R. Karbauskis antradienį spaudos konferencijoje ėmė viešinti nuasmenintus LRT Tarybos Seimui perduotus konfidencialius dokumentus apie nacionalinio transliuotojo sutartis.

Reaguodamas į R. Karbauskio surengtą spaudos konferenciją, LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius aiškino, kad nieko naujo neįvyko: „Beveik viską esu sakęs spaudoj – pakelti sąmatas, matomai manipuliuoti kažkokiais skaičiais“.

A. Siaurusevičiaus aiškinimu, į daugelį R. Karbauskio keliamų klausimų buvo galima atsakyti ir paaiškinti Seimo Kultūros komitete, tačiau tokia galimybė nebuvo sudaryta.

Posėdžio metu tarybos nariams ir LRT administracijai spaudos konferenciją atpasakojo jos klausęsis generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis.

„Aš mačiau žmogų, kuris nesupranta, apie ką kalba. Kažką girdėjęs, kažką skaitęs, bet aiškiai nesupranta sąmatų, ta prasme, skaičius mato, atpažįsta, bet nesupranta, ką jie reiškia. Atpažįsta tekstą, bet nemoka perskaityti“, – dėstė R. Paleckis. Jo teigimu, čia yra reikalų su politiniu ir teisiniu, jei ne chuliganizmu, tai su nihilizmu. Taip pat jis įžvelgė politikavimą ir apgailestavo, kad neinama teisiniu keliu.

R. Paleckio teigimu, visi konferencijos dalyviai suprato, kad R. Karbauskis nieko nepasakė.

Ž. Pečulis: uždirbu mažiau už mokytoją

LRT tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis sako, kad būdamas universiteto profesoriumi uždirba mažiau už mokytoją. Taip jis reagavo į R. Karbauskio pareiškimą, esą mokytojai nesupras, kodėl LRT atlikėjams už vieną koncerto metu sudainuotą dainą moka 1000 eurų.

R. Karbauskis antradienį iškėlė abejonę, kad dviejų valandų trukmės laidos sąmatoje kaip atlygis atlikėjams nurodoma 1 tūkst. eurų. „Kaip tai paaiškinti mokytojui – kodėl už vieną dainą sumokama tokia suma?“, – klausė R. Karbauskis.

„Man labai baisiai atrodo, nes aš uždirbu mažiau nei mokytojas būdamas VU profesorius. Labai smagu, kadangi dabar visa Lietuva kalba tik apie LRT, kad vis dėlto šiame kontekste dar išgirstama, kad yra ir kitų problemų Lietuvoje – ir mokytojų, ir profesorių atlyginimai, galbūt būtų galima kada nors grįžti prie Seimo narių atostogų, dabar jų, kaip žinote, nėra, bet Seimas nedirba, arba prie Seimo pinigų, kurie išleidžiami dyzeliui arba benzinui. Yra Lietuvoje problemų, bet toks įspūdis, kad jas bandoma užgožti kitais dalykais“, – žurnalistams sakė Ž. Pečiulis.

Jis prieš posėdį žurnalistams sakė minėtos spaudos konferencijos negirdėjęs, nes turėjęs dirbti.

Neketina eskaluoti visuomenės supriešinimo

LRT tarybos kreipimesi į visuomenę dėkojama tiems, kurie šiuo metu palaiko visuomeninį transliuotoją. Teigiama, kad LRT metus pradeda parengusi naują veiklos strategiją, kurioje pabrėžiama visuomeninio transliuotojo misija – skleisti objektyvią, patikimą informaciją, telkti ir vienyti bendriems siekiams.

„Suprasdama savo atsakomybę, LRT taryba neketina veiksmais ar pareiškimais eskaluoti visuomenės supriešinimo, o tęsia savo veiklą vadovaudamasi skaidrumo ir atskaitingumo principais. Drauge dar kartą pabrėžiame, kad laikantis tarptautinių visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo standartų ir saugant pamatinę demokratijos vertybę – žodžio laisvę – LRT kontrolę turėtų atlikti nepolitinės struktūros“, – rašoma kreipimesi.

DELFI primena, kad Seimas skubos tvarka yra pritaręs valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) iniciatyvai sudaryti laikinąją komisiją. Ji turės atlikti LRT valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą.

Savo ruožtu LRT taryba kreipėsi į Valstybės kontrolę prašydama atlikti LRT veiklos auditą.