VRK parengtoje pažymoje teigiama, kad seriale rodomi logotipai ir gandrai nėra tapatūs „valstiečių–žaliųjų“ eksploatuojamiems gandrams, ir kad seriale partijos agitacijos nėra.

VRK galima suprasti, žiūrėti tą serialą reikia ypatingo pasiruošimo, bet R.I.T.A. komanda yra kantri – peržiūrėjo visas serialo serijas, ir atliko serialo analizę.

„Mes žinojome, ką darome. Žiūrėjome serialą, kuris buvo pradėtas rodyti po to, kai „valstiečiai liaudininkai“ prapylė Seimo rinkimus, kuriuose rinkėjus prie savo sąrašo viliojo Vaivos Mainelytės kandidatūra. Su jais tais metais kandidatavo ir Artūras Skardžius, tas irgi nepadėjo, „valstiečiai“ gavo mažiau kaip keturis procentus balsų. 2008 m. sausį R. Karbauskis buvo palikęs tų laikų „valstiečius“, pavadinęs ją vieno asmens partija – Kazimieros Prunskienės – ir po rinkimų grįžo. Sukurti savo partijos. Ir savo serialo“, – kontekstą nusakė žurnalistė Rita Miliūtė.

Ramūnas ir Pijus – iš Naisių

LVŽS lyderis neslėpė prisidėjęs prie serialo kūrimo. „Naisių vasaros“ serialo scenarijaus autorius esu aš“, – yra sakęs R. Karbauskis.

Serialo žmonės ir kandidatai į merus bei Seimą gyvena Naisiuose. Naisiuose yra ir seriale save vaidina produktų linija, teatras, festivalis, muziejus, bet, sekant VRK, tie reiškiniai yra netapatūs, kaip kad gandrai, iš Naisių vasaros netapatūs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gandrais.

Naisių Pijus ir Naisių Ramūnas, išeitų, irgi netapatūs. Tiktai abu agronomai, abu linkę prie meno, bet Pijus brolio nė neturi, o Ramūnas teatrą paliko broliui, ir – kartu su Pijumi iš serialo, eina, pasak herojaus, savo, o ne tėvo, irgi agronomo pėdomis. Eiti savo pėdomis galima nebent atgal arba ratu, bet šito priežasčių R.I.T.A. nesiaiškino, tiesiog žiūrėjo serialą.

Santykių su tėvu paralelės

Tiek serialo herojui Pijui, tiek R. Karbauskiui – svarbi santykių su tėvu tema. Štai – vienas iš serialo epizodų, kur Pijus guodžiasi pašnekovui esą jis vienintelis visame kaime aptariamoms pareigoms tinkąs. O pašnekovas jį drąsina, kad taip ir yra. Esą tai jis sako ne pataikauti norėdamas, o iš pagarbos jo tėvui.

Pijus atsiduso, kad visi tik į jį ir težiūri, kaip į tėvo kopiją. „Aš visiškai to nenoriu. Noriu gyventi savo gyvenimą, eiti savo pėdomis“, – kalbėjo Pijus.

Tuo tarpu pats R. Karbauskis per „Žinių radijo“ laidą „Greiti pietūs“ sakė, kad džiaugiasi turįs tokį tėtį, „kurio nemylėjo žmonės, ir jie balsavo, kaip už obuolį, kuris tikriausiai neriedės labai toli nuo obels“.

Apie sekimą tėvo pėdomis samprotavo ir „Naisių vasaros“ herojus Pijus. „Kažkaip natūraliai, senelis dirbo žemės ūkyje, tėvas lygiai tą patį darbą darė, ir aš kažkaip nuo vaikystės žinojau, kad aš vairuosiu traktorių“, – šviesiaplaukei pašnekovei dėstė jis .

O R. Karbauskis yra sakęs nesigailįs, kad pasirinko agronomiją. „Jeigu būčiau nepasirinkęs agronomijos, mano brolis nebūtų tapęs aktoriumi ir režisieriumi, nebūtų tapęs tuo, kuo yra, nes jis mokėsi Maskvoje ir studijos kainavo labai brangiai, aš už jas mokėjau“, – sakė politikas.

Sutampa požiūris į alkoholį

Kitame interviu R. Karbauskis atviravo, kad būdamas 13 metų viename iš vakarėlių, kai jam buvo pasiūlyta pavartoti alkoholio, jis klasės draugams pasakė, kad niekada gyvenime to nedarys. Taip pat politikas prisipažino niekada neragavęs kavos, nes būdamas 12 ar 13 metų mamai pasakęs, kad niekada gyvenime to nepadarys.

Abstinentas yra ir Pijus iš „Naisių vasaros“. Tuo žavisi šio serialo herojė, kuri draugei vardija eilę jo teigiamų savybių. „Jis gražus, mandagus, atidus, darbštus. Jis negeria, Jurga. Jis tobulas“, – emocingai kalba moteris.

Baltų arena – tarp serialo ir realybės

Naisiai turi ne tik Pijų. Jie turi savo festivalį. Ir gyvenime, ir seriale. Jie turi ir visokiems renginiams tinkamą Baltų areną.

„Žmonės davė pažiūrėti Baltų arenos brėžinius. Supranti, jis pats sugalvojo ir nubraižė tokį unikalų projektą. Jis siūlo Naisiuose iš grunto ir žemių pastatyti seną baltišką pastatą – kažką panašaus, kaip romėnų koliziejus ar graikų amfiteatras – gigantiškų matmenų“, – seriale kalbėjo Pijus.

Realiame gyvenime R. Karbauskis irgi yra viešai kalbėjęs apie įspūdingo dydžio Baltų areną. „Ten yra objektas, kuris yra iš 125 tūkst. kubinių metrų žemės. Tai yra milžiniškas piliakalnis, tik – dabar supiltas, kuriame renginiuose tilps iki 20 tūkst. žmonių“, – pasakojo jis.

