Skandalui, kurį sukėlė neteisingai apkaltindama partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, aprimus, R. Vanagaitė DELFI TV laidai „Atėjo Mindaugas“ atvėrė namų duris. Žiūrėkite DELFI TV vaizdo reportažą:

„Aš tikrai atsiprašau, tikrai atsiprašiau, ar nuoširdžiai, ar nenuoširdžiai – dalis visuomenės galvoja, kad aš nuoširdžiai esu Putino agentė. Tai ką aš dabar tai daliai visuomenės galiu padaryti. Tegul savo palovy ruso paieško, mano palovy jo nėra.

Nuvažiuokit į mano bunkerį ir pažiūrėkit, ką aš galvoju apie tarybų Sąjungą ir apie Putiną. Aš nuoširdžiai nekenčiu tos sistemos ir grįžau iš Suomijos į Lietuvą tada, kada Lietuva pradėjo laisvėti. Aš manau, kad Lietuvos nepriklausomybei esu pakankamai daug padariusi – ir „Life“ festivaliai, ir Vasario 16 šventės. Palikt mane su tuo Putinu ramybėj – neturi jis ką veikti – bobelių ieško po Lietuvą”, – versijas, kad jos veiklą finansuoja Rusija, neigia R. Vanagaitė. Ji taip pat aiškino, kad jos atsiprašymas buvęs nuoširdus.

R. Vanagaitės teigimu, skandalo įkarštyje dėl žmonių užgauliojimo buvo baisu išeiti į gatvę. Vienas vyras ją kapinėse bandė vytis.

„Viskas prasidėjo nuo mūsų visuomenėje labiausiai paranoją skleidžiančio žmogaus, kuris pasiūlė man nueiti, susirasti drebulę ir pasikarti. Aš manau, kad tai buvo labai žiaurus pasakymas ir man tai sugriovė to žmogaus autoritetą visiems laikams. (…) Visa Lietuva suprato, kad aš turiu kaip Judas pasikarti ant drebulės. (...)

Bet visas internetas buvo pilnas – pakaruoklė sugrįžta, kodėl nepadarei, kas tau priklauso, ir aš tiesiog pagalvojau, ar neatsiras koks psichas, kuris padės man tą dalyką padaryti. Ir prie visos šios Lietuvoje savižudybių statistikos, ir apskritai man atrodo, kad jokioj demokratinėj visuomenėj, aš nežinau, ar net Rusijos prezidentas pasakytų kokiam savos valstybės piliečiui „eik ir pasikark“. Tai yra tiesiog pamišėlio kalba, kurią galėjo išgirsti kiti pamišėliai“, – kalbėjo R. Vanagaitė.

Rašytojos aiškinimu, už tai, kad nėra saugi šioje valstybėje, ji turinti dėkoti „pagrindiniam paranojikui Vytautui Landsbergiui“.

Ar knygą „Mūsiškiai“, kurios pavadinime buvo prierašas „Kelionė su priešu“, parašiusi R. Vanagaitė jaučiasi tapusi Lietuvos prieše?

„Taip. Kai parduotuvėj man pasakė, kad „esi pats nekenčiamiausias žmogus Lietuvoj“, tai, žinokit, skaudu. Ir aš niekada negalvojau, kad man reikės iš čia išvažiuoti, arba reikės galvoti, kad reikia apsaugos. Labai daug dalykų sutapo – ir mano pačios kvailumas, neatsargumas, bet ir, manau, paranojiška kai kurių politikų laikysena. Nu ką – rado priešą, kitų nėra“, – graudinosi R. Vanagaitė.