Maža to, R. Sistrunk pasakoja patyrusi spaudimą J. Vaitkui atiduoti savo nekaltybę.

„Kai paskaičiau kitų merginų liudijimus, jie mane labai supykdė“, – DELFI kalbėjo JAV gyvenanti R. Sistrunk, iki vestuvių turėjusi Miklušytės pavardę.

Pastaraisiais metais moteris nelabai seka Lietuvos naujienas. Straipsnius apie J. Vaitkų jai parodė buvęs draugas, kuriam ši buvo papasakojusi savo istoriją. Kitų merginų liudijimai apie J. Vaitkų moters nenustebino – jai tik pasidarė gaila, kad apie tai pati nekalbėjo anksčiau.

„Draugas man atsiuntė straipsnius ir paragino atsiliepti. J. Vaitkus labai supykdė, nes merginų net neatsiprašo, netgi smerkia. Amerikoje panašiais atvejais bent jau atsiprašo, jei jis būtų atsiprašęs, mano istorijos niekas nebūtų sužinojęs“, – kalbėjo R. Sistrunk.

Ji pasidalijo prieš 14 metų nutikusia istorija.

Tuo metu Ritai buvo 18 metų. Neįstojusi į aktorinį Klaipėdos universitete, ji įstojo į Vilniaus kolegiją studijuoti džiazo. Dainuoti mokiusi mokytoja buvo ir aktorė, kuri dirbo su J. Vaitkumi. Kartą minėta dėstytoja pakviesta su lietuvių aktorių trupe, kuriai vadovavo J. Vaitkus, vykti į Japoniją statyti spektaklio.

Rita Sistrunk

„Mano sesuo gyveno Japonijoje, pasakiau tai savo dėstytojai ir ji paklausė, ar norėčiau skristi kartu. Ji paprašė džiazo skyriaus vadovo, jis mane išleido ir išskridome. Buvo vasaris – studijavau jau pusmetį. Ilga kelionė – lėktuve visi gėrė vyną, man buvo tik 18 metų, ir aš vyną gėriau.

Aš sėdėjau su savo mokytoja, J. Vaitkus stovėjo už mūsų. Buvau išgėrusi, naivi 18-metė, o J. Vaitkus klausinėjo, ar aš skaisti, ar noriu būti aktore. Mano mokytoja vis kaišiojo ranką tarp sėdynių, aš nesupratau, kas vyksta, ji ir man paliepė užmerkti akis ir įkišti ranką tarp sėdynių. Aš įkišau, o ten buvo pono Vaitkaus organas“, – tvirtina R. Sistrunk.

Mergina pasakoja pakikenusi ir ranką iškart atitraukusi, tačiau mokytoja, jos tvirtinimu, tęsė savo „darbą“.

Siūlė prarasti nekaltybę

„Atskridus į Japoniją, po kelių dienų mokytoja pasakė: J. Vaitkus spaudžia, kad aš su juo prarasčiau nekaltybę, esą jai bus labai sunku su J. Vaitkumi dirbti, jeigu taip neatsitiks. Ji man siūlėsi dalyvauti procese, žadėjo, kad bus nuostabu, kad daug geriau nekaltybę prarasti su patyrusiu žmogum. Sakė, kad J. Vaitkus žilas, bet nereikia žiūrėti į jo žilus plaukus, jis oho kaip gali. Taip man sakė mokytoja“, – šiandien negali patikėti R. Sistrunk.

Pašnekovė sako jautusi spaudimą, jai tuomet netgi buvo gaila mokytos, kuri gali sulaukti problemų. R. Sistrunk sakė šia tema su mokytoja daug kalbėjusi, vaikščiojusi į repeticijas, kuriose J. Vaitkus jos klausinėjo apie plaukus intymiose zonose.

„Dar po dviejų dienų su mokytoja turėjau dainavimo pamoką, ji pasakojo, kad J. Vaitkus buvo atėjęs į jos kambarį, labai spaudė, kad ji nemoka vaidinti – jis tebenorėjo, kad būčiau pakviesta į nekaltybės praradimą. Ir dėstytoja sakė paskui turėjusi J. Vaitkų „nuraminti pati žinai kaip“, – kalbėjo R. Sistrunk.

Laimė, netrukus Japoniją atskrido J. Vaitkaus žmona ir įkalbinėjimai baigėsi.

R. Sistrunk liudijimu, J. Vaitkus norėjo, kad ši su juo Lietuvoje susisiektų. „Aš labai norėjau būti aktore, bet su juo nesusisiekiau – aš išsigandau. Manau, čia tęsiasi grandinė – mano mokytoja buvo mokoma
Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kuris kartais ateidavo ir į mūsų skyrių rodyti kvėpavimo pratimų. Kiek žinau, jis mano mokytoją mokė nuo 16 metų ir ji yra sužlugdyta šių nesąmonių“, – paaiškinti beprecedentį mokytojos elgesį bando R. Sistrunk.

