R.I.T.A. skelbia jau trečią serialo analizės dalį. Žurnalistė Rita Miliūtė ironizuoja, kad jei jau VRK sako, kad jis neagitacinis, tebūnie jis edukacinis. Nes iš šito serialo vaikai gali pasimokyti, kaip gražiai elgtis, o suagusieji sužinoti, kas būna, jei nesutinki atiduoti savo žemės.

„Mane iš visų pusių apsupo žmonės, ir norėjo persinuomoti žemes, atsisakiau išnuomoti. Matyt, dėlto jie mane ir įviliojo į tas pinkles. Dėl to aš ir atsidūriau tame gaisre“, – klausytojams seriale pasakojo ant ligos patalo gulintis vyras.

Kitame serialo epizode vyras, pasigavęs vaikiną, graso jam metaliniu vamzdžiu rankose ir bando nubaidyti nuo namų.

„Nori dantukus pasiskaičiuoti? Pamatysiu tave aplink namus besisukiojantį, kiaušiukus paimsiu ir ant akinių užtempsiu, supratai?“, – grasė serialo veikėjas.

Pamąstymai – apie vyro ir moters misiją

O R. Karbauskis viename iš renginių džiaugėsi, kad „Naisių vasarą“ žiūri labai daug vaikų. „Dėl to mes nesikeikiame, nežudome nieko. Mes stengiamės duoti teigiamą impulsą, kad vaikai, matydami Pijų, lipantį ant traktoriaus – gal kuris berniukas pagalvos, „aš irgi norėčiau taip į traktorių lipti“. Galbūt, tikiuosi, mergaitės kažką pamatys“, – kalbėjo jis.

Seriale išties yra epizodas ir su pasvarstymais apie moters misiją.

„Išvis manau, kad moteris privalo gimdyti vaikus. Va čia yra tikrasis pašaukimas, o ne karjera, pinigai. Visų pinigų juk neuždirbsi“, – pokalbyje su drauge samprotauja serialo veikėja.

Seriale, kurio nė viena serija nepateko į ekraną, kol to neleido dabartinis Kultūros komiteto pirmininkas, yra šiek tiek daugiau pasakojama apie gerus dalykus, tokius, kaip trąšos, laikraštis ar sėkla. Kad būtų aišku, ką pirkti ir ką skaityti.

„Dabar kaip tik dirbame prie projekto, kaip naminukę padaryti tautos paveldu. Jei pavyks, Jūs būsite pirmu numeriu įtraukti į sąrašus, išspausdins laikraštis ir nuotrauką įdės“, – kaimo moteriai pasakoja kostiumuotas vyras.

Kitame epizode – du vyrai neša maišais sėklas. Vienas klausia, ar jos sudygs, kitas patikina – kad tikrai taip, bendrovė specialiai jas iš „Agrokoncerno“ perka.

Atskiro dėmesio verta žemės ūkio technika, kai serialo herojus ją perka tikroje kompanijoje, čia atsitiktinai sutampa arklio jėgos, bazinė komplektacija, kaina su garantija ir net avanso dydis.

„Siūlyčiau apžiūrėti šitą traktorių, tai yra 110 arklių modelis, garantija – treji metai bei 2000 motovalandų“, – aiškina konsultantas, aprodydamas Pijui traktorių.

Pijus dar pridūrė girdėjęs privalumą, kad „servisai visoje Lietuvoje“.

„Taip, servisas važinėja po visą Lietuvą ir, be abejo, centre. Galima išsikviesti kaip jums patogiau“, – paaiškina konsultantas paaiškinęs, kad ir atsiskaityti pirkėjas gali, kaip jam patogiau, ir grynais, ir pavedimu.

Konsultantas paaiškino, kad traktoriaus kaina – 170 tūkst. litų – su trijų metų garantija bei 2000 motovalandų. Atsiskaitoma – sumokant 25 proc. avansą.

Pijus prisigėrė

Dabar tema – „Kaip tai paaiškinti vaikams“. Ir čia yra bomba. Serialo lyrinis herojus geria. Tiesa, dar ne kavą, nes po jos jam reikia angliuko, bet tiesiog geria. Ir dar tiek, kad ryte pabunda šiaudų kūgyje, nes geria į žmonių sveikatą.

„Vyrai, man kilo noras pasakyti tostą: už laimingas žmonas“, – kalba vienas iš už stalo sėdinčių vyrų. Visi pakelia taureles ir Pijų paragina. Ir jis neatsisakė. Galiausiai viskas baigėsi taip, kad Pijus pabudo tik su trumpikėmis šiauduose.

