„Mano reikalai tvarkoj tenai. Ten į pabaigą visi derinimai“, – pirmadienį DELFI sakė Z. Balčytis, paklaustas, kaip klostosi jo būsimojo darbo reikalai.

Pastarąjį kartą apie netrukus pasikeisiančią darbovietę europarlamentaras DELFI pasakojo praėjusių metų spalį. Tuo metu jis tikino jau gyvenantis kelionės nuotaikomis ir pasakojo iki gruodžio greičiausiai paliksiantis darbą Briuselyje.

Kur ketina dirbti, Z. Balčytis iki šiol neatskleidžia, tik užsimena, kad dalyvaus tarptautinės organizacijos veikloje, dalį savo darbo laiko praleisdamas Europoje, dalį – JAV, dėmesį skirdamas pasaulio valstybių ekonomikai, finansams bei prognozėms.

Rengdamasis naujajai karjerai, politikas jau išformavo Vilniuje jam talkinusį biurą – šiuo metu jame nebėra nė vieno darbuotojo. Ir nors pastarosiomis savaitėmis politikos kuluaruose sklinda gandai, esą Z. Balčytis pradėjo žvalgytis naujų komandos narių, taigi, tarsi susitaikė su mintimi, jog tarptautinės karjeros nepadarys, jis pats tokias kalbas neigė.

„Pirmą kartą girdžiu. Tai neteisybė“, – DELFI paklaustas, ar iš tiesų vėl renka žmones į Vilniaus biurą, sakė europarlamentaras.

Jis teigė neįvardysiantis būsimųjų pokyčių datos, nes dar tęsiasi tam tikrų procedūrų derinimai. Tačiau politikas tvirtino: „Aš manau, kad viskas pavyks. Ne manau, bet žinau.“

Jei Z. Balčyčio planai bus realizuoti, jo paliktą kėdę Europos Parlamente pirmiausia pretenduotų užimti buvęs LSDP atstovas, o dabar Socialdemokratų darbo frakcijai priklausantis Seimo narys Gediminas Kirkilas. Dar rugsėjo pabaigoje jis žiniasklaidai sakė, kad vyktų į Briuselį, tačiau dabar tvirtino kitaip.

„Man ta žinia jokios reikšmės neturi, – sakė G. Kirkilas, paklaustas, kiek jam svarbi informacija apie galinčią atsilaisvinti europarlamentaro kėdę. – Nuo pat pradžios šitos istorijos ji man jokios reikšmės neturėjo, išskyrus tai, kad žurnalistai manęs klausia.“

Jis pakartojo neketinantis svarstyti galimybės keisti Seimo nario mandatą į vietą Europos Parlamente, jei Z. Balčytis vis dėlto iš jo pasitrauktų. Anksčiau G. Kirkilas DELFI sakė manantis, kad žinią apie galimą jo išvykimą iš Lietuvos eskaluoja buvę bendražygiai socialdemokratai.

Jei ne G. Kirkilas, vietoje Z. Balčyčio dirbti Europos Parlamente galimybę įgytų šiuo metu opozicinei Seimo socialdemokratų frakcijai vadovaujantis Juozas Olekas. Ši frakcija buvo suformuota po to, kai spalį iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pasitraukę parlamentarai, likę dirbti daugumoje su valdančiaisiais „valstiečiais“, paskelbė įkūrę Socialdemokratų darbo frakciją.

J. Oleko vadovaujama Socialdemokratų frakcija šiuo metu turi minimalų narių skaičių – septynis. Sudaryti šią frakciją pavyko tik dėl to, kad prie jos prisijungianti paskelbė anksčiau su Liberalų sąjūdžiu dirbusi Dovilė Šakalienė.

Jei Z. Balčytis pasitrauktų iš Europos Parlamento, o J. Olekas apsispręstų užimti jo vietą, Seimo Socialdemokratų frakcijai gresia griūtis. Nuo jos išgelbėtų tik tai, jeigu socialdemokratai sugebėtų į savo frakciją prikalbinti kokį nors parlamentarą, arba jeigu J. Oleką pagal partijos sąrašą pakeistų su LSDP, o ne Socialdemokratų darbo frakcija dirbti nusprendęs politikas. Kol kas pirmasis „už brūkšnio“ į Seimą yra likęs Bronius Bradauskas, ne kartą teigęs, kad palaiko naujosios LSDP vadovybės sprendimus.

J. Olekas DELFI sakė šiuo metu apie galimybę vykti į Briuselį negalvojantis, nes „šita istorija jau 10 mėnesių tęsiasi“.

„Kai bus kažkas aiškiau, tada galvosime, nes kol kas yra kitų klausimų – ar Z. Balčytis tikrai išvažiuos, ar jį keis Gediminas (G. Kirkilas – DELFI). Tada aiškinsimės situaciją ir pradėsime galvoti, nes dabar yra kitų darbų ir rūpesčių, apie ką galvoti“, – aiškino jis.

Pasiteiravus apie galimas grėsmes Seimo Socialdemokratų frakcijai, jeigu jis vis dėlto susikrautų lagaminą į Briuselį, J. Olekas teigė, kad frakcija „niekada nesugrius“.

„Mes esame stiprūs. Jei ne aš, tai kažkas kitas būtų. Socialdemokratų yra dar daug“, – sakė politikas.