Nusprendė emigruoti

JAV gyvenanti lietuvė papasakojo apie susidūrimą su minėtu džiazo specialistu. Kartą Ritą ir kitą studentę minėtas pedagogas pakvietė namus pamokyti kvėpavimo.

Mokymų metu jis leido įrašus su šūksniais, skambančiais pornografiniuose filmuose, kvietė atsisegti kvėpuoti trukdančius kelnių užtrauktukus. Merginoms nuo kvėpavimo pratimų apsvaigus, dėstytojas pradėjo kalbėti apie „dainavimą iš klitoriaus“ ir bandė kartu buvusiai studentei masažuoti klitorių, užkišęs ranką už kelnių rodė, iš kur pats kvėpuoja.

R. Sistrunk teigimu, būnant 18-os atrodė, kad taip turi būti. Juoba tokį pavyzdį rodė mokytoja – atrodė, kad tik tokiais keliais įmanoma ko nors pasiekti.

„Galiausiai mečiau studijas ir išvykau iš Lietuvos, galvojau, kad čia nieko nepasieksiu. Aš išsigandau, man buvo bjauru, bet niekam negalėjau papasakoti, visiems sakydavau, kokie jie puikūs specialistai. O viduje taip virė, kad nebesugebėjau susitvarkyti. Vyravo liūdesys ir nusivylimas, į Lietuvą negalėjau žiūrėti“, – apie sprendimą emigruoti kalbėjo R. Sistrunk.

Išvykusi ji gyveno Nyderlanduose, Italijoje, galiausiai atvyko į JAV. Praėjusią vasarą Niujorke ji baigė aktorystės studijas. Rita prisipažino ilgai nestudijavusi aktorystės – manė, visur tas pats. Tačiau įstojo į William Esper Studio aktorystės mokyklą, liko patenkinta studijomis bei tuo, kad čia mokoma pastovėti už save.

„Lyginant su kitomis moterimis, mano istorija yra maža, manau, J. Vaitkus turi atsiprašyti kitų moterų, kurios buvo spaudžiamos ir bijojo dėl savo karjeros. Aš išvažiavau ir viskas. Tai turi būti pamoka, kad nesikartotų“, – kalbėjo R. Sistrunk. Ji pastebėjo, kad Lietuvoje niekas nemokė pastovėti už save.

J. Vaitkus iki šiol ginasi ir kaltina Rusiją

DELFI primena, kad pirmoji J. Vaitkų seksualiniu priekabiavimu apkaltino scenografė Simona Biekšaitė. Praėjusį antradienį apie patirtą seksualinių priekabiavimą prabilo buvusi J. Vaitkaus asistentė Judita Juknelė.

Ketvirtadienį savo istoriją DELFI papasakojo buvusi J. Vaitkaus studentė, aktorė Eglė Lekstutytė. Ji pasakojo, kaip prieš 10 metų pakviesta į režisieriaus namus pasikalbėti, sulaukė klausimų apie nekaltybę, buvo paprašyta jį sugundyti, galiausiai J. Vaitkus jai liepė užsimerkti ir duoti delną, į kurį įbruko savo lytinį organą.

Apie J. Vaitkaus namuose patirtą seksualinį priekabiavimą anonimiškai papasakojo kita buvusi J. Vaitkaus studentė, kurios asmenybė DELFI žinoma.

Tuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) dėstytojas, režisierius, Lietuvos rusų dramos teatro vadovas J. Vaitkus antradienį išplatintame pareiškime aiškina patiriantis tendencingą šmeižto kompaniją prieš jį ir jo vadovaujamą teatrą.

Jo tvirtinimu, šią kampaniją sistemingai vykdo nedraugiškų Lietuvai jėgų kontroliuojami propagandiniai portalai per savo viešojo informavimo priemones (internetinius portalus „sputnik.lt", „baltnews.lt“, televiziją „Pervyj. Baltijskij kanal“, kt.).

„O dėl viešuose tinkluose minimos seksualinio priekabiavimo kampanijos, nukreiptos asmeniškai prieš mane, tik charakterizuoja pačius tos kampanijos organizatorius ir nieko daugiau. Su jos turiniu nei aš, nei mūsų teatras neturi nieko bendra. Paskelbtame Kultūros ministerijos konkurse į Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas dalyvausiu“, – rašoma laiške.

J. Vaitkus taip pat pabrėžė pasiliekantis sau teisę kreiptis į teismą dėl garbės įžeidimo.

LMTA rektorato sprendimu, kol bus atliekamas ikiteisminis tyrimas, J. Vaitkus nušalintas nuo darbo su studentais.