Kaip aiškino žurnalistė Rita Miliūtė, Mažeikių savivaldybės taryba turi įmonę, kuri šešiolika metų administruoja gyvenamuosius namus, prižiūri šildymo sistemas, elektros įrenginius, vandentiekį, pastatus. Tiksliau, savivaldybė turi beveik keturis penktadalius tos įmonės akcijų.

Tačiau savivaldybė turi akcijų ir dar vienoje bendrovėje, Mažeikių butų ūkyje, kuri kažkada buvo valstybinė. Vėliau ją reorganizavo, o dar vėliau atsisakė savo akcijų ir dabar beturi apie penktadalį. Bandė parduoti ir daugiau, tačiau to padaryti neleido teismas.

Ta įmonė neteikia duomenų apie akcijų pasidalijimą registrų centrui, kur jie būtų kam nors prieinami be akcininkų valios. Tas pats Mažeikių butų ūkio direktorius, buvęs tarybos narys, turi dar vieną bendrovę – „Admituras“, kurioje savivaldybė akcijų neturi, ir kuri vietoj Mažeikių butų ūkio tapo daugiabučių namų administratoriumi. Administratoriumi ją paskyrė savivaldybės administracijos direktorius. Irgi buvęs tarybos narys, privatizavimo komisijos pirmininkas ir – kas nemažiau svarbu – buvęs Mažeikių butų ūkio direktoriaus pavaduotojas.

Ir taip tas „Admituras“ visiškai sėkmingai veikia konkuruodamas su savivaldybės įmone, kuomet savivaldybės įmonė įtaria, kad patiria savo savininkės – kontrolinį akcijų paketą turinčios savivaldybės neprielankumą.

Pelną sekė problemos

Mažeikių rajono savivaldybė turi sėkmės istoriją. Po šešiolikos metų jai priklausanti daugiabučius administruojanti bendrovė „Tavo pastogė“ pagaliau davė pelno. Penkerius metus įmonei vadovaujantis Antanas Naujokas sako, kad kol kas jo darbdavė, savivaldybė, visą šį laiką tiesiog ieškojo priekabių.

„Pirmo audito sulaukiau po pusės metų. Klausimai buvo tokie įdomūs užduoti. Ieškota turto išvaistymo, pasisavinimo, blogų sprendimų, nors nieko nebuvo rasta. Dar po pusės metų buvo dar vienas patikrinimas. Praeitais metais buvo dar vienas patikrinimas“, – pasakojo „Tavo pastogė“ vadovas Antanas Naujokas.

Tačiau, anot R.I.T.A. žurnalistų, taip ir turi būti. Kadangi „Tavo pastogė“ didžiąja dalimi priklauso savivaldybei, audituojama privalo būti nuolatos. A. Naujokas sako, kad nustebino pernai atliktas auditas, kaip tik tais metais, kai bendrovė pirmą kartą išmokėjo dividendus. Audito rezultatai įmonei, pasak vadovo, nebuvo palankūs, bet savivaldybės kontrolierė su tuo nesutinka.

„Mano akimis nebuvo blogos. Niekur nėra taip, kad būtų blizgančiai. Mūsų ataskaitos yra viešos, mes jas talpiname internete, galite pažiūrėti. Mes teikiame rekomendacijas, su visais randam bendram kalbą, visi ištaiso, padaro, atneša parodo. Visais geranoriškai bendradarbiaujame ir bendraujame“, – teigė Savivaldybės kontrolės ir audito kontrolierė Alma Karvelienė.

Savivaldybės įmonės „Tavo pastogė“ vadovas nesutinka, kad ten – tik smulkmenos.

„Kada 2014 m. ta pati savivaldybės kontrolierė atlikdama patikrinimą vienaip žiūrėjo į tą dalyką, nes čia daugiau kaip 10 metų buvo netvarkytos skolos, teko jas nurašinėti kaip beviltiškas. Tuomet kilo triukšmas, kodėl skolos nurašinėjamos, tai šiais metais kilo triukšmas, kodėl skolos nenurašinėjamos. Nors vienas buvo matomas dalykas. O kitas dalykas nematomas. Audite atsispindėjo ką norėjo matyti, bet neatsispindėjo kaip buvo iš tiesų“, – teigė A. Naujokas.

