Anot E. Gentvilo, anksčiau Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir buvo sakęs, kad pasiekus 2 proc. BVP finansavimo gynybai ribą reikia sustoti. Tačiau dabar, pasak liberalo, yra aiškiai įrašytas siekis išlaidas gynybai didinti tolygiai ir atsižvelgiant į geopolitines aplinkybes.

„Kodėl šitas dalykas konservatoriams netiko ir būtent jie sustabdė pasirašymą sausio mėnesį, aš negalėčiau paaiškinti. Faktas kaip blynas, būtent konservatoriai sustabdė, mano manymų, pozityvų visos valstybės ateičiai dokumento pasirašymą“, - apibendrino E. Gentvilas.

Lietuvos partijos nesutaria, ar Lietuva, pasiekusi 2 proc. nuo BVP finansavimo gynybai lygį, turėtų sustoti, ar išlaidas didinti toliau - iki 2,5 proc. nuo BVP.

Konservatoriai teigia, kad Lietuva, atsižvelgdama į kylančias grėsmes ir saugumo poreikius, turi nuosekliai didinti gynybos finansavimą ir pasiekti 2,5 proc. nuo BVP ribą. Tuo tarpu socialdemokratai ragina sustoti ties 2 procentais ir orientuotis į socialines valstybės problemas.

V. Pranckietis, trečiadienį „Žinių radijui“ komentuodamas šią diskusiją dėl skiriamų išlaidų gynybai, taip pat kritikavo konservatorius, nes šie, pasak jo, kalbėdami apie išlaidų didinimą iki 2,5 proc., realiai net nebalsavo už tai, kad būtų pasiekti 2 procentai.

„Nebalsuodami už biudžetą konservatoriai nebalsavo ir už tuos du procentus“, - kalbėjo V. Pranckietis, pabrėždamas, kad 2018 m. biudžetui pritarė 84 balsavę Seimo nariai, tarp kurių nebuvo konservatorių. „Taigi tarp jų nebuvo tų partijų, kurios dabar kalba apie didesnį finansavimą“, - akcentavo V. Pranckietis.

Ateinančiais metais planuojama, kad Lietuva įgyvendins savo įsipareigojimus NATO ir skirs 2 proc. gynybai. Tuo tarpu šiemet išlaidos gynybai turėtų siekti 1,8 proc. BVP.

Pozicijoje esančių partijų siūlomame susitarime kalbama apie tai, kad 2018 pasiekus 2 proc. BVP, išlaidos gynybai turėtų tolygiai didėti. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis yra suabejojęs, ar siūlomame pasirašyti atnaujintame partijų susitarime dėl gynybos, saugumo ir užsienio politikos gairių yra įtvirtinta pozicija, deklaruojanti siekį stiprinti šalies gynybinius pajėgumus.

Įvertino draudimą rūkyti

E. Gentvilas sako, kad įgyvendinant „valstiečio“ Mindaugo Puidoko siūlomą įstatymo pataisą, stipriai apribojančią rūkymą viešojoje erdvėje, lengviau būtų visą Lietuvą paskelbti nerūkymo zona.

Pasak liberalo, M. Puidoko siūlymai drausti rūkyti iš esmės yra nesureguliuojami. Tokias problemas, kaip rūkymas, kalbėjo „Žinių radijui“ E. Gentvilas, reikia spręsti per žmonių savimonę. „Lengviausia yra viską uždrausti, užuot pabandžius susitarti“, - apibendrino „valstiečių“ siūlomus įstatymų projektus liberalas.

E. Gentvilas taip pat pripažino, kad pastaruoju metu pasirodantys ir ažiotažą keliantys draudžiamos alkoholio reklamos atvejai, nors ir nepasirodo politikų iniciatyva, tačiau, akcentavo politikas, tai parodo, kaip Aurelijaus Verygos, M. Puidoko, Ramūno Karbauskio samprotavimai veda prie sunkiai suvokiamų situacijų.

M. Puidokas įregistruotoje pataisoje siūlo stipriai apriboti rūkymo galimybes viešose vietose. Projekte numatyta drausti rūkyti arčiau nei dešimties metrų atstumu nuo kavinių, barų, klubų ir t. t.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį skeptiškai atsiliepė apie šį planuojamą dar vieną „valstiečių“ draudimą. Premjeras teigė nemanąs, kad šiandien tas klausimas yra svarbus ir esminis bei, apskritai, draudimo būdu turėtų būti reguliuojamas.