„Aš tiesiog jaučiu pareigą netylėti, negaliu žiūrėti, kaip pilamas purvas ant nukentėjusio žmogaus, kai pati patyriau, ką reiškia susidūrimas su J. Vaitkumi“, – DELFI sakė serialuose „Moterų laimė“, „Rezidentai“ išgarsėjusi E. Lekstutytė.

Aktorė pasakojo, kad ją prabilti paskatino scenografės Simonos Biekšaitės liudijimas.

Pasak E. Lekstutytės, ji ilgą laiką norėjusi žmonėms papasakoti savąją istoriją ir „apsaugoti merginas nuo to žmogaus“. Tačiau, sako ji, tokiomis temomis kalbėti baisu, atsiranda krūvos žmonių, kurie kritikuoja nukentėjusį asmenį taip užtildydami aukas, kurios turi dar ir teisintis už tai, kad jas kankino.

E. Lekstutytė sako nuo 5 metų žinojusi, kad bus aktorė. Todėl baigusi mokyklą ji studijų paraiškoje nurodė tik vieną specialybę. Merginos dėdė pasiūlė pasikonsultuoti su jo pažįstamu režisieriumi apie stojamuosius egzaminus – kokius eilėraščius rinktis, kokias dainas dainuoti ir panašiai.

„Nuvažiavus su dėde pas J. Vaitkų pamačiau labai nuoširdų ir gerą senuką, kuris pasakė, kad turiu visus duomenis tapti aktore bei pridūrė, kad ketina rinkti kursą gal šiais, o gal kitais metais, bet dar niekas neaišku. Taip išėjo, kad kursą jis rinko, dalyvavau oficialioje atrankoje su didele komisija. Įstojau, o J. Vaitkų laikiau savo autoritetu“, – pasakoja E. Lekstutytė.

Eglė Lekstutytė
Ji aiškina keletą mėnesių ramiai studijavusi, kol vieną vakarą sulaukė kurso vadovo skambučio. „J. Vaitkus kalbėjo labai nusivylusiai. Sakė, kad ketina atsisakyti kurso, nes mumis jis labai nusivylęs ir kad jeigu neatvažiuosiu su juo pakalbėti apie visą kurso situaciją, mus visus paliks“, – sakė pašnekovė.

Tuo metu ji pasakoja dar nežinojusi apie jo ,,mokymo metodus“ – dar nebuvo įvykusios paskaitos, kurių metu žaidžiama „mėsa“, kai daužomi ir už plaukų tampomi žmonės. Apie tai, sako E. Lekstutytė, galėtų papasakoti visi režisieriaus mokiniai.

Iš siaubo užsirakino tualete

„Važiavau juo pasitikėdama kaip kurso vadovu, kuris nori mano patarimo. Kai tik atėjau, pamačiau, kad jis išgėręs, paklausiau, kur jo žmona. Sako, „velnias ji, o ne moteris, išvažiavo į sodybą“. Pasijutau nejaukiai, bet dar neįtariau, kas bus. Tada atidarė vyno ir bandė man įsiūlyti, bet negėriau nė lašo. Pats gėrė.

Kalba apie kursą staiga perėjo prie klausimo, ar aš esu skaisti, apie mano kursiokes, kurios galėtų būti „nekaltos“. Apie tai, ar esu lietusi vyrišką organą. Tada mane vertė repetuoti „etiudą“: sako, „tu aktorė, tu turi mokėti gundyti, sugundyk mane“. Prasidėjo patyčios ir emocinis spaudimas, kad aš turiu jam parodyti, kaip aš gundau jį, kad kitos aktorės jam net krūtis duoda laižyti, o aš parepetuoti negaliu? Pasakiau, kad noriu namo, bet jis neišleido, sako, „liksi nakvoti čia, o rytoj eisime į akademiją ir repetuosime šitą sceną, aš būsiu nuogas“.

