„Vertinant gripo sergamumo aspektu, tai geresnis oras žmogui yra, kai šalta ir oras yra sausesnis. Nes gripo virusas mėgsta nešvarą, drėgną ir mažai vėdinamą aplinką. Dabar šiuo metu už lango yra panaši temperatūra – drėgmė, kuri yra virusui labai palanki“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė.

Pasak specialistės, norint nesusirgti reikia laikytis elementarių higienos taisyklių: vėdinti reguliariai patalpas – kas valandą maždaug 10 min. atidaryti langą, drėgnu būdu valyti paviršius, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, nepamiršti plautis rankų, pakartotinai nenaudoti vienkartinių servetėlių, o susirgus nesiimti savigydos ir likti namuose.

„Šiuo metu aplinkoje cirkuliuoja A ir B tipo gripo virusai. Susirgus pasireiškia jiems įprasti simptomai: karščiavimas, staigi ligos pradžia, galvos, gerklės, raumenų skausmas“, – sakė A. Skrickienė.

Bus drėgna ir vėjuota

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės Aušros Karosaitės, šeštadienį naktis bus debesuota, daugelyje rajonų – lietus ir šlapdriba, vietomis – rūkas. Rytų Lietuvoje – kai kur lijundra ir plikledis. Vėjas – pietų, pietvakarių – 4-9 m/s. Žemiausia temperatūra – nuo -2 iki + 3 laipsnių.

Dieną bus debesuota, daug kur krituliai. Rytiniuose rajonuose vyraus šlapdriba, Vakarų Lietuvoje daugiausiai silpnas lietus. Vėjas – pietvakarių, vakarų – 4-9 m/s. Aukščiausia temperatūra – 0-4 laipsniai.

Sekmadienį virš Europos tęsis Vakarų oro perneša, tad, pasak sinoptikės Natalijos Nikolajenko, artimiausiomis dienomis šaltas oras iš Šiaurės neprasimuš. Bus vidutiniškai šilti ir nelabai žiemiški orai.

Sekmadienį netruks kritulių ir bus vėjuota, vėjo stiprumas daug kur sieks 7-12 m/s, o prie jūros – 15-18 m/s. Naktį temperatūra svyruos nuo -2 laipsnių – Aukštaitijoje iki +4 laipsnių – Pajūryje. Dieną temperatūra bus teigiama – nuo 0 iki 4 laipsnių.

Pirmadienį taip pat daug kur numatomi mišrūs krituliai – naktį – jų bus nedaug, naktį – daugiau. Išliks vėjuoti orai. Per Lietuvą keliaus vienas iš nedidelių Atlanto ciklonų, kurie vienas po kito toliau keliaus per mūsų šalį.

Išliks panašūs orai – vėjuoti, temperatūra naktį daugelyje rajonų laikysis nuo 0 iki +2 laipsnių, o pajūryje – iki +4 laipsnių, o dieną – nuo +1 laipsnio iki +4 laipsnių, o prie jūros – iki +6 laipsnių.

Antradienį artės naujas ciklonas nuo Atlanto. Jam praslinkus, dieną pradės veržtis šaltesnis oras iš Šiaurės. Numatoma šlapdriba, artėjant ciklonui sustiprės vėjas. Naktį vėjas pūs iš pietvakarių, vakarų, o dieną – iš šiaurės vakarų. Jo stiprumas gūsiais pasieks 15-20 m/s, o kai kur – didesnė tikimybė prie jūros – iki 22-24 m/s. Temperatūra naktį ir dieną bus nuo 0 laipsnių iki +4 laipsnių.

Trečiadienį tolstant ciklonui į Rytus, slėgis kils, kritulių bus mažiau – tik vietomis pasnigs, vėjas aprims. Temperatūra naktį nukris iki 0-5 laipsnių šalčio, tik pajūryje ji išliks silpnai teigiama. O dieną ji svyruos nuo -1 iki +2 laipsnių, o prie jūros gali būti 3-4 laipsniai šilumos.