Viešų audito išvadų ieškojo ir R.I.T.A. žurnalistai. Tačiau nuorodos – neaktyvios. Tai reiškia – ne viešos. Tai, kad bendrovėje suorganizuoti keturi neplaniniai patikrinimai, patvirtina ir savivaldybės administracijos vadovas. Ir nors teigia, kad visko neprisimena, paskutinį auditą, kuriuo tikrinta, kaip įmonė atnešė pelno, pamena.

„Direktorius nevykdo patikrinimų. Atsakys kontrolės audito tarnyba. Bet žinau aš tuos patikrinimus, jie pagal – skundus tie tikrinimai. Vieni, o kiti yra kadangi mes nagrinėjome visų UAB metinius veiklos rezultatus audituotus, ir kai reikia teikti išvadas direktorius tikrai neturi laiko jas pamatyti. Tai sudarydavau balansines komisijas tokias, ir jos po kelis kartus nagrinėdavo ir siūlydavo, ką daryti, tvirtinti ar teikti tarybai, kartais komisija prašo pažiūrėti kontrolės ir audito tarnyba. Vienas iš tokių buvo ten dėl lėšų perkėlimo ar kažko. Vienas toks buvo. Kadangi aš gavau tokį iš komisijos, kuriai vadovavo mero patarėjas siūlymą, aš jį ir įvykdžiau“, – aiškino Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius.

Istorijoje – tylusis veikėjas

Šioje istorijoje pasirodo tylusis veikėjas Vygandas Povilas Ostrauskas. Neseniai iš pareigų pasitraukęs buvęs mero patarėjas. Jis buvo ir auditus užsakiusios savivaldybės komisijos pirmininkas.

„Galiu atvirai pasakyti, kad tos komisijos pirmininkas, bent jau buvo, šiuo metu duomenų neturiu ar tebėra, bet jis buvo Mažeikių butų ūkio konsultantas. Buvo mero patarėjas, todėl galėjo tam tikrą įtaką daryti. Bet paskutiniai du auditai buvo inicijuoti jo. Tai mes rašėme pretenzijas. Mes nesutikimo su audito rezultatais, nes jie prieštaravo teisės aktams, jie buvo nelogiški. Bet spaudimo per pastaruosius keletą metų tai tikrai patyrėme“, – kalbėjo A. Naujokas.

V. P. Ostrauskis buvo vienas iš pirmųjų Mažeikių savivaldybės tarybos narių. Dar 1995-ais metais. Būtent jis, kartu su kitais valdančiaisiais, sprendė dėl gyvenamųjų namų pastatų privatizavimo, o valstybinę Mažeikių butų ūkio remonto ir eksploatacijos įmonę padalino į dvi, iš kurios gimė Mažeikių butų ūkis. Ta pati bendrovė, kuriai V. P. Ostrauskis dirbo ir konsultantu.

Iš pradžių savivaldybė turėjo reikšmingą akcijų dalį šioje bendrovėje, bet per daugiau kaip dvidešimt metų vis leisdavo jų įsigyti privatiems subjektams. Tai, beje, bandė padaryti ir prieš keletą metų, parduoti Mažeikių butų ūkio akcijas tam pačiam Mažeikių butų ūkiui. Bet Teismas šį sandorį atmetė ir schema nepavyko. Kaip ir kas per dvidešimtmetį nupirko bendrovės akcijų, savivaldybės direktorius sako nepamenantis.

B. Kryžius ne tik dirbo savivaldybėje, buvo valdytojo pavaduotoju, bet ir pasirašė Mažeikių valstybinio butų ūkio reorganizavimo dokumentą. Mažeikių butų ūkis iki 2004 m. užsiėmė daugiabučių administravimu. Tačiau tais metais į rinką atėjo kitas žaidėjas.