Dabar tai visi pamatė, kad Naisių vasara neturi nieko bendro su Naisių R. Karbauskiu. Tuo metu Naisių serialo viešojo maitinimo įstaigos atsitiktinai sutampa su tikrųjų Naisių viešojo maitinimo įstaigomis, ir jos yra arbatinės.

Pijus gina idėją, kad jose neturi būti prekiaujama alkoholiu.

„Klausykit, tai – visiškai betikslis pokalbis, jeigu bendruomenė nusprendė, kad tai turi būti arbatinė, kur jie gali ateiti su vaikais, paragauti įvairiausių skanėstų, vyresni – galbūt, tos pačios japoniškos arbatos nematytos atsigerti, taip turi ir pasilikti. Taip, kad greitai surenkat visus alkoholio meniu, gėrimus grąžinate tiekėjams ir baigiame šitą kalbą. Jeigu ne, aš manau, būsiu priverstas bendruomenei teikti klausimą dėl naujų kavinės vadovų“, – kavinės vadovams aiškino Pijus.

Paralelės su G. Kildišienės istorija

Visiškai atsitiktinai seriale sutampa bendrovės automobilių moteriai linija.

„Tai – kaip dėl automobilio, duosi?“, – klausia moteris Pijaus. Šis atsako, kad negali būti ir kalbos, žinoma, duosiąs. „Bendrovė, rakteliai, štai stovi mašina, pasiimk ir važiuok“, – sakė jai Pijus.

Atsitiktinių sutapimų seriale ir gyvenime grandinę tęsia veterinarijos tema. Kas sukėlė studijų kainas? Katės ir šunys.

„Oho, veterinarijos studijos – pačios brangiausios Sveikatos mokslų universitete. Tai čia – tie šuniukų, kačiukų gydytojai sukėlė kainas. Taigi, pinigai daro savo. O mes dar stebimės, kodėl pas mus niekas į ūkį nenori ateiti dirbti“, – sėdėdamas prie kompiuterio mąstė Pijus.

R. Karbauskis realiame gyvenime yra stebėjęsis, kad štai Veterinarijos akademija yra viskuo patenkinta – pilną kursą surenkanti, o ūkyje niekas nenori dirbti.

„Ateini klausdamas: vaikai, jaunuoliai, būsimi veterinarai, norite dirbti žemės ūkyje? Nei vienas. Visi kates ir šunis ruošiasi gydyti“, – kalbėjo politikas.

Dėl gerų veterinarų nebuvimo, matyt, seriale veikia ir patikimesni gyvulių gydymo būdai. Ar taip gydo žemaitukus Naisiuose ir gyvenime R.I.T.A. netyrė, bet niekad ne vėlu, jeigu po šitos analizės spuogas ant liežuvio neišaugs, ironizavo R. Miliūtė.

„Bet aš gi sakau, vakar jis buvo kuo puikiausios formos, viskas buvo gerai. Gal maistas kartais blogas buvo? Tiesiog, gydykit“, – sunerimęs ragino Pijus.

Veterinaras sako negalįs padėti, nes tai ne jo sritis. „Nužiūrėjimai – ne mano sritis. Nužiūrėtas žirgas“, – rimtu veidu aiškino serialo herojus – veterinaras.

Šią sceną sekė – kita, mistinė, kurioje moteris kalba užkalbėjimą, kažkieno ranka gniaužo vilnonių siūlų kamuoliuką.

„Tegu tau Dievas padeda, ir duoda stiprybę priešus nugalėti arba visai jų nesutikti. Tegu pikto linkintiems kojas ir rankas sutraukia arba razumą atima“, – skaito moteris.

Naisių kaimas seriale, kaip Naisių kaimas Šiaulių rajone, gyvena tokiame lyg pagonybės, lyg krikščionybės, arba iš abiejų sumaišytame rūke. Bet jei galvojate, kad jau matėte užtektinai, ne, jūs dar nematėte, sakė R. Miliūtė.

R.I.T.A. laidoje parodė ir dar vieną mistinę sceną, kuriame stebint jaunai moteriai vyras vynioja sau nuo kaklo smauglį. Dabar jau matėte tai, ir dar vienoje vietoje, ko nebūtumėte čia pamatę, jeigu ne VRK, kuri šioje Naisių epopėjoje nerado agitacinių konkrečios partijos ir konkretaus asmens dalykų, paaiškino R. Miliūtė.