„Naisių vasaros“ epizode per susirinkimą vyras užsidegęs aiškino, kad arenoje nesudėtingai bus galima suorganizuoti kaimo bendruomenių sporto varžybas – krepšinio, galiūnų, rankų lenkimo, virvės traukimo, šaškių, galbūt, paplūdimio tinklinio.

Kitas susirinkimo dalyvis neabejojo, kad ten bus daug muzikos, nes daug grupių registruojasi į akustinės muzikos festivalį–konkursą. Esą pakviestas ir viduramžių riterių klubas, ir fakyrai, arklių Žemaitukų varžybos. Tik alkoholio nebus.

O antrą festivalio dieną „Naisių vasaros“ organizacinė grupė planavo žemdirbių palydėtuves ir fejerverkus. „Naisių vasaros“ herojų planai stebėtinai atitiko 2011 m. „Naisių vasaros“ festivalio programą.

Brolio nuopelnai iš realybės persikėlė ir į serialą

Ir serialo Naisiuose, ir tikruosiuose, yra ne tik netapatūs festivalis su arena, yra ir muziejus, o jame netapati scenarijaus autoriaus brolio laimėta kaukė. Patikslinkim, viename iš netapačių muziejų, ironizavo R. Miliūtė.

„Gera, kad Naisiuose viskas po truputį juda į priekį. Štai baltų dievų skulptūrų muziejų turėsime, inkilų, literatūros muziejus. Žinote, atvirai pasakius, man kilo mintis dar vienam muziejui: o ką, jei įsiteigus dar Naisiuose krašto istorijos muziejų? Pamenate, pavyzdžiui, Naisiuose gyveno toks Mindaugas Karbauskis“, – pašnekovo klausė serialo herojus Pijus.

Pašnekovas linksėjo galva, kad prisimena – „puikus smagus vaikis buvo, dabar garsus režisierius“.

Pats R. Karbauskis yra pasakojęs, kad jo brolis yra Maskvos V. Majakovskio teatro meno vadovas, vieno žinomiausių pasaulyje teatrų režisierius, tik Lietuvoje nelabai žinomas, „nes Karbauskis“.

„Jeigu būsite Naisiuose, kurie dabar yra Lietuvos mažoji kultūros sostinė – ten yra penki dideli muziejai – Naisių žemės istorijos muziejuje pamatysite vieną labai įdomų eksponatą – auksinę kaukę. Kine – Oskaras, o teatre – auksinė kaukė. Vienas originalas kabo Naisiuose“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Tokią M. Karbauskiui už pasiekimus režisūroje ir nuopelnus teatro mene įteiktą auksinę kaukę savo pašnekovui rodė ir „Naisių vasaros“ serialo herojus Pijus.

Gandrai – realybėje ir seriale

Muziejai muziejais, bet Naisiai, kaip ir „valstiečių“ partija, be gandrų – ne tie. Tegu Vyriausioji juos ir vadina netapačiais, partijos ir Naisių simboliai yra daug gandrų ir mažai, labai mažai daniškų ūkių, ūkiai turi būti tautiniai, kalbėjo R. Miliūtė.

„Štai, o dabar galės stebėti visas pasaulis“, – internetu pradėjęs tiesioginę transliaciją iš gandralizdžio džiaugėsi serialo herojus Pijus.

Ir pats R. Karbauskis aiškino, kad „Naisių vasaros“ tinklapyje galima rasti nuorodą į transliaciją iš gandrų lizdo. Esą ją jau pasižiūrėjo virš milijono lankytojų.

Politikas dėstė, kad gandrų populiacijos augimas rodo švarią aplinką. „Kodėl Danijoje jų nėra? Danija turi daug kiaulynų“, – aiškino R. Karbauskis.

Kiaulynai nepatiko ir „Naisių vasaros“ herojui Pijui. „Kas per kiaulynai mūsų kaime? Tu supranti, ką tai reiškia?“, – piktinosi herojus.

Ką daryti, kai nori ne tik gandrų, bet ir kad niekas iš kokio nors užsienio netrukdytų tavo, arba tavo tėvo bendrovėms, arba visam tavo kaimui? Teisingai. Eini į Seimą. O tam reikia – ir vėl teisingai. Partijos, dėstė R.I.T.A.

„Tėti, aš maniau, kad tu, meras Rimantas, Vaclovas, kad jūs juokaujate, jog man reikia eiti į politiką“, – viename iš epizodų kalbėjo Pijus.

Ir gavo patikinimą, kad jie rimtai nori, kad jis ten eitų, esą daugelis ūkininkų irgi tą patį galvoja, ir jie visi – už jį.

„Nes supranti, kai Vyriausybę formuoja partijos, kurių gretose žemdirbius galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų, tai kaip galima tikėtis kokių nors mūsų žemdirbių interesų gynimo, kai mūsų kraštas iš esmės yra agrarinis“, – kalbėjo Pijaus tėvas. O pagrindinis serialo herojus su juo sutiko.

Panašus epizodas buvo ir iš pokalbio su dvasininku. Jame Pijus aiškino į partiją stojęs, nes esą nebegalėjo tylėti, kai valdžia ūkininkams vėl sumažino tiesioginių išmokų dalį iš valstybės biudžeto. Esą nors ūkininkai patyrė milijardinius nuostolius, valdžia siunčia karius į Somalį kariauti prieš piratus.

Ką tiksliai žadėjo daryti serialo Pijaus partija ir kaip visiškai netapačiai tą darė viena partija tikram gyvenime, R.I.T.A. žada parodyti kitoje laidoje.