Pajutau begalinę gėda, patikėjau, kad jis galėtų taip padaryti, prašiau, kad nedarytų to, kad niekam nieko nepasakosiu ir kad išleistų mane namo. Sakiau, „suprantu, kad jau būsiu išmesta iš akademijos, kad negavot to, ko norit“. Tada jis viską užglaistė, ėmė kalbėti vėl kitomis temomis. Aš nesupratau, kas vyksta. Ar jis mane provokuoja ir tikrina, ar tikrai noriu būti aktore, ar tas „geras senukas“ priekabiauja prie manęs. Po kurio laiko jis man liepė užsimerkti ir duoti delną. Pajutau, kad delną liečia kažkas glitaus. Atsimerkusi pamačiau, kad jis išsitraukęs savo lytinį organą. Ėmiau šaukti, pabėgau, užsirakinau tualete ir prašiau, kad užsidėtų kelnes ir, jei neapsirengs, paskambinsiu policijai. Tada jis pajuto, kad aš nejuokauju, leido man išsikviesti taksi, jis dar bandė mane lydėti iki mašinos“, – prieš 10 metų dėstytojo namuose patirtą košmarą prisiminė E. Lekstutytė.

Jos tvirtinimu, J. Vaitkus reikalavo, kad ši atsisveikindama jį pabučiuotų. J. Vaitkus taip pat pasakė, kad rytoj ateis į paskaitas pažiūrėti, kaip studentei sekasi. Kitą dieną E. Lekstutytė pasakoja nežinojusi, kaip elgtis. Ji į paskaitas ėjo visiškai nemiegojusi. Tada teigia sulaukusi J. Vaitkaus skambučio ir klausimo apie savijautą.

„Tada pasakė, kad atsiprašo ir kad aš labai greit viską pamiršiu, kad praėjau jo kažkokį patikrinimą, kad aš labai gera aktorė ir koks gražus lauke oras. Buvau visiškai sutrikusi, grįžau namo ir porą dienų nėjau į paskaitas, norėjau mesti akademiją, bet noras būti aktore buvo didesnis.

Pati savęs klausdavau, ar tai tikrai kažkoks „patikrinimas“, ar seksualinis priekabiavimas? Neišdrįsau su niekuo apie tai kalbėti, tik po poros metų pakalbėjau su artimiausiais žmonėmis, taip pat su keliomis kursiokėmis, kurios buvo tokioje pat situacijoje, tik su dar kitom istorijom ir jo užduotimis. Bet nė viena neišdrįsome kalbėti. Bet dabar, manau, pats laikas prašnekėti visoms aktorėms, kurių yra tikrai ne viena, nes jei nebus apie tai šnekančių, tokie žmonės ir toliau sau leis daryti tokius dalykus“, – pasakoja E. Lekstutytė.

Klausinėjo apie klitorių, plaukus ir bandė praskėsti kojas

Apie J. Vaitkų DELFI liudija ir kita buvusi režisieriaus studentė, kurios vardas bei pavardė DELFI žinomi.

„Jonas yra teatro genijus, geriausias mano vaidybos dėstytojas. Jis visada mokėdavo labai taikliai pasakyti pastabas, žinodavo, kaip ir kada aktorių paguosti, paspausti, išaukštinti, nuleisti ant žemės. Kartais užtekdavo vienos jo pastabos ir pasidarydavo aišku, kaip reikia atlikti vaidmenį ar sceną.

Mes, kursiokai, Vaitkaus ir bijodavom, ir gerbdavom, ir pykdavom, bet visada laukdavom specialybės paskaitose, nes jis buvo geriausias, kiti dėstytojai jam nė iš tolo neprilygdavo profesionalumu. Daugelis mokymosi metodų tada atrodė normalūs, tačiau dabar, praėjus daug laiko, jau gana abejotini. Studijų metu mes buvom perfekcionistai ir maksimalistai. Dirbdavom nuo ryto iki vakaro. Studijos buvo sudėtingas procesas, jos ir labai alino, bet ir teikė didelį malonumą“, – pasakojimą pradeda buvusi J. Vaitkaus studentė.

Jos aiškinimu, vienintelis būdas išgyventi buvo vykdyti nurodymus, nesustoti, būti geriausiu, tapti aktoriumi. Aktorės teigimu, visi nuolat sakydavo, kad kursas per didelis, tiek tikrai nebaigs, liks stipriausi, o ir iš tų ne visi dirbs aktoriais. O tapti gerais aktoriais ambicijų turėjo visi.

Pašnekovės teigimu, buvo ir daugiau J. Vaitkaus priekabiavimą patyrusių kurso merginų, tačiau ne visos nusprendė kalbėti netgi anonimiškai. Jos aiškinimu, net iki šiol dauguma žmonių negali apie tai pasisakyti – nenori, bijo patyčių, pasmerkimo. „Tada kalbėti apie tai buvo neįmanoma, nes su karjera galėjai atsisveikint. Dabar pasakoju apie tai, nes jau nebijau, kad koks dėdė režisierius nebepakvies į savo šūdiną spektaklį ar filmą“, – dėstė buvusi J. Vaitkaus studentė.

