„Sutarėme, kad leidykla kaip kompensaciją man atiduoda visas knygas – 26 700 egzempliorių. Jos iki šiol laikytos sandėlyje Kaune, dabar jas man kažkada atveš“, – DELFI sakė šiuo metu Izraelyje viešinti R. Vanagaitė.

Rašytoja už atgautas knygas turės leidyklai sumokėti tam tikrą kompensaciją, kuri pagal sutartį nėra viešinama. Šalių advokatai dėl taikos sutarties tarėsi keturis mėnesius

„Milžiniškas kiekis knygų, nežinau, ką su jomis darysiu, dabar reikės ieškoti sandėlio. Aš nesitikiu, kad kokie nors knygynai ar prekybos centrai priims, bibliotekoms duosiu nemokamai, o šiaip žmonės jas galės įsigyti internetu, jau šiandien vakare galės pradėti užsakinėti. Aš tam jau pasiruošus“, – kalbėjo rašytoja.

R. Vanagaitė sakė labai besidžiaugianti, kad knygos nebuvo sunaikintos – to užsienio valstybės nebūtų supratę. „Šis atvejis neįvyks – mano vaikučiai grįžta pas mane“, – džiaugėsi ji.

R. Vanagaitė turėtų atgauti 2,6 tūkst. „Mūsiškių“, 750 egzempliorių „Pareigos meto“, 1,8 tūkst. egzempliorių „Ne bobų vasaros“, 3,2 tūkst. egzempliorių „Ne bobų reikalų“, 4 tūkst. knygos „Jis“ bei 14,5 tūkst. egzempliorių naujausios autobiografinės knygos „Višta strimelės galva“. Pastarasis leidinys dėl kilusio skandalo prekybos vietų taip ir nepasiekė.

DELFI primena, kad beveik 27 tūkst. R. Vanagaitės knygų atsidūrė Kauno Laisvosios ekonominės zonos sandėliuose praėjusių metų spalio pabaigoje. Leidykla „Alma littera“ sprendimą nutraukti bendradarbiavimą su R. Vanagaite ir išimti jos knygas iš prekybos vadino nuoširdžia leidyklos reakcija ir vertybiniu sprendimu.

Tokį žingsnį leidykla žengė po R. Vanagaitės pasisakymų apie vieną Lietuvos partizanų vadų Adolfą Ramanauską–Vanagą. Kilus skandalui R. Vanagaitė viešai atsiprašė ir pripažino klydusi.

Leidykla: mūsų vertybės skiriasi

Tuo metu leidykla „Alma littera“ išplatintame pranešime patvirtina nutraukianti bendradarbiavimą su rašytoja R. Vanagaite.

Leidyklos „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė sako, kad sprendimas išimti R. Vanagaitės knygas iš prekybos buvo nuoširdi leidyklos reakcija ir beprecedentis vertybinis sprendimas. Leidyklos teigimu, tolimesni rašytojos veiksmai ir pasisakymai bei tendencingas faktų iškraipymas užsienio žiniasklaidoje dar kartą parodė, kad leidyklos ir R. Vanagaitės vertybės skiriasi.

Danguolė Viliūnienė

„Nusprendėme knygas atiduoti autorei. Tai yra geriausias įrodymas, kad jos nesunaikintos, autorė nebegalės eskaluoti šios temos. Dabar knygų likimas yra R. Vanagaitės rankose. Ji su jomis galės elgtis savo nuožiūra, o visuomenė spręs, ar jai reikia šios autorės knygų“, – sako D. Viliūnienė.

Nurodoma, kad sutartis su autore nutraukta abipusiu sutarimu. Visos autorinės teisės į knygas dar anksčiau buvo grąžintos autorei.