C. Puigdemont'as į Belgiją pabėgo spalį, vengdamas būti suimtas, kai Katalonijos parlamentas vienašališkai paskelbė regiono nepriklausomybę.

Jis „artimiausiomis valandomis“ paprašys Aukščiausiojo Teismo suteikti leidimą antradienį dalyvauti Katalonijos parlamento debatuose ir balsavime, siekiant suformuoti naują regiono vyriausybę, Katalonijos radijui sakė C. Puigdemont'o partijos „Junts per Catalunya“ („Kartu už Kataloniją“) įstatymų leidėjas Josepas Rullas.

Naujai išrinktas Katalonijos parlamento pirmininkas Roger Torrentas praeitą savaitę paskyrė C. Puigdemont'ą kandidatu į Katalonijos vyriausybės vadovo postą, separatistų partijoms gruodį vėl laimėjus absoliučią daugumą regiono asamblėjos rinkimuose.

Tačiau Madridas kaltina C. Puigdemont'ą maišto kurstymu, antivyriausybine veikla bei valstybės lėšų švaistymu per savo kampaniją už Katalonijos atsiskyrimą nuo Ispanijos ir yra nusiteikęs jį suimti, vos tik bėglys sugrįš.

C. Puigdemont'as sakė, kad galėtų būti prisaikdintas Briuselyje, naudodamasis tiesioginiu vaizdo ryšiu, bet Ispanijos centrinė vyriausybė su tokiu planu nesutinka.

Jo šalininkai sako, kad C. Puigdemont'as galėtų vadovauti iš užsienio, bet tvirtino, kad jis būtų linkęs grįžti į Ispaniją, jeigu tik būtų suteikta garantijų, kad jis nebus suimtas.

Tačiau Ispanijos Konstitucinis Teismas vėlai šeštadienį nutarė, kad C. Puigdemont'as privalo grįžti į šalį ir asmeniškai atvykti į regiono parlamentą, kad galėtų priimti įgaliojimus suformuoti naują vyriausybę.

Teismas nurodė, kad 11 jo narių vienbalsiai nusprendė „prevenciškai sustabdyti Puigdemonto prisaikdinimą – nebent jis asmeniškai pasirodys (regiono) parlamente su išankstiniu teismo leidimu“.

Konstitucinis Teismas taip pat perspėjo visus Katalonijos parlamento narius dėl „jų atsakomybės“ ir pareikalavo laikytis nurodymo įšaldyti prisaikdinimą.

Teisėjai sakė, kad jiems reikia dar šešių dienų apsvarstyti centrinės vyriausybės prašymą, kad būtų panaikinta C. Puigdemont'o nominacija į regiono prezidento postą.

Puigdemont'as „paaukotas“?

Buvęs Katalonijos prezidentas taip pat yra spaudžiamas separatistų stovyklos pasitraukti ir leisti vyriausybę formuoti kitam kandidatui.

„Turėti vyriausybę yra būtina. Jeigu prezidentą Puigdemont'ą reikia paaukoti, turėsime jį paaukoti“, – sekmadienį Katalonijos dienraščiui „La Vanguardia“ paskelbtame interviu sakė kairiosios respublikonų partijos ERC narys Joanas Tarda.

„Negalime sukelti pavojaus savo didiems rinkimams, laimėtiems gruodžio 21-ąją. Carlesas Puigdemont'as – nesvarbu, ar ateinančiais metais bus Katalonijos prezidentas, ar ne – pateks į istorijos vadovėlius“, – pridūrė jis.

Autoritetingas Ispanijos dienraštis „El Pais“ savo vedamajame rašė, kad separatistai, jeigu jie nori užsitikrinti vyriausybę, „privalo išsižadėti kandidato, kaltinamo rimtais nusikaltimais prieš valstybę, ir pasiūlyti kitą“.

Konstitucinio Teismo sprendimo R. Torrentas kol kas viešai nekomentavo.

Areštai

Spalio 27-ąją Katalonijos paskelbta nepriklausomybė gyvavo neilgai – Ispanijos premjeras Mariano Rajoy ėmėsi veiksmų stabdyti krizei regione, smarkiai susiskaldžiusiame atsiskyrimo klausimu.

Šiame pusiau autonominiame regione M. Rajoy įvedė tiesioginį valdymą, atstatydino jo vyriausybę, tuometį prezidentą C. Puigdemont'ą, paleido parlamentą ir paskelbė pirmalaikius rinkimus.

Po kelių dienų separatistų lyderiai buvo apkaltinti mėginimu atsiskirti nuo Ispanijos po jų organizuoto uždrausto referendumo dėl nepriklausomybės. Tačiau tuo metu C. Puigdemont'as ir keli jo buvę ministrai jau buvo išvykę į Belgiją.

Vis dėlto atstatydintas viceprezidentas Oriolis Junquerasas liko Ispanijoje ir drauge su kitais separatistų lyderiais atsidūrė kalėjime, kol vyksta tyrimas dėl tokių pačių kaltinimų.