Tuo metu administracijai ir vėl vadovavo tas pats B. Kryžius, kuris prieš tai trejus metus dirbo Mažeikių butų ūkio direktoriaus pavaduotoju. Jis leido naujai įmonei „Admituras“ užsiimti daugiabučių administravimu.

„Admituras“ priklauso Mažeikių butų ūkiui? Taip. Yra dukterinė įmonė? Taip“, – sakė Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius B. Kryžius.

Taip tvirtina administracijos direktorius. Tačiau jo buvęs darbdavys, Mažeikių butų ūkio vadovas nelinkęs atskleisti visų kortų.

„Ten yra uždaroji akcinė bendrovė, kurią įkuria akcininkai. Akcininkų grupė. Kiek akcijų turite? Čia yra konfidencialu, aš nelabai galiu jums ir atsakyti. Bet jums priklauso? Kaip tai man priklauso? Dalis gali būti. Gal dar ir akcijų paketas priklauso? Kodėl aš turiu? Čia vis dėlto įmonė „Admituras“, tai yra konfidencialu, aš nesu viešas asmuo, aš kaip fizinis asmuo turiu teisę ne tik ten, bet ir kitur įsigyti tas akcijas“, – kalbėjo „Mažeikių butų ūkis“ vadovas Vidmantas Stonkus.

V. Stonkus ne tik „Admituro“ akcininkas ir Mažeikių būtų ūkio vadovas, bet ir buvęs miesto Tarybos narys. Joje dirbo kaip tik kartu su tuo pačiu B. Kryžiumi.

Mieste dirba dvi konkurentės

Šiuo metu mieste dirba dvi konkurentės: Mažeikių buto vadovo teigimu, atskira nauja bendrovė „Admituras“ ir savivaldybės „Tavo pastogė“. Tačiau visas paslaugas, kurias „Admituras“ negeba atlikti pats, perka iš tos pačios, neva, nesusijusios Mažeikių butų ūkio bendrovės.

„Jeigu jūs kalbate apie priežiūrą, ne „Admituras“, o gyventojai pasirinko butų ūkį. Buvo kiekviename name susirinkimas, kur prabalsavo gyventojai. Ir yra prie kiekvieno namo protokolas, kad pasirinko priežiūrai butų ūkų. Čia ne „Admituras“, čia gyventojai. Mes dirbam dėl gyventojų“, – tikino „Mažeikių butų ūkis“ vadovas V. Stonkus.

„Tavo pastogė“ vadovas aiškino, kad „Admituras“ neturi jokios gamybos, jokios priežiūros.

„Ten yra keli vadybininkai, direktorius, buhalterė galbūt. Visas paslaugas perka. Man yra tekę gyventi „Admituro“ administruojamame name asmeniškai. Tai nė karto neteko susidurti, kad atliekant darbus būtų konkursai organizuojami, kad būtų ieškoma rangovo mažiausia kaina, kad priežiūra būtų perkama mažiausia kaina, kas priklauso pagal administravimo nuostatas, pagal daugiabučių namų administravimą reglamentuojančius teisės aktus. Kiek šiai dienai žinoma, tai visos paslaugos perkamos iš Mažeikių butų ūkio“, – dėstė A. Naujokas.

Tad ir tenka grįžti prie pat pradžios. Mažeikių būtų ūkis iš daugiabučių administravimo rinkos pasitraukė. Pasitraukė vietoje savęs pastatydamas „Admiturą“.