Atėjus vasariui šaltis dar labiau apims Lietuvą. Prie Lietuvos priartės trečias Atlanto ciklonas, todėl vėl bus debesuota, apsiniaukę, ypač naktį gausiau pasnigs. Naktį temperatūra nenukris žemiau nei 0-5 laipsniai šalčio, o dieną ji bus artima 0 laipsnių.

Penktadienį ciklonas keliaus į Rytus, daug kur truputį pasnigs, temperatūra naktį nukris iki 2-8 laipsnių šalčių, o dieną laikysis 0-5 laipsnių šaltukas.

Savaitgalį šaltas oras toliau veršis į Lietuvą, ir turėtų dar atšalti. Temperatūra naktį beveik visur nukris žemiau nei 10 laipsnių šalčio, o bendras fonas – 10-15 laipsnių šalčio, o kai kur, didesnė tikimybė – Aukštaitijoje, gali būti ir dar šalčiau.

Žiemiškai šalti orai laikysis ir dieną – nuo -4 iki -9 laipsnių. Vėjas nebus stiprus, bet jis bus šaltas.

Dar verta turėti rogutes

Apžvelgdamas jau praėjusius žiemos mėnesius, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjo dr. Donato Valiuko teigė, kad gruodis buvo iki 3 laipsnių šiltesnis už klimato normą. Gruodžio pabaiga buvo ypač šilta.

„Sausis dar nesibaigė, bet šis mėnuo nebuvo tolygus. Keičiantis klimatui būdingi svyravimai. Mėnesio pradžia buvo šilta, paskui turėjome šaltesnį laikotarpį, ir vėl dabar turime svyravimą, kuris pasireiškia per atšilimą“, – teigė D. Valiukas.

Tokie temperatūrų svyravimai, pasak klimatologo, mūsų žiemoms tampa vis labiau būdingi. Tai yra viena iš klimato kaitos išraiškų.

„Sausis panašu kad irgi bus šiek tiek šiltesnis už daugiametes normas. Prognozuojama, kad ir vasaris turėtų būti maždaug laipsniu šiltesnis nei įprasta. Tikriausiai neišvengsime svyravimų, kurie buvo ir sausį“, – sakė D. Valiukas.

Pasak klimatologo, nereikėtų galvoti, kad keičiantis klimatui, dabar visos žiemos tokios ir bus, gali būti keletas žiemų ir labai šaltų.

„Šiemet sniego Europoje buvo net ten, kur jo įprastai nebūna, pavyzdžiui, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje. Klimato kaitos tendencijos yra daugiametės, vieni metai nieko nereiškia. Vieni metai arba vienas mėnuo gali būti labai šalti, juolab, kad kartu su klimato kaita didėja ekstremumai – ateina šaltis, kurio paprastai ten nebūna, pietiniuose kraštuose, o šiluma nukeliauja į šiaurę“, – kalbėjo D. Valiukas.

Vertindamas ilgametes tendencijas klimatologas atkreipė dėmesį, kad iš visų metų laikų pas mus labiausiai šiltėjo žiemos, ir prognozuojama, kad jos ir toliau labiausiai šiltės.

„Bet turėsime ir sniego, nors ir mažiau, daugiau tokių besikaitaliojančių orų, kaip ir dabar. Vis dėlto bendra šiltėjimo tendencija išliks“, – sakė D. Valiukas.

Svarstančius, ar dar verta Lietuvoje įsigyti rogutes arba slides, klimatologas paguodė, kad sniegas iš mūsų šalies kraštovaizdžio žiemą visai nedings.

„Jeigu jie nori slidinėti 100 dienų per žiemą, kitaip galvoja, kad neapsimoka, tada verta pagalvoti. Tačiau sniegas niekur nedings, tik jo bus mažiau. Mes skaičiuojame, kad dienų su sniego danga Lietuvoje per 55 metus sumažėjo dešimčia. Mažėjimo tendencija yra, bet sniego turime“, – sakė D. Valiukas.