Laiško turinyje išreiškiamas palaikymas dėl seksualinio priekabiavimo pasitraukusiam dėstytojui.

DELFI cituoja visą, neredaguotą viešo laiško turinį:

„Reaguodami į susiklosčiusią situaciją VDA tapybos katedroje, kuri liečia profesorių Joną Gasiūną, negalime tylėti apie svarbias šių įvykių aplinkybes. J. G. dirba tapybos katedroje nuo 1991 m., per tą laiką jis yra išugdęs ne vieną kartą menininkų, garsinančių ne tik Lietuvą, bet ir Vilniaus Dailės akademiją. Profesorius žinomas kaip ūmaus būdo, nevengiantis pagrįstos kritikos, kurią kai kurie studentai priima pernelyg asmeniškai.

Saugodamas ir norėdamas išlaikyti aukštą studijų kokybės lygį, J. G. nevengė kritikos ne tik studentams, bet ir kolegoms. Dėstytojo bendravimo įprotis yra atviras ir kolegiškas, kas šiandien jam kenkia. Nekomentuojant anoniminių laiškų, pasirodžiusių viešojoje erdvėje, apie neva jo seksualinius santykius su studentėmis atitikimo arba neatitikimo tikrovei, norime atkreipti jūsų dėmesį į keletą esminių aspektų. Asmenys paskelbę savo „išpažintis“ mums yra puikiai žinomi. Ne paslaptis, kad iniciatyvos autorė gyvendama Lietuvoje garsėjo deviantiniu elgesiu. Tai gali paliudyti ne vienas asmuo iš meno pasaulio. Vienas iš jos pačios pasakotų santykių buvo „romanas“ su tapybos katedros vedėjo broliu Justinu Vaitekūnu.

Turint omeny paumėjusį konfliktą katedroje ši istorija įgauna kiek kitokį atspalvį. Ši istorija ima panašėti į puikiai surežisuotą filmo scenarijų, deja, tai realybė. Akivaizdu, jog tai sumaniai suorganizuotas susidorojimo planas ne tik su prof. Jonu Gasiūnu, bet ir jo mokiniais, siekiant įdarbinti VDA tapybos katedroje sau lojalius žmones tam kad būtų užglaistytos J. V. nekompetencijos ir klaidos. Akivaizdu, jog už Jono Vaitekūno nugaros stovi svarbūs žmonės, siekiantys valdžios. Jonas Gasiūnas jau keletą mėnesių rengė rašytinį šaltinį VDA Senato Etikos komisijai apie susiklosčiusią padėtį Tapybos katedroje.

Gaila, kad jo skundas komisijos taip ir nepasiekė. Katedros vedėjas Jonas Vaitekūnas nugvelbė minėto skundo juodraščius. Tuomet situacija ir pakrypo dabartinio skandalo linkme. Nekyla abejonių, jog norint nuslėpti Tapybos katedroje vykstančius dalykus, tokius kaip nelegalūs įdarbinimai, studijų plano pažeidinėjimas, lėšų švaistymas, nelegalūs rinkimai, dokumentų klastojimai ir etc., buvo sukurtas visa tai užmaskuojantis skandalas“.

DELFI primena, kad šią savaitę trys VDA studentės paskelbė apie buvusio Tapybos katedros vedėjo, profesoriaus J. Gasiūnio nepagarbų elgesį, pastabas, patyčias ir seksualinį išnaudojimą.

Pats dėstytojas „radikaliai atmeta“ jam metamus kaltinimus ir sako, kad tai yra vieno didelio destruktyvaus projekto dalis. Jis neigė turėjęs santykių su studentėmis. Trečiadienį J. Gasiūnas dviem savaitėms nušalintas nuo einamų pareigų. Ketvirtadienį pranešė pasitraukiantis iš užimamų pareigų bei planuojantis kreiptis į teismą dėl šmeižto.