Šiam duris mieste lengva ranka atvėrė tuometinis ir dabartinis savivaldybės direktorius ir buvęs Mažeikių butų ūkio vadovo pavaduotojas B. Kryžius. „Admituras“ didelę dalį paslaugų perka iš to paties Mažeikių butų ūkio. Mieste gyvenimas klostėsi sėkmingai, nes vienintelė konkurentė savivaldybės „Tavo pastogė“ dirbo nuostolingai, su skolomis. Tačiau šiai pradėjus konkuruoti ir nešti pelną, savininkė savivaldybė ėmė tikrinti: kodėl? Ir kaip? O patikrinimų užsakovė, komisija, kuriai vadovavo Mažeikių butų ūkį konsultavęs mero patarėjas.

Tradicijas saugantis miestas

Mažeikiai yra tradicijas saugantis miestas. Tokią išvadą galima daryti iš to, kad vienas jo vaikų darželis turi direktorę, kuri darželiui vadovauja nuo1982 metų. Direktorė yra socialdemokratė, ir tas visiškai atsitiktinai žurnalistus paskatino pasidomėti, kaip socialdemokratams sekasi kitose vietose, pavyzdžiui, savivaldybėje. Juo labiau, kad vienoje ankstesnėje laidoje R.I.T.A. rodė, kaip ir kuo Varėnos savivaldybėje dirba rinkimus laimėję liberalai.

Mažeikių rajono savivaldybei priklauso penkios įmonės. Trims iš jų vadovauja socialdemokratai. Mažeikių vandenims – Vytautas Mažeikis. Komunaliniam ūkiui – Andrius Noreika. Šilumos tinklams – Jonas Jurkus. Socialdemokratas meras sako, kad tai tik atsitiktinumas.

Tikriausiai tik atsitiktinumas, kad nuo LDDP, vėliau tapusios socialdemokratų partija, laikų partijai priklausantis Jonas Jurkus, pabuvęs ir Mažeikių skyriaus pirmininku, ir miesto meru, ir savivaldybės tarybos nariu, po kadencijos Seime nusėdo šilumos tinkluose. Kaip tik tuo metu, kai savivaldybėje administracijos direktoriumi dirbo tas pats B. Kryžius. Kuris įvykius prisimena šiek tiek kitaip.

„Šilumos tinkluose net pradėjus man dirbti tebedirbo buvęs tada ir Seimo narys tada įstatymas leido grįžti atgal ir taip toliau. Manau, kad nebeilgai dirbs. Ir mažius, ir sveikata. O kur vyksta konkursai mokyklose ir net dabar, tai patikėkite to nėra“, – kalbėjo B. Kryžius.

Vytautas Mažeikis, ilgametis „Mažeikių vandenų“ pavaduotojas, o dabar direktorius, partijos rajono skyriui priklauso 17 metų, penkiolika iš jų – pirmininko pavaduotojas. Ir kelis kartus rajono savivaldybės tarybos narys. Bendrovės vadovu tapo kaip tik partiečio mero Antano Tenio vadovavimo laikotarpiu. Iš dvidešimt keturių savivaldybės skyrių, dešimčiai vadovauja taip pat tai pačiai partijai priklausantys asmenys. Skaičius, nustebinęs merą.

„Aš net nesu skaičiavęs. Nei vieno niekas neragino. Daug buvo, kai kurie įstojo į šį skyrių, dabar net nesu partijos pirmininkas aš. Skyriaus pirmininkas? Taip skyriaus pirmininkas. Bet partijai priklausot? Taip“, – sakė Mažeikių rajono meras A. Tenys.

Nors tarytum socialdemokratai vadovauja mažiau nei pusei skyrių, tačiau patys skyriai – vieni reikšmingiausių savivaldybėje. Audito, viešųjų pirkimų, teisės, turto valdymo, personalo, ekonomikos, buhalterinės apskaitos. Bet savivaldybės administracijos direktorius aiškina, kad visa tai – tik sutapimas.

„Arba atsitiktinumas arba žmonių apsisprendimas. Gal apsisprendžia. Žinau, yra ateina, sako noriu. Bet aš net nesu pirmininko pavaduotojas. Ar kas nors partijoje, net grupės pirmininkas nesu. Tai irgi atsitiktinumas“, – sakė B. Kryžius.