Naujausią emocijų bangą sukėlė žurnalisto Andriaus Tapino pasidalinta nuotrauka, kurią jis pats šmaikščiai papuošė grotažyme #ŠimtmečioRiekė.

„Apie ligoninių maistą esu kalbėjęs ir rodęs ne kartą, bet Jurbarko ligoninė temą pakelia į kokybiškai naują lygmenį“, - įrašą, kuriuo autorius leido pasidalinti DELFI, pradeda A. Tapinas.

Jis ironizuoja, kad „juodos duonos riekės ir bulvių košės derinys, ligoninės dietologų nuomone, tikriausiai yra naujas proveržis modernioje medicinoje“.

Ir siūlo politinį iššūkį: „įdomu, ar Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius ryžtųsi iššūkiui paskanauti Šimtmečio Riekės“.

A. Tapinui įtarimų kelia ne tik maisto kompozija ir jo maistingumas, tačiau ir finansiniai aspektai.
„Beje, pagal trejų metų sutartį maistą Jurbarko ligoninei tiekia maisto baisumu žymusis "Kretingos maistas". Sutarties suma - 588 000 eurų, tai kur čia už tokias ašaras kažką daugiau nei duonos riekę patieksi.

"Kretingos maistas" 2013 jau buvo užlėkęs nustačius, kad Jurbarko ligoninėje vaikams tiekia nekokybišką ir nesubalansuotą maistą, bet tai jiems netrukdo ir toliau laimėti šimtatūkstantinius konkursus“, - rašo jis.

Nuotraukos autorė - Vika Uosė.

Atsakomybė – gydymo įstaigoms

Apie maisto kokybę ligoninėse DELFI rašė jau ne kartą.

Vienos ligoninės dietologė, paprašyta pakomentuoti pacientės skundą,aiškino, kad maistą derėtų vertinti ne pagal jo išvaizdą, mat iš mitybinės pusės jis yra naudingas ir subalansuotas pacientams.

„Laikomės Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų, kuriuose įvardyti maistinių ir energetinių medžiagų normatyvai. Pagal atskirus susirgimus dar sudaromos specialios dietos. Mums svarbūs sveikos mitybos principai – mažiau naudojame cukraus, rūkytų gaminių, o daugiau daržovių, vaisių. Patiekalus gaminame tik iš šviežių ingredientų. Mūsų manymu, ligoninės maistas, atsižvelgiant į turimus resursus, nėra blogas, sulaukiame ir pacientų pagyrimų“, - anksčiau sakė ji.

Praėjusių metų lapkritį pasidalinusi, kaip atrodo dvimečio pusryčiai Alytaus ligoninėje, mama pašiurpino feisbuką – imta diskutuoti, ar tai nėra paprasčiausias pasityčiojimas.

Pasak gydymo įstaigos vadovo, lėkštėje matoma ryžių košė su smulkintos daktariškos dešros gabalėliais. „Šis maistas tinka nuo 1,5 iki 4 metų vaikui. Šiam vaikui yra dveji metai, jis gali suvalgyti jį, niekas jam netrukdo, parinkta pagal sveikatos būklę“, – dėstė jis.

Tuomet sveikatos apsaugos ministro A. Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė DELFI nurodė, kad, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pacientų maitinimą gydymo įstaigos organizuoja pačios arba viešųjų pirkimų būdu perka pacientų maitinimo paslaugas iš trečiųjų asmenų.

„Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje yra paskelbtos „Maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose rekomendacijos“ (toliau ‒ rekomendacijos), kuriomis įstaigos turi vadovautis, ruošdamos pacientams maistą. Rekomendacijose nustatyta, kad už pacientų maitinimą ir dietinio gydymo organizavimą įstaigoje atsako įstaigos vadovas, o organizuoja gydytojas dietologas pagal rekomendacijose nurodytas dietas. Taip pat rekomendacijose nustatyta, kad įstaigoje dietologas, dietistas ir dietetikos technologas kontroliuoja dietinių patiekalų gamybą ir kokybę. Pacientų maitinimas turi atitikti Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas sveikatos apsaugos ministro. Gydymo įstaigoms rekomenduojama pasirengti pacientų maitinimo aprašus“, – nurodė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (400)