Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme yra numatyta, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys taip pat yra tokie asmenys, kurie dirba viešosiose įstaigose, kurios gauna lėšų iš valstybės ar savivaldybių biudžetų, ir tie asmenys, kurie turi tose viešosiose įstaigose administravimo įgaliojimus, pavyzdžiui, užima direktoriaus pareigas.

Tam, kad VTEK galėtų aiškintis situaciją asmuo turi atitikti du kriterijus: viešoji įstaiga turi gauti lėšų iš valstybės ar savivaldybės biudžeto ir administravimo įgaliojimai. Abiejų šių sąlygų iš dokumentų Komisija neaptiko, todėl nepradėjo tyrimo dėl J. Morkūno elgesio.

Į VTEK kreipėsi parlamentaras Naglis Puteikis, kuris pareiškė, kad všį „Pirmoji kava“ skelbia viešuosius pirkimus, kuriuos septynerius metus iš eilės laimi įmonė „TV Play“, kuriai vadovauja jo draugai Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis. Turint mintyje, kad „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laida yra finansuojama iš biudžeto buvo keliamas klausimas, ar J. Morkūnas deklaravo viešus ir privačius interesus, ir ar nusišalino nuo sprendimų, kurie buvo priimami atrenkant UAB „TV Play“.

VTEK iš „Registrų centro“ gavo informaciją, kad nuo 2008 m. J. Morkūnas nėra všį „Pirmoji kava“ vadovas. Pagal viešai prieinamą informaciją, jis yra kūrybos vadovas.

VTEK taip pat kreipėsi į Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centrą, kuris yra atsakingas už projektą „Mokinių akademinių gebėjimų atpažinimas ir jų ugdymo kokybės plėtra“, kurio viena iš sudėtinių dalių yra laida „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“.

Nustatyta, kad finansavimas šiai laidai yra skiriamas Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centrui. Šis centras yra finansavimo, skirto šiam projektui, lėšų gavėjas. Kaip nurodė pats centras, všį „Pirmoji kava“ šiame projekte atliko neatlygintinas paslaugas: viešojo pirkimo būdu parinko UAB „TV Play“, ir visi pinigai, kurie buvo skirti ir pervesti všį „Pirmoji kava“ sąskaitą, buvo pervesti galutiniam tiekėjui „TV Play“ finansuoti.

VTEK gavo iš „Pirmosios kavos“ banko sąskaitas, kuriose matosi, kad iš Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro gautos lėšos ir visi pinigai yra pervesti į „TV Play“. Todėl VTEK padarė išvadą, kad všį „Pirmoji kava“ nėra tas subjektas, kuris gali būti traktuojamas, kaip lėšų iš valstybės ar savivaldybės biudžetų gavėjas.