Aktorė papasakojo, kas prieš 10 metų įvyko J. Vaitkaus namuose.

„Buvau pakviesta pas J. Vaitkų į namus aptarti darbinius reikalus. Supraskite, kadangi rašau anonimiškai, negaliu labai konkretizuoti, kokius. Iš pradžių kalba vystėsi kultūringai, be jokių seksualinių poteksčių. Po kelių valandų pokalbio, situacija pasikeitė: Vaitkus pradėjo man uždavinėti keistus klausimus: „kokia forma pas tave auga plaukai, kokio ilgio tavo klitoris, ar tu iš vis žinai, kas tai yra ir kur yra. Parodyk“.

Su ponu režisieriumi aš neflirtavau, jokių ženklų ar užuominų nemėčiau, elgiausi padoriai. Tuo metu, kai aš sėdėjau ant kėdės, jis pradėjo šliaužti po stalu, bandė praskėsti mano kojas. Aš išsilaisvinau iš jo rankų, pradėjau bėgti, bėgau aplink stalą, o jis bandė mane pagaut – vyko tokios katės pelės gaudynės aplink stalą. Prašiau, kad paleistų mane, tada sučiupo už suknelės, stipriai sugriebė audinį krūtinės srityje, kad net siūlės ir sagos subraškėjo, ir sako, „nori, aš ją perplėšiu?

Sakiau – „prašau, maldauju, neplėšykit, paleiskit mane namo, aš niekam nieko nesakysiu, aš noriu tik dirbti ir mokytis, nieko daugiau“. Dar kartą papurtė. Neverkiau, bet jau toks gumulas gerklėje gulėjo. Tada paleido, čiupau batus, rankinę ir bėgte iš jo namų, visą kelią bėgau, kiek įmanydama, neatsigręždama, kad negaiščiau laiko, nežinau, ar gyva, ar mirusi, tokiam siaubingam adrenaline ir transe.

O Vaitkus man skambino kokį 20 kartų. Nekėliau. Ryte vėl prasidėjo skambučiai. Pakėliau. Klausė, kaip miegojau. Atsakiau, kad prastai. Vaitkus: „aš irgi, sapnavau tave visą naktį, o tu buvai nuoga ir skridai dangumi, o iš pažastų plaukai plaukai plaukai... Visur tiek daug plaukų, ir iš TEN tokie ilgi plaukai augo“. Po to įvykio jo namuose daugiau niekada nesikabinėjo, gerbė, mokslus baigiau sėkmingai, darbas vyko gana sklandžiai. Dėmesį jis perkėlė į kitas kursiokes“, – pasakojo aktorė.

J. Vaitkus įžvelgia Rusijos kėslus

„Tai dabar viską ant manęs kars“, – išgirdęs apie naują liudijimą, reagavo J. Vaitkus. Jis sakė žinantis tokią buvusią studentę, tačiau plačiau situaciją pakomentuosiantis vakare, kai grįš iš Kauno.

DELFI primena, kad sekmadienį J. Vaitkų seksualiniu priekabiavimu apkaltino scenografė J. Biekšaitė. Antradienį apie patirtą seksualinių priekabiavimą prabilo buvusi J. Vaitkaus asistentė Judita Juknelė.

Tuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) dėstytojas, režisierius, Lietuvos rusų dramos teatro vadovas J. Vaitkus antradienį išplatintame pareiškime aiškina patiriantis tendencingą šmeižto kompaniją prieš jį ir jo vadovaujamą teatrą.

Jo tvirtinimu, šią kampaniją sistemingai vykdo nedraugiškų Lietuvai jėgų kontroliuojami propagandiniai portalai per savo viešojo informavimo priemones (internetinius portalus „sputnik.lt", „baltnews.lt“, televiziją „Pervyj. Baltijskij kanal“, kt.).

„O dėl viešuose tinkluose minimos seksualinio priekabiavimo kampanijos, nukreiptos asmeniškai prieš mane, tik charakterizuoja pačius tos kampanijos organizatorius ir nieko daugiau. Su jos turiniu nei aš, nei mūsų teatras neturi nieko bendra. Paskelbtame Kultūros ministerijos konkurse į Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas dalyvausiu“, – rašoma laiške.

J. Vaitkus taip pat pabrėžė pasiliekantis sau teisę kreiptis į teismą dėl garbės įžeidimo.