingose barikadų pusėse (negu prezidentė Dalia Grybauskaitė – DELFI). Ir aš manau, kad tai yra šaknis“, – sakė Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

Signatarų klubo vadovė apgailestavo, kad prezidente tapus D. Grybauskaitei pasikeitė diplomatinio etiketo tradicijos – nebeliko tradicinių diplomatinių renginių Vasario 16–ąją ir Liepos 6–ąją, kurie buvo įprasti Valdo Adamkaus ir Algirdo Brazausko kadencijų metu.

„Neva lėšų nėra. Aš jums galiu patarti, kaip puikų vakarą padaryti (…) su 25 mūsų žolelių arbatomis, 16 duonos rūšių ir 17 rūšių medaus, 25 rūšimis sūrio, visi bus labai patenkinti, pinigų kainuos labai nedaug, bet bus mūsų tradicinis dalykas“, – sakė B. Valionytė.

Ji pripažino, kad signatarai pirmadienį sulaukė Prezidentės kvietimo į vėliavos pakėlimą Daukanto aikštėje. Tačiau tai – ir viskas. Pasak jos, bent jau į koncertą Operos ir baleto teatre signatarus galėjo pakviesti. Tiesa, į šį renginį visi svečiai pirko bilietus. Tai pripažino daręs ir Seimo pirmininkas.

Kritikavo programą

Signatarų klubo prezidentė kritikavo šimtmečio programą, esą joje yra visi tradiciniai kiekvienais metais Vasario 16–ąją vykstantys renginiai, ir jokio specialaus renginio tai progai.

„Aš užduodu klausimą, ką tie vaikai, kurie vaikščios po Vasario 16–osios šventę, kurie sėdės tėveliams ant pečių, eis įsikibę už rankos, galbūt bus pirmokai, ir kai jų paklaus po 30–40 metų, o kaip tu prisimeni, kai šventė atkūrimo šimtmetį Lietuvos valstybė, ką tu prisimeni, juk tau buvo šešeri–septyneri metai? Tas vaikas, jaučiu, neturės ką pasakyti“, – spėjo B. Valionytė.

Pasak jos, šventės programa paremta tik emocijų kūrimu, tačiau programoje nėra kažko, kas paliktų išliekamąją vertę.

„Pasakymas – „švęskime savo širdyje“ yra labai geras, be šitos emocijos apskritai jokia šventė neįmanoma, bet ką iš to vaikas atsimins? Kad jis daug tokių švenčių turėjo namie. Šimtmečio jis, deja, neprisimins“, – sakė B. Valionytė.

Kvies tik Seimo pirmininką

Kvietimų į oficialius renginius pasigedę signatarai patys susiorganizavo savo šventinį renginį, kuris vyks Vasario 16–ąją Signatarų namuose. Į šį renginį žada atvykti Latvijos, Estijos, Ukrainos Aukščiausiųjų Tarybų 1990 metų rinkimų delegacijos, į jį pakviesti pirmosios Vyriausybės nariai, Vasario 16–osios signatarų giminės.

O iš aukščiausių dabartinių valstybės vadovų Signatarų klubo prezidentė užtikrintai pažadėjo pakviesti tik Seimo pirmininką. Vasario 16–osios išvakarėse bus rengiamas iškilmingas šios datos minėjimo renginys Seime. Seimas apskritai buvo vienintelė institucija, kuriai B. Valionytė neturėjo priekaištų.

Pasak jos, pas ministrus, taip, kaip numato įstatymas, signatarai be eilių nepatenka, o Vilniaus miesto meras iš viso jos nepriima.

„Mes kartėlio nejaučiame, mes žinome paprastą dalyką – tai, kas šiandien yra labai reikšminga, po 10–15 metų yra smulkmena. Istorijoje išlieka tie taškai, kurie yra esminiai, kertiniai ir pagrindiniai, o mes esame tie žmonės“, – sakė B. Valionytė.

Seimo pirmininkas šimtmečio programos nekritikavo

Seimo pirmininkas teigė kvietimo į signatarų renginį Vasario 16–ąją nesulaukęs, tad negali pasakyti, ar galės dalyvauti. Parlamento vadovas tik paaiškino, kad jo darbotvarkė sudarinėjama maždaug dviejų savaičių laikotarpiui, tad į ją ką nors įterpti papildomai – sudėtinga.

Jis taip pat nesutiko, kad šimtmečio renginių programa nepaliks nieko atminčiai.

„Vieniems kažkas liks atmintyje, kitiems – ne, atmintis labai skirtingai reaguoja į renginius, kurie yra. Man atrodo, kad tie renginiai yra ir įspūdingi, ir reikalingi. Mes Seime darome labai rimtą akcentą su deklaracijos pasirašymu. Manau, kad tai išliks labai gilioje atmintyje ir istorijoje“, – sakė V. Pranckietis.

Privilegijų atskiroms grupėms nenumatė

Komentuodamas signatarų pareiškimus, kuriais tarsi atkreipiamas dėmesys į tai, kad jiems Vasario 16 dieną nėra rodomas tinkamas dėmesys, Lietuvos Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė teigė, jog būsimoje šventėje privilegijų atskiroms grupėms nėra.

„Jokių kviestinių balių išskirtiniams ir privilegijuotiems asmenims nėra jau aštunti metai organizuojama. Nebus ir šiemet. Vasario 16-oji yra skirta visiems Lietuvos žmonėms ir sudaroma galimybė į visus atvirus renginius patekti visiems norintiems švęsti. Tai yra visų mūsų šventė. Prezidentūra organizuoja iškilmingą vėliavų pakėlimo ceremoniją Daukanto aikštėje 12 valandą, ten maloniai kviečia absoliučiai visus Lietuvos žmones, kas gali, atvykti, kas negali - stebėti per tiesiogines transliacijas. Tarp jų yra pakviesti ir gerbiami signatarai, kaip ir kitos įvairios institucijos, įvairių organizacijų atstovai“, - M. Lingę citavo ELTA.

Kitus renginius, anot Prezidentės patarėjo, organizuoja įvairiausios organizacijos ir institucijos. Organizuojamame koncerte, teigė M. Lingė, Prezidentė dalyvaus kaip ir visi svečiai. „Už bilietą sumokėta, kaip ir ankstesniais metais“, - pabrėžė šalies vadovės patarėjas.

Signatarų klubo prezidentės Birutės Valionytės antradienį Seime išsakyto komentaro, kad nesutarimai su Prezidentūra yra seni ir kad nepriklausomybės pradžioje Prezidentūra stovėjo kitoje barikadų pusėje, M. Lingė nekomentavo, tik pabrėžė, kad renginiuose jokioms kitoms išskirtinėms grupėms nėra sudaromos išskirtinės, privilegijuotos sąlygos. „Atvirkščiai, mes akcentuojame atvirumą ir galimybę patekti visiems“, - pabrėžė M. Lingė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1960)